Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gyakorlat az uniós válságkezelés jegyében

Szöveg: Bányász Eszter | Fotó: EU MPCC, Balog Norbert százados és Szamosi Attila alezredes archívuma |  2024. április 24. 8:47

Válságkezelési képességei, gyorstelepítésű képessége (Rapid Deployment Capacity – EU RDC) és a tagállamok közötti interoperabilitás megerősítése érdekében indította el az Európai Unió ezévi, két részből álló katonai gyakorlatát MILEX 24 elnevezéssel, április 8-án.

MILEX24

A gyakorlat célkitűzései egybevágnak az Európai Unió biztonság- és védelempolitikáját meghatározó, 2022-ben elfogadott Stratégiai Iránytű elnevezésű cselekvési tervének prioritásaival, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy az unió egyre meghatározóbb szereplő legyen a régió biztonsági architektúrájában, szavatolva és megőrizve a nemzetközi békét és biztonságot.

A Stratégiai Iránytűbe foglaltak szerint az EU határain kívül eső konfliktusokra és válságokra való reagálási képesség fejlesztése érdekében a moduláris, legfeljebb 5000 fős gyorstelepítésű erőknek (EU RDC) 2025-re el kell érniük a teljes műveleti készenlétet. Ezt segíti elő a jelenleg zajló gyakorlat is, amelynek első része – a törzsvezetési gyakorlat (Command Post Exercise – CPX) – a tervezésről, illetve a vezetésről és irányításról szól.

MILEX24_Albl vezerornagy COSMPCC_ van der Laan altabornagy DGEUMS

Ennek keretében a Katonai Tervezési és Végrehajtási Képesség (Military Planning and Conduct Capability – MPCC) brüsszeli székhellyel, stratégiai szinten, a Strasbourgban települő EUROCORPS (Eurohadtest) pedig hadműveleti szinten felel a négy hetes gyakorlat alatt a fiktív szcenárióra reagáló válságkezelés megtervezéséért. Az így megszülető műveleti tervet a MILEX24 második fázisában „élesben” is tesztelik, hiszen az úgynevezett Live Excercise (LIVEX) gyakorlat keretében annak végrehajtása lesz a feladata egy német vezetésű harccsoportnak.

„A tervezés alapjául szolgáló szcenárió szerint egy – belső fegyveres csoportok, illetve szomszédos országok által egyaránt fenyegetett – politikailag, társadalmilag és gazdaságilag is az összeomlás jeleit mutató fiktív ország legitim elnöke kért segítséget az Európai Uniótól. A kialakult helyzet megoldása érdekében a tagállamok politikai és gazdasági segítségnyújtás mellett katonai erők alkalmazásáról is döntöttek” – foglalja össze a gyakorlat lényegét Szamosi Attila alezredes. A Honvéd Vezérkar Információs Műveleti Főnökségének főtisztje abban a törzsmegerősítő elemben vesz részt, amely az MPCC állandó állományát támogatja a tervezés során.

MILEX24_2

„A LIVEX fázis a European Challenge elnevezésű gyakorlatként valósul majd meg, Németországban. A Magyar Honvédség ehhez elsősorban törzstisztekkel, illetve egy, az EU Harccsoport 25 (EU BG 25) részét képező lövészszázaddal járul hozzá, melynek validációja idén októberben, a hazai rendezésű Brave Warrior 24-EU gyakorlaton történik meg, egy harckészültséget ellenőrző (Combat Readiness Evaluation – CREVAL) folyamat által” – tette hozzá Szamosi Attila alezredes.

Mint fogalmazott, a hasonló gyakorlatok elengedhetetlenek az unió katonai eljárásainak és koncepcióinak begyakorlásához, amely egyben erősíti a tagnemzetek közötti interoperabilitást is. Ezek mellett a gyorstelepítésű képesség (EU RDC) erőihez tett nemzeti vállalások biztosítják, hogy az Európai Unió – polgárainak, értékeinek és érdekeinek védelmében – egy még erősebb biztonsági és védelmi szereplővé váljon. „Ahogy az a haderőfejlesztésből, a nemzeti felajánlásokból és a gyakorlatokon történő részvételből is világosan látszik, ebben a folyamatban Magyarország és a Magyar Honvédség komoly szerepet játszik” – hangsúlyozta a főtiszt.

Az Európai Unió 2002 óta hajt végre válságkezelési gyakorlatokat parancsnoki struktúrájának és eljárásainak tesztelése érdekében. A levont következtetések beépítése által folyamatosan nő a felkészültsége a külső kihívásokra való gyors és hatékony válaszadás terén.

MILEX24_3