Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

M1 HadERŐ: túlélés, csapatjáték, rettenthetetlenek

Szöveg: Halmos B. Ágnes | Fotó: Kertész László, Rácz Tünde és Dömsödi Richárd archív felvétele |  2024. április 16. 12:57

Mi kell ahhoz, hogy egy akció során mindenki időben a megfelelő helyen legyen? Hogyan zajlik a bevetés utáni kiemelés? Miért is kell a felderítőknek az ország minden táján a lehető legtöbbet gyakorlatozniuk? Egyebek mellett ezekre a kérdésekre ad választ az M1 „HadERŐ – Hazámat szolgálom!” magazinműsorának legújabb, április 16-ai adása!

SERE_kiképzés_KL_1

Talán nem a hazai gyakorlóterepeken, de missziós területeken életmentő lehet, hogy a katona tudja, hogyan kell a sivatagban, a tengeren, dzsungelben vagy extrém hidegben túlélni vagy az ellenséget elkerülni. Ennek a SERE- (Survival, Evasion, Resistance, Escape; Túlélés, Elkerülés, Ellenállás, Kiemelés) ismeretanyagnak sok eleme teljesen titkos a világ hadseregeinél és csak SERE-szakkiképzők oktathatják. Ilyen elméleti és gyakorlati oktatáson járt a HadERŐ stábja az MH Altiszti Akadémia Speciális Felkészítő Részlegénél. A túlélés része a kiemelés is, ahol előfordul, hogy a sikeresség érdekében a másodperc tört része alatt kell az embernek döntéseket hoznia.

2024.03.12.kopar hegyek gyakorlat csobanka rt (15)

Az MH Bornemissza Gergely 2. Felderítőezred egyhetes Kopár hegyek elnevezésű gyakorlatán a katonák a sziklamászást, a rejtett figyelőhely megépítését, és a műholdas kapcsolattartást gyakorolták. Mielőtt azonban elsőként megérkeznének a műveleti területre, a felderítők akciójukat zárt ajtók mögött minden apró részletre lebontva kidolgozzák. A Kopár hegyek kiképzésen is az volt a cél, hogy korlátaikat minél inkább megismerjék. „Az újonc állományt nem lehet úgy leterhelni, hogy megsérüljenek vagy lelkileg megtörjük őket. A folyamatos fejlődésre törekszünk” – mondta Kreácsik Ákos alezredes, az MH Bornemissza Gergely 2. Felderítőezred parancsnoka.

2024.03.12.kopar hegyek gyakorlat csobanka rt (11)

A gyakorlat kapcsán az is kiderült, a siker nagyban múlik azon, hogy a kiképzés során a csapat mennyire kovácsolódott össze. Életmentő lehet, hogy már a mozgásukból felismerjék egymást, és az is, hogy a kommunikáció folyamatos legyen közöttük. A műsorból megismerhetik, mivel is foglalkoznak az MH Nagysándor József 51. Híradó- és Vezetésbiztosító Dandár „szürke eminenciásai”. Kása István ezredes beszélt a dandár szerteágazó feladatairól: ők működtetik a Magyar Honvédség híradó és infokommunikációs hálózatait, logisztikai támogatást biztosítanak a Honvéd Vezérkar különböző szervezeteinek, de vannak élelmezési, kegyeleti és rendezvényszervezési feladataik is.

202402_Székesfehérvár_híradó_felkészítés_DR

Az M1 „HadERŐ – Hazámat szolgálom!” magazinműsor április 16-ai adása itt érhető el.