Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nemzetközi kihívás előtt kadétjaink

Szöveg: Burillák Marcell | Fotó: Tischler Zoltán, Pintér Ákos |  2024. április 16. 16:27

„Ne ellenfelek, hanem versenytársak legyenek és nyissanak egymás felé, ismerjék meg más nemzetek szokásait és katonai hagyományait az ezzel párhuzamosan folyó” – köszöntötte a IV. Nemzetközi Kadét Kupa és Országos Haditorna Verseny döntőjébe került résztvevőket Takács Attila altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének területvédelmi helyettese.

A hazai katonai sportélet egyik legszínesebb eseménye a most már hagyományosnak nevezhető Országos Haditorna Verseny, aminek döntőjét negyedik alkalommal rendezik meg a Nemzetközi Kadét Kupával egyidőben. Előbbin a 19 vármegye és Budapest legügyesebb – nem kizárólag kadét – középiskolásai küzdenek meg a győzelemért, míg a nemzetközi kadétbajnokság közép-európai országok legjobbjai; cseh, szerb, lengyel, román, osztrák és magyar csapatok között zajlik. Nyárias, napsütéses időben gyülekeztek a résztvevők a párhuzamosan futó versenyek április 15-i közös megnyitónapján az MH Rekreációs, Kiképzési és Konferencia Központban. Néhány csapat a bemelegítő edzéseket követően a vízben is megmártózott, hogy felfrissítsék magukat az elkövetkező két nap feszes programja előtt. Akadálypálya, lézer váltófutás, térképészet, kézigránátdobás és más ügyességi számokban mérik majd össze erejüket a hazai és a nemzetközi mezőny tagjai.

20240415_B.akarattya._honvédtorna_megnyitó_PAKO_-7085

„A sport és a katonai szolgálat mindig is összekapcsolódtak a legtöbb országban. Nekünk, katonáknak alapkövetelmény, hogy mind fizikálisan, mind mentálisan felkészültek legyünk. Különösen fontos ez a digitális technika és a virtuális terek korában. Másfelől a sport fontos hidat képez a katonák és a civil lakosság között” – fogalmazott Takács Attila altábornagy. Eltökélt csapatokkal lehetett találkozni hétfő délután, akik alig várták a verseny másnapi kezdetét. „Az elmúlt hetekben a nagyatádi OCR-pályán készültünk, falat másztunk és függeszkedtünk , illetve gyakoroltuk a fogásokat, átmászásokat és lendüléseket. Ezek mellett nem hanyagoltuk el a rendes sportedzéseket sem, ugyanis többen futnak és kosaraznak a csapatban” – árulta el a tizedikes Hegyi Balázs, aki a Déli ASzC Széchenyi Zsigmond Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium tanulójaként Somogy vármegyét képviseli.

20240415_B.akarattya._honvédtorna_megnyitó_PAKO_-7076

A nemzetközi mezőnyhöz tartozó bécsújhelyi katonai középiskolai diákjai azt mesélték, hogy mindannyian katonának készülnek és aktívan sportolnak, de a speciális tantervünknek köszönhetően is elég sokat mozognak. Szerintük nem az egyes versenyszámok, hanem azok sokfélesége és váltakozása okozhat nehézséget. Számukra a verseny különleges pikantériája, hogy tavaly egyik csapatuk győzött, tehát címvédőként jöttek újra a Balaton partjára. Hasonló lelkesedéssel érkezett a román csapat is, igaz, ők először látogattak a Balatonra. Elmondásuk szerint, noha már a meghívásnak is örülnek, természetesen az aranyérmet szeretnék megszerezni. Hozzátették, hogy futószámoktól kevésbé tartanak, viszont az akadálypályán nagyon kell majd figyelniük.

Az ünnepélyes megnyitón részt vett többek közt Antal László dandártábornok és dr. Eleki Zoltán ezredes, a Honvéd Vezérkar Kiképzési Csoportfőnökség csoportfőnöke és csoportfőnök-helyettese, valamint Polyák András ezredes, az MH Területvédelmi Erők Parancsnoksága parancsnokhelyettese.