Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Balatonfűzfői kadétok tettek látogatást a veszprémi alakulatnál

Szöveg: Szedmák Péter hadnagy | Fotó: a szerző felvételei |  2023. április 2. 17:34

A Honvéd Kadét Programban (HKP) is résztvevő Báró Wesselényi Miklós Alapítványi Általános Iskola, Gimnázium, Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola diákjai tettek látogatást március végén az MH Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központ (MH LMVIK) veszprémi objektumaiban.

wesselenyi_iskola_cover

A program a Kossuth laktanyában kezdődött, ahol a központot bemutató filmvetítéssel egybekötött tájékoztatón vettek részt a diákok, ezt követően a laktanyában található csapattörténeti múzeum segítségével közelebbről is megismerkedhettek az alakulat történelmével, valamint a rádiótechnikai szakterület érdekességeivel. A nap további részében a csoport ellátogatott az MH LMVIK Jókai úti Speciálisan Erődített Létesítményében (Szikla) található kiemelt szolgálati helyiségekbe, amelyek légi irányító- és hadműveleti központként működnek.

A Szikla folyamatos üzemeltetése óriási kihívás elé állítja az itt dolgozó szakembereket, akik egy különösen összetett és egyedi infrastruktúrát működtetnek, hogy munkájuk sikeres legyen.

A kadétok elmondása szerint nagyon izgalmas élmény volt számukra ebbe a zárt világba bepillantást nyerni. Bardon Tamás ezredes, a központ parancsnoka hangsúlyozta: Örömmel teszünk eleget az ehhez hasonló látogatási igényeknek. Fontosnak tartjuk a fiatalok érdeklődésének felkeltését a katonai pálya iránt, ezáltal növelve a honvédelem iránti elköteleződést.