Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ludovika Fesztivál jövőt formáló előadásokkal, bemutatókkal, zenével

Szabadegyetem, 100 napos ünnepség, koncertek, családi programok a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen

Szöveg: Nemzeti Közszolgálati Egyetem | Fotó: archív felvételek |  2024. április 24. 10:57

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) idén is megrendezi a Ludovika Fesztivált. Május 9-11. között a Ludovika Szabadegyetem többek között honvédelmi, védelempolitikai témájú előadásai és kerekasztalbeszélgetései mellett haditechnikai bemutató, koncertek és családi programok várják az ingyenes fővárosi tavaszi rendezvény látogatóit.

Ludovika Fesztivál_2024

A május 9-én és 10-én, csütörtökön és pénteken 10 órától 17.30-ig a Ludovika Campuson rendezendő Ludovika Szabadegyetem tematikáját az idei év második felében soros magyar EU-elnökség fókuszpontjai határozzák meg. Az előadások témáiban hangsúlyos szerepet kap a bővítéspolitika, a versenykésesség erősítése, a demográfiai kihívások, a védelempolitika, valamint az illegális migráció következményei.

Az NKE oktatói és kutatói megszokott előadói a szabadegyetemnek, de az érdeklődők mások mellett találkozhatnak Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszterrel, Sztáray Péter biztonságpolitikáért és energiabiztonságért felelős államtitkárral, Martonyi János korábbi külügyminiszterrel, Palkovics Lászlóval, az N7 Holding Nemzeti Védelmi Ipari Innovációs Zrt. vezérigazgatójával és Kajári Ferenc altábornaggyal, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettesével is.

Az orosz-ukrán háború hatására megváltozó világrendről Michael Anton, a Hillsdale College oktatója és tudományos munkatársa, a Claremont Institute vezető munkatársa, a Trump-adminisztráció korábbi nemzetbiztonsági tisztviselője fog beszélni.

A család jövőformáló szerepéről tart előadást Angela Vidal Gandra da Silva Martins, Brazília korábbi családügyi minisztere.

A nyugat-balkáni régió uniós csatlakozásának kérdését több panelben is megvitatják a szakértők, akik között ott lesz Dževada Šuško, a szarajevói egyetem professzora és Diana Mjeshtri az albán Impact Innovation Institute elemzője is. Védelempolitikai témában egyebek mellett a NATO jövőjéről beszélget majd Sumantra Maitra, az American Ideas Institute kutatási igazgatója.

Ludovika Fesztivál_archív

A Nemzeti Közszolgálati Egyetemen hagyomány a Ludovika Fesztivál keretében tartott 100 napos ünnepség, amely az augusztus 20-i ünnepélyes tisztavatás előtti utolsó lépcsőfok.

Május 11-én, szombaton a családi napon honvédségi és rendészeti programok széles kínálata vár minden érdeklődőt, akik a Ludovika Campuson testközelből megtekinthetik egyebek mellett a Gidrán többcélú páncélozott járművet vagy a PZH-2000 önjáró löveget. A COD és a PUB G harcosai bepillanthatnak a katonai kibertér, valamint a kiberhadviselés rejtelmeibe, illetve megismerhetnek egy a valós térben működő tűzszerész robotot is.

Mindazokat, akik felvértezték magukat a szabadegyetem nyújtotta ismeretekkel, péntek este a Tóparti Színpadnál lazíthatnak neves előadók társaságában. Szombaton a katonazene szerelmeseit pedig a Ludovika Big Band és a Pénzügyőr Zenekar várja az Orczy-kertbe.

A rendezvény ingyenes, de május 9-én és 10-én, a szabadegyetemi programokon való részvétel, valamint a party sátorba történő belépés regisztrációhoz kötött!

További információ a fesztivál honlapján érhető el.

Ludovika Fesztivál_2023_2