Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Pénz nélkül nem lehet hadsereget építeni

A katonai pénzügy napját ünnepelték

Szöveg: Antal Ferenc | Fotó: Szabó Lajos zászlós |  2023. november 17. 8:38

Pénz nélkül nem lehet hadsereget építeni - hangsúlyozta Kurtán Krisztina, a Honvédelmi Minisztérium gazdálkodási ügyekért felelős helyettes államtitkára a katonai pénzügy napja alkalmából tartott ünnepi állománygyűlésen, november 16-án, csütörtökön, Budapesten.

LALA5459

A HM Védelemgazdasági Hivatal szervezésében tartott eseményen felolvasták Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke levelét, amelyben megköszönték a pénzügyi szakemberek példamutató szolgálatát.

„A szakmai és szervezeti fejlődés eredményeként a mai kor színvonalának megfelelő informatikai támogatással rendelkező pénzügyi szolgálat egyaránt képes magas szinten kiszolgálni a vezetői döntéshozatalt és ellátni a személyi állományt és a katonai szervezeteket” – írták, hozzátéve: ahogy a korábbi évekről, úgy 2023-ról is kijelenthető, hogy számtalan kihívásnak kellett megfelelni a folyamatosan hullámzó pénzügyi-gazdasági környezet, az államháztartási szabályok és nem utolsósorban a jelenlegi, konfliktusokkal terhelt nemzetközi helyzet változásaiból adódóan.

„A védelmi költségvetést továbbra is a növekedés jellemzi. Teljesítjük a NATO tagságból adódó kötelezettségeinket és vállalásainkat, fejlesztjük és modernizáljuk, megújítjuk a Magyar Honvédséget. A folyamatnak azonban közel sincs vége, továbbra is észszerűen kell bánnunk a rendelkezésükre álló forrásokkal. Valamennyi honvédelmi szervezet pénzügyi és gazdasági szakemberének tudására és szolgálatára szükségünk van ahhoz, hogy a védelmi költségvetést ott és úgy használjuk fel, ahol és ahogyan arra a leginkább szükség van” – fogalmazott levelében a honvédelmi tárca vezetője és a Honvéd Vezérkar főnöke.

Kurtán Krisztina gazdálkodási ügyekért felelős helyettes államtitkár a történelmi hagyományok ápolása mellett a folyamatos szakmai megújulásra, innovatív eszközök alkalmazására hívta fel a figyelmet. „Azoknak a körülményeknek a megteremtése a had számára, amelyek pénzfüggőek, természetesen forrtak össze azokkal a szakemberekkel és testületeikkel, akik a mindenkori hadseregek financiális ügyeiért feleltek. Így volt ez már az ókor nagy hadseregeiben és így van ez ma is!” – fogalmazott.

LALA5469

A helyettes államtitkár figyelmeztetett arra, hogy az alulfinanszírozottság, a rossz minőségű személyi ellátás, az elavult fegyverzet, a gyenge kiképzés aláássa a legjobb szellemiségű csoporttudatot is, hiszen a rossz körülmények azt közvetítik a szolgálatot vállalóknak, hogy a katona mivoltukban a társadalom valójában nem tekinti őket hasznos, fontos és tiszteletreméltó tagjainak. Egyúttal hangsúlyozta: ez a veszély elmúlt, hiszen a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program biztosítja azt az anyagi hátteret, ami a Magyar Honvédség modernizálásához szükséges.

„Ennek a most megújuló haderőnek az építéséért mi, a pénzügy és gazdálkodás szakemberei is kiemelt felelősséggel tartozunk. Mert a legjobb katonai gondolkodók, mérnökök, kiképzők és harcosok is tehetetlenek akkor, ha nem áll rendelkezésükre mindaz a háttér, aminek beszerzése és működtetése pénzkérdés” – jelentette ki, hozzátéve azt is, hogy a Magyar Honvédség fejlesztésére kapott összeg hatalmas felelősséggel is jár. „Azok számára is, akik megtervezik ennek a fejlesztésnek a technikai, humánpolitikai és szellemi irányát, és nekünk is, akik az állam, vagyis a nemzet vagyonának erre szánt részének elköltéséért felelünk” – fogalmazott.

Az állománygyűlésen Kurtán Krisztina, Schmidt Zoltán vezérőrnagy, a Honvéd Vezérkar Főnökének gazdálkodási helyettese, valamint Ballainé Krikker Zsuzsánna dandártábornok, a Honvédelmi Minisztérium Védelemgazdasági Hivatal főigazgatója elismeréseket adott át, majd a rendezvény a Honvéd Együttes műsorával zárult.