Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egyre többen kötelezik el magukat a haza védelme iránt

Szöveg: Halmos B. Ágnes | Fotó: Pintér Ákos |  2024. április 25. 10:57

„Az önök városa és a térség példát ad abból, hogy miként lehet Magyarországot a 21. században hazafias érzülettel, elkötelezetten szolgálni” – jelentette ki dr. Kutnyánszky Zsolt, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért, haderőfejlesztésért és védelmi iparért felelős államtitkára Nagykanizsán, a februárban és márciusban alapkiképzésüket megkezdett honvédek ünnepélyes eskütéltelén, április 24-én, szerdán.

Az egységes alapkiképzés végeztével 178, az ország egész területéről érkezett katona tett esküt családtagjaik, a város, a vármegye civil, valamint katonai elöljáróik előtt.

„A nehéz időkben kemény emberekre van szükség. Önökre van szükségünk, akik ma esküvel fogadták, hogy Magyarországot híven szolgálják, a haza hűséges honvédei lesznek. A Magyar Honvédségben egy összetartó közösség tagjaként önök nemcsak a hazájukat fogják védeni, hanem családjukat, az álmaikat és több millió magyar a szabadságát is. Akárhonnan jöttek, és akármerre tartanak, a feladatuk immár közös: erőt kell mutatniuk és kiállni a magyar értékeink és érdekeink mentén. Első számú érdekünk pedig az ország békéjének és biztonságának a megőrzése. Ezt várjuk önöktől!” – hangsúlyozta Kutnyánszky Zsolt.

20230424_Katonai-eskü_PAKO_-13

Takács Attila altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének területvédelmi helyettese köszöntőjében kiemelte, hogy a hazát többféleképpen lehet szolgálni, aktívan vagy munka, tanulmányok mellett tartalékosként. A lényeg azonban mindig az életre szóló elköteleződés a haza iránt, ahogy arra egyre többen vállalkoznak is.

„A város és környezete egyre többet találkozhat a katonákkal. Legyen szó a helyben települő területvédelmi zászlóalj állományáról, vagy rendszeresen a helyőrségben megjelenő, a helyőrségi gyakorlótéren kiképzést végrehajtó, egyébként Kaposváron települő lövész zászlóalj lövészeiről, harcjárműveiről. Kérem a város polgáraitól, hogy katonáinkban a béke őrzőit lássák. Forduljanak hozzájuk bizalommal, hiszen a magyar katona önökért van, önöket és hazánkat szolgálják” – fordult a jelenlévőkhöz Takács Attila altábornagy.

20230424_Katonai-eskü_PAKO_-26

Az esküt tett fiatalok elkötelezettségét bizonyítja Farkas Bence közkatona példája is. A debreceni fiatal február 12-én, Szolnokon kezdte meg az egységes alapkiképzési programot, és ott is marad, az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár kötelékében.

„Bennem már régóta érett ez a gondolat, most jött el az én időm. Most vonultam be, és nagyon örülök, hogy ezt a döntést meghoztam. Nyilván, ahogy szokták mondani, ez egy hivatás, nem pedig egy munkahely. Számomra a kihívás, a bajtársiasság volt, ami motivált erre az útra. Hiszem, hogy itt mindenki megtalálja a saját beosztását, és igazából a kihívásokon keresztül ismerhetjük meg leginkább saját magunkat” – mondta el Farkas Bence.

Szmrecsányi-Wilkinson Árpád Ferencet, az MH 31. Draganits Ferenc Területvédelmi Zászlóalj szakaszvezetőjét érte a megtiszteltetés, hogy társai előtt mondhatta az eskü szövegét. „Hihetetlen érzés, hogy engem jelölt erre a feladatra a törzsőrmester úr! De hangsúlyozom, hogy együtt harcoltuk végig ezt a tíz-tizenegy hetet. Csodás érzés, hogy mögöttem álltak a társaim, toltak előre, segítettek, és az is, hogy az esküt az ő nevükben is elmondhattam – emelte ki a szakaszvezető.