Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Emlékkiállításon a „jutasi altiszt”

Szöveg: Halmos B. Ágnes | Fotó: Szováthy Kinga |  2024. április 15. 10:47

Száz éve, 1924 októberében kezdte meg tanulmányait a Magyar Királyi Veszprém-jutasi Honvéd Altisztképző és Nevelőintézet, később Kinizsi Pál Csapataltisztképző Iskola első évfolyama. A szinte napra pontosan 20 évig működött intézményből kikerülő „jutasi altiszt” fogalommá vált és mint kulturális örökség bekerült a nemzeti értéktárba is.

20240412_JUTAS100_nyitorendezveny_SZK_31 copy

A centenárium alkalmából kiállítás nyílt a Bálna Honvédelmi Központban, melynek anyagát a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum és az MH Altiszti Akadémia állította össze, egyebek mellett eddig nem látott, családi hagyatékokból származó relikviákból. Az egységes altisztképzés Jutason a honvédelmi miniszter 1924. május 20-án kelt rendelete alapján kezdődött meg. Az intézmény működése majdnem napra pontosan húsz évet ölelt fel, hiszen 1944. december 26-án fejezte be magyarországi tevékenységét. A húsz év alatt kiválóan képzett altisztek százait nevelte ki.

20240412_JUTAS100_nyitorendezveny_SZK_34 copy

Az intézetben emberfeletti követelményekkel párosítva, katonai szaktudásban, jellemben, fellépésben, hazájához hű, feletteseinek feltétel nélkül engedelmeskedő, a parancsot végrehajtó, „cél szerkezetű” tiszthelyetteseket formáltak, akik a szolgálati helyeken messze kimagaslottak a nem Jutason végzett tiszthelyettesek közül. Az altisztképzőt oktatási-nevelési-kiképzési színvonala alapján Horthy Miklós kormányzó már 1925-ben „az ország egyetlen mintaszerű intézetének” minősítette.

Az iskola jelmondata: „Erős akarat minden akadályt legyőz — Erős akarat csak erős hitből fakad.”

Kapcsolódó cikkek