Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szolnok felett felderítésen

Szöveg: Burillák Marcell | Fotó: Pintér Ákos |  2024. április 24. 19:07

Közelgő vizsgájukra készülnek a 44. Nemzetközi Katonai Megfigyelői Tanfolyam (IMOC) résztvevői Szolnokon. Három hetes intenzív kiképzésük során elsajátították a fegyvertelen katonai megfigyelés elméleti és gyakorlati alapjait. Április 23-án a tananyag talán legnehezebb pontjához érkeztek, helikopteres légifelderítő gyakorlatot végeztek. A fiktív szituációs feladat szerint árvíz sújtotta a területet épületkárokat okozva és tüntetés tört ki.

Két tucatnyi ország kiképzői és tanulói, köztük missziókat megjárt vagy épp külföldi kiküldetésre készülő magyar instruktorok és katonák részvételével zajlik április 8-26. között a szolnoki IMOC (International Military Observers’ Course) kurzus. „Katonatiszteket készítünk fel ENSZ-szolgálatra. Járőrözési feladatoktól egészen a mai légifelderítő gyakorlatig terjedően sokféle leckét kapnak” – ismertette a kurzus célját Szűcs Gábor tartalékos alezredes, az MH Béketámogató Kiképző Központ oktatója. A meglehetősen szeles időjárás a meghatározott felderítőrepülés stílusát igen, a megfigyelői feladat végrehajtását viszont – a tiszta látási viszonyoknak köszönhetően – nem befolyásolta.

„Először a helyi repülőmúzeum haditechnikai eszközeit vettük számba madártávlatból, majd fiktív szituáció következett: a környező településeket sújtó árvízi károkat és egy híd állapotát mértük fel, miközben szerveződő tüntetésekről és katonai konvojmozgásokról gyűjtöttünk információkat” – ismertette a gyakorlatot Várvölgyi Szilárd tartalékos őrnagy, az MH Bauer Gyula 5. Területvédelmi Ezred civil-katonai együttműködési (CIMIC) részlegvezetője.

20230423_IMOC_PAKO_-5

„Az imént elefántcsontparti, marokkói, amerikai és magyar katonák közreműködésében teljesítettem az éles kanyaroktól, valamint hirtelen ereszkedésektől és emelkedésektől sem mentes feladatot” – nyilatkozta a katonai helikopterről leszállva Mészáros Judit alezredes. A HM Nemzetközi Együttműködési Főosztály külföldi misszióra készülő kiemelt vezető főtisztje szerint elsősorban mentálisan kell felkészülni a különböző szituációkra. „Szerencsére a kulturális sokféleség változatosabbá teszi a kiképzést. Több országból érkeztünk és sokan is vagyunk. Egy magyar rendőr is résztvevője volt a tanfolyamnak. A feladatvégrehajtás közben folytatott kommunikáció elősegíti – a nemzetközi eseményeken mindig célzott – tapasztalatcserét" - tette hozzá.

20230423_IMOC_PAKO_-8

Az április 24-i zárógyakorlaton balesetkezelési és „menekülttábor körüli” járőrfeladatokkal zárul a három hetes nemzetközi képzés. A sikeres vizsgázók megkapják oklevelüket, amit egyesek azonnal hasznosíthatnak majd. „Következő, koszovói ENSZ-missziómhoz elengedhetetlen fontosságú ismereteket szereztem a tanfolyamon, amit hamarosan összekötő tisztként fogok kamatoztatni” – összegezte tapasztalatait Várvölgyi Szilárd tartalékos őrnagy.