Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Figurális és nonfiguratív találkozása

Szöveg: Petróczy Levente | Fotó: Tischler Zoltán |  2024. április 7. 12:11

„Memento homo” (Emlékezzél, ember) címmel nyílt meg Cakó Ferenc, Csató Tamás és Wild-Zentai Mariann kiállítása a budapesti Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központban, április 5-én. A különböző stílusban született festmények az ember és a világ, illetve az ember és a teremtés témáit ábrázolják.

2024.04.05. Stefania_TZ_0

„Ennek az egész anyagnak az a különlegessége, hogy Wild-Zentai Mariann nonfiguratív festményeket alkot, jómagam nonfiguratívba figurális képeket fantáziálok bele, Csató Tamás pedig teljesen naturális kompozíciókat” – mondta a kiállítással kapcsolatban Cakó Ferenc grafikus, animációs filmrendező.

A Kossuth-díjas művész hozzátette, hármójuk képi világa valamelyest különbözik, de az alkotások mondanivalója és a közvetített értékek megegyeznek. Ezek az együtthatók kellettek ahhoz, hogy most hárman, egyidőben állítsák ki a nagyböjti üzenetet hordozó képeiket.

„Csató Tamás barátomnak köszönhető, hogy az impozáns Stefánia Galériában született meg a kiállítás. Köszönjük a szervezőknek, hogy ilyen lenyűgöző helyszínen, magas szakmai segítséggel támogatták a mi munkánkat!” – fogalmazott Cakó Ferenc.

2024.04.05. Stefania_TZ_9

Feledy Balázs művészeti író nyitóbeszédében elmondta, a három művész egy rajzpályázat zsűrizése alkalmával találkozott, már ekkor megkezdődött a trió közös munkája. A realizmustól elrugaszkodó festők munkáiban láthatjuk a humánumot, amely mindhárom művészt egyformán jellemez. Műveikben nem a valóság közvetlen ábrázolásán van a hangsúly, sokkal inkább a jelképesség öröme, a látottakon túli tartalom adja a festmények varázsát.

A kiállítás április 25-ig, hétfőtől szombatig, 13 és 18 óra között tekinthető meg a zuglói Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központ galériájában.

Címkékkiállítás