Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

M1 HadERŐ: túlélés, felderítés és logisztika

Szöveg: honvedelem.hu | Fotó: Kertész László archív felvétele |  2024. április 15. 13:57

Hogyan segítheti egy katonát a túlélésben néhány műanyagzacskó? Hogyan zajlik egy klasszikus felderítő tevékenységnek számító beszivárgás? Mi a harctevékenységek láthatatlan mozgatórugója? Többek között ezekre a kérdésekre ad választ az M1 „HadERŐ – Hazámat szolgálom!” magazinműsorának legújabb adása!

SERE_kiképzés_KL_2

A missziós területre készülő katonák felkészítésének elengedhetetlen része a SERE (Survival, Evasion, Resistance, Extraction – túlélés, elkerülés, ellenállás, kiemelés) kiképzés. Ahogy a mozaikszó feloldása is mutatja, ez nagy hangsúlyt fektet a hazaitól eltérő környezeti viszonyok közötti túlélésre, legyen szó extrém hidegről, dzsungelről vagy akár sivatagi környezetről. Bár a kiképzés menete teljes egészében nem megismerhető, a HadERŐ eheti adásában a nézők többek között betekintést nyerhetnek annak legvégső, kiemelési fázisába.

Mentalitás, fizikum, kogníció – ez a hármas áll a felderítő katonák kiképzéseinek központjában. A magazinműsor legújabb része nem csak a rendkívüli precizitást és szakértelmet igénylő bevetéseik egyikébe nyújt bepillantást, de az annak sikerességét meghatározó tervezői munkába is.

Végül egy eddig nem látott, de rendkívül fontos szerepkörrel bíró alakulatot ismerhetnek meg: a székesfehérvári MH Nagysándor József 51. Híradó- és Vezetésbiztosító Dandárt. Ahogy a dandár parancsnoka, Kása István ezredes is hangsúlyozza: bár jellemzően a háttérben tevékenykednek, nélkülük a rendszer működésképtelen lenne – ami többek között módfelett szerteágazó feladatkörükből adódik.

Ne feledjék! Minden kedden délelőtt, 11:33-kor „HadERŐ – Hazámat szolgálom!” az M1-en! Tartsanak velünk!