Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Sárgarigók vonulása

Szöveg: Galambos Sándor | Fotó: a szerző felvételei, Dinya Magdolna tartalékos főtörzsőrmester |  2022. október 11. 14:33

„Sárgarigók Vonulása 2022” elnevezéssel ismét meghirdette rendhagyó járőrbajnokságát az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred. A maga nemében egyedülálló, kizárólag tartalékos katonák részére szervezett háromnapos, a közösségek bajtársi kapcsolatát is erősítető, kulturális programokkal színesített versenyt idén is a lengyel válogatott nyerte.

Sárgarigók Vonulása 2022 (4)

Háromnapos bajtársi találkozón, a Sárgarigók Vonulása 2022 elnevezésű járőrbajnokságon mérték össze elméleti és gyakorlati felkészültségüket, erejüket, gyorsaságukat, ügyességüket és szerencséjüket az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred 101. Fekete Imre Területvédelmi Zászlóalja által szervezett nemzetközi versenyen a Magyar Honvédség, Németország és Lengyelország tartalékos katonáinak csapatai.

A bajnokság az A-B EXPO Kiállítási és Rendezvényközpont területéről indult, majd a békéscsabai repülőtéren és a Pósteleki erdőben folytatódott. Az úgynevezett „gyorskör” állomáshelyein egy teszt kitöltése után a katonáknak harcászatból, egészségügyi ismeretekből, fegyver szét- és összeszerelésből kellett bizonyítaniuk a felkészültségüket, majd következett a kézigránátdobás, az épületharcászat, az ellenőrző-áteresztő pont üzemeltetése, a túlélési feladatok megoldása, az akadálypálya leküzdése és az airsoft lövészet. A Pósteleki erdőben rejtett tereptárgyakat kellett felkutatniuk, a záró feladat pedig egy 6 kilométeres erőltetett menet végrehajtása volt - teljes menetfelszerelésben.

Sárgarigók Vonulása 2022 (19)

Lipták József alezredes, a 101. Fekete Imre Területvédelmi Zászlóalj parancsnoka, a bajnokság főszervezője elmondta, hogy a tartalékos állományú katonák kiképzettségének felmérésére, valamint a bajtársi kötelékek erősítése céljából Sárgarigók Vonulása néven első alkalommal 2019-ben rendeztek versenyt. Ezen még csak az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred alegységei vettek részt. A következő évben - a koronavírus-járvány miatt - a bajnokságot nem tudták megtartani, tavaly viszont már az MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred csapatai mellett Lengyelország katonaválogatottja is jelentkezett a megmérettetésre. Idén az egyéb szolgálati feladatok miatt a két ezred állományából csupán tizenöt magyar csapat tudott részt venni a versenyen, viszont a lengyelek mellett már Németország is képviseltette magát.

A tartalékos katonák bajtársias küzdelme – a tavalyhoz hasonlóan – idén is lengyel győzelemmel zárult: a bajnokságot a lengyel területvédelmi erők, a Krakkói 11. Könnyű Lövész Zászlóalja nyerte. A képzeletbeli dobogó második fokára a Békés megyei 101. Fekete Imre Területvédelmi Zászlóalj csapata léphetett fel, a bronzérmeket pedig a Bács-Kiskun megyei 38. Merász Mihály Területvédelmi Zászlóalj tagjai vihették haza.

Sárgarigók Vonulása 2022 (12)

A tereptan verseny különdíját a Vas megyei 83. Poppr Emil Területvédelmi Zászlóalj érdemelte ki, kézigránát-dobásban a Tolna megyei 69. Horváth József Területvédelmi Zászlóalj tagjai voltak a legeredményesebbek, elsősegélynyújtásban a Győr-Moson-Sopron megyei 19. Szalontai Ferenc Területvédelmi Zászlóalj tagjai remekeltek, a harcászat kategóriában pedig a német területvédelmi erők csapata bizonyult a legjobbnak.

Lövészetben a férfiak mezőnyében Keő Balázs tartalékos szakaszvezető, a hölgyek közül Szirova Georgina tartalékos főtörzsőrmester érték el a legtöbb köregységet. Fegyverismeretben a lengyelek voltak legyőzhetetlenek: Kwiatkowski Piotr Pawel és Wesolowska Anna Katarzyna érdemelték ki a különdíjat. A német Heimatschutzkompanie Brandenburg és a lengyel 11. Malopolska Brygada Obrony Terytorialnej csapata tagjainak a részvételét pedig Barátsági díjjal köszönték meg a szervezők.

A járőrverseny fővédnöke dr. Takács Árpád, a Békés Megyei Kormányhivatal főispánja volt, a katonai védnöki teendőket pedig Baráth István vezérőrnagy, az MH Tartalékképző és Támogató Parancsnokság parancsnoka vállalta. A díjakat a bajnokság védnökei, a Magyar Tartalékosok Szövetsége, a HM Zrínyi Nonprofit Kft. Zrínyi Kiadója, valamint a területvédelmi ezredek biztosították.

Sárgarigók Vonulása 2022 (8)

Az érmeket és a tárgyjutalmakat átadták: Baráth István vezérőrnagy, az MH Tartalékképző és Támogató Parancsnokság parancsnoka, Szegedi Balázs, a Békés Megyei Önkormányzat alelnöke, dr. Rákóczi Attila tartalékos ezredes, a Békés Megyei Kormányhivatal főigazgatója, Babák Mihály, Szarvas polgármestere, Nagy Ferenc, Békéscsaba alpolgármestere, Kónya István, Gyula alpolgármestere, Huszár Ferenc alezredes, az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred parancsnokhelyettese és Kecskés Zsolt alezredes, az MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred parancsnokhelyettese.

A tartalékos katonák fáradhatatlan, példamutató szolgálatát levélben köszönte meg Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka. Szóltak a tartalékos rendszer létjogosultságáról, hangsúlyozva a tartalékos katonák helytállását, akik az elmúlt években jelentős létszámmal vettek részt a koronavírus-világjárvány okozta veszélyhelyzet elhárításában, valamint a járőr- és a határvédelmi feladatok ellátásában. Kiemelték, hogy a tartalékos katonák önként, szabadidejük terhére, munkájuk mellett vállalják és végzik ezeket a feladatokat.

A közvetlen környezetünkben zajló események, a szomszédságunkban dúló háború és az illegális migráció erősödése okozta veszélyhelyzet kapcsán pedig hangsúlyozták a haderőfejlesztés fontosságát. A nemzeti politika és a korszerű technika mellett azonban szükség van magasan képzett, jól felkészült tartalékos katonák létszámának további növelésére is. Ennek érdekében a jövő év elején gödöllői, szolnoki, szegedi, kaposvári és győri székhellyel, öt új területvédelmi ezredet alakítanak - írták.

Sárgarigók Vonulása 2022 (6)

A verseny ünnepélyes eredményhirdetésen a Magyar Tartalékosok Szövetségét (Matasz) dr. Szaló Péter tartalékos őrnagy képviselte. Október 4-e, a tartalékos honvédek napja ugyanis, több mint tíz évvel ezelőtt a szövetség kezdeményezésére került a katonai ünnepek sorába. A Matasz alelnöke az angol filozófus, Gilbert Keith Chesterton gondolatát idézve gratulált a versenyzők által elért eredményekhez: „az igazi katona nem azért harcol, mert gyűlöli, ami előtte van, hanem azért, mert szereti, ami mögötte van.”

A bajnokság hivatalos részének zárásaként Baráth tábornok is elismerését fejezte ki a tartalékos honvédek egész évi fáradhatatlan, példamutató szolgálatáért, azért, hogy szabadidejüket feláldozva vesznek részt a kiképzéseken. „Az ilyen járőrversenyek, mint a Sárgarigók vonulása, kiváló lehetőséget biztosítanak a katonák gyakorlati ismereteinek felmérésére, a megyei területvédelmi zászlóaljak szakmai felkészültségének az összevetésére, hiszen a feladatok az önkéntesek kiképzési tematikája alapján lettek összeállítva. Tartalék nélkül pedig nem létezhet ütőképes haderő, ezért fontos, hogy az ország valamennyi járásában rendelkezésre álljanak jól felkészített tartalékos katonák” – mondta az MH Tartalékképző és Támogató Parancsnokság parancsnoka.

Sárgarigók Vonulása 2022 (10)
* * *

Sárgarigók „becenéven” hajdan a császári és királyi 101. gyalogezred katonáit emlegettek – ezredparolijuk kénsárga színe miatt. Az érintettek az elnevezést nem sérelmezték, hiszen a sárgarigó rejtőzködő, ügyes-furfangos madár – szeptember végén délre vonul.