Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lélekemelő helyőrségi zene a fehérvári bazilikában

Szöveg: Gyimóthy Levente | Fotó: Szencsenkó Iván őrvezető |  2023. december 4. 8:57

Adventi koncertet adott az MH Nagysándor József 51. Híradó- és Vezetésbiztosító Dandár Székesfehérvár Helyőrségi Zenekara Ruff Tamás őrnagy, karmester vezényletével a fehérvári Szent István Bazilikában.

MH51_adventi-1-9sm

A zenekar a közös zenélés, az örömzene üzenetével ajándékozta meg az ünnepi hangversenyre érkezőket az idei esztendő első adventi hétvégéjén.

A koncertet megelőzően Spányi Antal katolikus megyéspüspök Kása István ezredessel és Koronczai Tibor ezredessel, az 51-es alakulat újonnan kinevezett, illetve leköszönő dandárparancsnokaival közösen gyújtotta meg az ünnepkör első gyertyáját.

A liturgikus hangulatú eseményen több vallási témájú zenemű is felcsendült, így a tradicionális karácsonyi énekek mellett hallható volt Bach, Schubert és Morricone egy-egy műve, valamint Leonard Cohen Hallelujah című szerzeménye is. Az est folyamán vendégművészek közreműködésével idéztek Wass Albert Te és az Isten című írásából, amely az emberi értékek fontosságára hívja fel a figyelmet. A zenés rendezvény hangulatát Jónás Krisztina, Radics Éva, Fehér Adrienn és Rezsnyák Róbert előadók emelték énekükkel, míg zongorán Tóth Marcell működött közre.

MH51_adventi-1-50sm

Spányi Antal megyéspüspök a helyőrségi zenekar hangversenyének fontosságát emelte ki a megjelenteknek, hangsúlyozva, hogy a 29. alkalommal megtartott fehérvári adventi koncert arra szolgál és tanít, hogy figyeljünk egymásra. Próbáljuk egymást meghallgatni, tiszteletben tartani, megőrizve egymás békességét és a lehetőséget, hogy ki-ki a maga életét kiteljesíthesse.

Az egyházi vezető arról is beszélt, hogy a bűn okozta diszharmóniát helyreállítja minden olyan egyensúly és összhang, amely a zeneszerző tehetségén és a zeneművet megszólaltató művészek tehetségén keresztül Istentől jön. Végezetül azt kívánta, hogy az idei ünnep legyen a szív és lélek békéjének adventje: ,,Tanítson minket úgy szeretni, ahogy Krisztus tanított és ahogy ő szeretett bennünket.”

Az eseményen – többek között – megjelent Schmidt Zoltán vezérőrnagy, a Honvéd Vezérkar főnökének gazdálkodási helyettese is.