Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tapasztalatcsere, élményszerzés, versenyszellem

Szöveg: Márton Boglárka főhadnagy | Fotó: a szerző felvételei, Simicskó István Facebook-oldala |  2024. április 17. 10:27

Honvéd kadétok mérték össze tudásukat a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Biriben. A Dankó Pista Nevelő-Oktató Központban először szervezték meg a „Dankó Tavaszi Hadjáratot”, az intézmény célja azonban, hogy az országos vetélkedőből hagyományt teremtsen.

202404_Biri_I_Dankó_Tavaszi_Hadjárat_MB (6)k

Nagykanizsától Fehérgyarmatig, Csongrádtól Miskolcig az ország számos pontjáról érkeztek csapatok a Honvéd Kadét Program partnerintézményébe; a középiskolás diákok valamennyien honvéd kadét közismereti képzésben vesznek részt. A fiatalok heti egy-két órában honvédelmi alapismereteket tanulnak, melyet különböző szabadidős foglalkozások egészítenek ki, ilyen például a sportlövészet, a küzdősportok, valamint a hagyományőrzés.

A tizenöt csapat tíz versenyszámban mérkőzött meg, melyek között elsősegélynyújtás, túlélés-menedéképítés, váltófutás, tradicionális magyar íjászat, légpuska-lövészet, mátrix pálya és honvédelmi totó is szerepelt. A versenyzők eltérő tudásszinttel rendelkeztek, ám mindannyian tanulhattak valamit egymástól – mondta el Almási Katalin polgármester és intézményvezető. Az Egységes Oktatási Intézmény hagyományteremtő szándékkal rendezte meg a kupát, melynek legfontosabb célja a versengésen túl, hogy a fiatalok megismerjék egymást, tapasztalatot cseréljenek és közösen szerezzenek élményeket.

202404_Biri_I_Dankó_Tavaszi_Hadjárat_SI_fb (2)

„Azért jó, ha több iskola diákjai találkoznak, mert minden iskolának más lehetőségei vannak, más szabadidős programcsomagot valósítanak meg. Bizonyos intézményekben a lövészet, míg máshol az önvédelem, a küzdősportok kapnak nagyobb szerepet” – hangsúlyozta Kis Ákos vezető kormánytanácsos, a HM Honvédelmi Nevelési Főosztály Köznevelési és Ifjúságstratégiai Osztály osztályvezetője. Hozzátette, egyre több intézmény szeretné megmutatni vármegyei, regionális és országos szinten is tudását, és egyre többen kapnak kedvet ahhoz is, hogy hasonló versenyeket szervezzenek – akár olyan intézményeket is bevonva, akik még nem tagjai a Honvéd Kadét Programnak.

A nyíregyházi székhelyű 5. Hadkiegészítő és Toborzó Irodának, valamint az MH vitéz Vattay Antal 2. Területvédelmi Ezrednek is kiemelt feladata a honvédelmi nevelés, ezért a katonák jelentős szerepet vállaltak a verseny lebonyolításában foglalkozásvezetőként, valamint VR szimulátorral, airsoft fegyverekkel és tájékoztató anyagokkal is készültek a rendezvényre. Az intézmény mentorálásáért hosszú évek óta a toborzó iroda felel, mely minden segítséget megad a színvonalas honvédelmi oktatáshoz. A Honvédelmi Sportszövetség és tagszervezeteinek támogatása – így a Debreceni Nagyerdő Sportkör és Nyíregyházi Polgári Lövész Egyesület közreműködése – szintén elengedhetetlen volt.

202404_Biri_I_Dankó_Tavaszi_Hadjárat_MB (7)v

Lakatos Barbara, végzős diák elmondása szerint személyiségének jót tett a kadétprogram és a formaruhaviselés. Visszahúzódó lánynak tartja magát, viszont tanulmányai alatt magabiztosabbá vált, számos helyzetben bizonyíthatta, hogy bátor és rátermett.

Sokakban felmerülhet a kérdés, hogyan lehet egy fizikailag és szellemileg is kihívást jelentő versenyre jól felkészíteni a csapatokat. Szabó Pál instruktor, a Tiszavasvári Szakképző Iskola és Kollégium tanára kiemelte, hogy a fegyelmezettség mellett a legfontosabb az állóképesség, valamint a különböző készségek, képességek fejlesztése. Hozzátette, mindig figyel arra, hogy ne helyezzen túl nagy pszichés terhet a csapatára, hogy a kadétok megéljék a felhőtlen szórakozás és feltöltődés élményét is.

Az „I. Dankó Tavaszi Hadjárat” eredményhirdetésén számos kupát, érmet és különdíjat is kiosztottak, a szoros versenyt a Nagykanizsai SZC Zsigmondy Vilmos Technikum „ZsigmonDyák” csapata nyerte, a második helyet a szervező intézmény, a harmadik helyet pedig a mezőtúri csapat szerezte meg. A rendezvény zárásaként Simicskó István, a Honvédelmi Sportszövetség elnöke gratulált a résztvevőknek és kiemelte, hogy a kadétprogram olyan hasznos gyakorlati és elméleti tudást ad a fiataloknak, melynek birtokában könnyebben leküzdhetik a gyorsan változó, kockázatokkal teli világunk kihívásait.