Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Múlt és a jelen egybeforr

Szöveg: Kálmánfi Gábor | Fotó: Szováthy Kinga |  2023. szeptember 18. 16:55

Ünnepélyes keretek között avatták fel az egykori Üllői úti laktanya emléke előtt tisztelgő emlékművet. Az objektum 1898-as átadásától kezdődően 110 éven át adott otthont különböző katonai szervezeteknek, így például az I. Ferencz József honvéd gyalogsági laktanya néven az 1. honvéd gyalogezrednek, majd a műszaki tiszt- és a katonazenész képzéseknek egyaránt.

Ulloi_uti_emlekhely_avatas_20230915_07 copy

Schmidt Zoltán vezérőrnagy, a Honvéd Vezérkar főnökének gazdálkodási helyettese beszédében ismertette: nagyjából egy évvel ezelőtt indult az a kezdeményezés, amelyet a Zalka Máté Katonai Műszaki Főiskolán fél évszázada avatott, illetve ötven esztendővel azelőtt tanulmányaikat kezdő, nyugállományú honvédtisztek indítottak annak érdekében, hogy egykori iskolájuk helyén, az MVM Dome épülete mellett emlékhelyet hozzanak létre.

„A megálmodott emlékkő elkészült és büszkén állíthatom, hogy méltó emléket állít egy olyan korszaknak, amit nem feledhetünk. A mi múltunk és jelenünk egybeforr. Mi, a ma katonái továbbra is a 21. századi haderő fejlesztésére tettük fel életünket, arra, hogy a Magyar Honvédséget a régió meghatározó haderejévé tegyük. Mind technikai felszereltségében és szerkezetében, mind a katonák egyéni felkészültségében és – nem utolsó sorban – szellemiségében és gondolkodásmódjában, ahogy elődeink is, mi, a ma katonái is erősítjük a magyar haderő képességét a magyar emberek biztonságának minél magasabb szintű garantálása érdekében. Az ’alma mater’ falait elhagyó, katonai és szakmai ismeretekkel felvértezett tisztek a korszerű technika üzemeltetésére, üzemben tartására, valamint a parancsnoki feladatok ellátására felkészült katonákká váltak” – hangsúlyozta a vezérőrnagy.

Ulloi_uti_emlekhely_avatas_20230915_05 copy

Az emlékmű egyik ötletgazdája, Dogossy Károly nyugállományú alezredes kiemelte: az Üllői út 133-135. szám alatti épületben egykor tanuló tisztjelöltek egy csoportjának álma vált valóra.

„Jelentem, a megálmodott feladatot, összefogással, közös akarattal, sokak támogatásával teljesítettük. Végrehajtottuk a saját magunk számára kiadott parancsot! A ’memento’ szó jelentése emlékezés: ez az emlékmű is az emlékezésről szól, emlékezésre szólít, hadtörténelmünk, katonaelődeink, saját múltunk tiszteletére, vállalására, az örökség megőrzésére” – szögezte le az alezredes.

Ulloi_uti_emlekhely_avatas_20230915_12 copy

A magyar katonai tanintézetek egykori otthonának emlékművét megőrzésre jelképesen átvevő dr. Lippai Péter dandártábornok, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar dékánja úgy fogalmazott: ha történelmünkre visszatekintünk, számtalan olyan helyet tudnánk felsorolni, ahol egykoron nagy tettek, komoly eredmények születtek, és ma már annak kézzelfogható nyomát nem találjuk.

„De a köztudatban, a történelem lapjain ugyanúgy élnek, mint egykoron, mert mi magyarok kellő összefogással megőriztük, tovább vittük annak értékét, jelentőségét és szellemiségét. Ez szerencsére most sem történik másként. Csodálatra méltó az elhatározásuk, példamutató az összefogásuk és akaratuk, ami mentén megvalósították céljaikat. Ez a hely mától kezdve már nem csak az önöké lesz. A katonai oktatás, a katonai felsőoktatás egyik szimbólumává, történelmének egy darabkájává fog válni, melynek jelentőségét és szellemiségét reményeim szerint az ifjú generáció megőrzi és tovább viszi. Ha pedig elkészül az emlékhelyhez tervezett honlap, amin keresztül a jövő generációja, a jövő történészei, vagy csak a történelmet kedvelő érdeklődők virtuálisan is bebarangolhatnak, akkor már nem csak a katonák számára fog történelmi emlékké válni, hanem minden magyarnak. Mi, a Hadtudományi és Honvédtisztképző Karon azon leszünk, hogy a katonai felsőoktatást választó fiatalok, a katonai felsőoktatásban oktató katonák, tudják és ismerjék a katonai történelmünk ezen darabkáját” – szögezte le a dékán.

Ulloi_uti_emlekhely_avatas_20230915_16 copy

Az emlékművet Schmidt Zoltán vezérőrnagy, dr. Lippai Péter dandártábornok, a terület tulajdonosa, a Ferencvárosi Torna Club részéről Tobak Csaba, a Fradi Múzeum vezetője – Tobak Tibor magyar királyi repülő ezredes, egykori Puma század parancsnok unokája – és a katonazenészek körében a gyűjtést koordináló Balázsi János zászlós, egykori katonazenész avatta fel. Ezután a rendszerváltozást követően újra felállított HM Tábori Lelkészi Szolgálat részéről református lelkészként elsőként az objektumban szolgáló Csuka Tamás nyugállományú dandártábornok, nyugalmazott protestáns tábori püspök megáldotta. A Bolyai János Katonai Főiskola és annak jogelőd intézményei 12 darab 85 milliméteres légvédelmi ágyúval rendelkeztek, amelyeket a főiskola légvédelmi-rakéta szakos hallgatói protokolláris rendezvényeken, díszszemléken kezeltek. Az ágyúk egyikét 2016-ban katonai hagyományőrzők felújították és az emlékhely felavatása tiszteletére a Magyar Tüzér Egyesület díszlövés adott le, majd a jelenlévők koszorúzással tisztelegtek a száztíz évig szolgálatban lévő épület emléke előtt.

Az emlékművön a „MEMENTÓ 1898 – 2008” felirat a 110 éves múlt tiszteletéről szól. A bronz domborművek közül a baloldali a „Petőfi kapu” a laktanya építészeti és katonai örökségére, a középső sapkajelvény az itt elhelyezett, 1. Magyar Királyi Honvéd Gyalogezred katonai örökségére, a jobb oldali, az intézmény főépülete az ágyúkkal a tisztképző intézmények örökségére utal. A jobb oldali, talajon fekvő kő a magyar katonazenész tiszthelyettes képzésnek állít emléket, a vele szemközti kövön olvasható „A HAZÁÉRT” felirat pedig a Magyar Honvédség mindenkori katonái előtti tisztelgés.