Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Eskütétel, katonazene, harci és haditechnikai bemutató

Szöveg: Petróczy Levente | Fotó: Kertész László, Mészáros Szonja főtörzsőrmester |  2024. április 20. 11:00

A PzH 2000 önjáró lövegek leendő kezelőinek alapkiképzését lezáró eskütétellel egy napon kinyílt a látogatók előtt a tatai Klapka György laktanya kapuja. A páncélosdandár alakulatnapján rengeteg fiatal tekintette meg a legújabb high-tech haditechnikai eszközöket, április 19-én.

Kétszázhatvan közkatona tett ünnepélyes esküt az MH Klapka György 1. Páncélosdandár tatai alakulótéren, majd az ünnepség végeztével hozzátartozóiknak és látogatói csoportoknak adták át helyüket. A délelőtti programsorozatot az MH Tatai Helyőrségi Zenekar indította, a katonazenészek térzenével kápráztatták el a közönséget.

A muzsikaszóval egyidőben kezdetét vette a Honvéd Kadét Programban résztvevő, Komárom-Esztergom vármegyei iskolák akadályversenye. A növendékekre számos katonai akadály várt, melyek közül néhány megegyezett a dandár akadálypályáján lévőkkel, így valóban katonás környezetben dőlt el, hogy melyik tanintézmény rendelkezik a legedzettebb diákokkal.

Minden nyílt nap kihagyhatatlan eleme a harci bemutató, így Tatán is bemutatták az alapvető közelharci elemeket, amely több olyan fogást is tartalmazott, amelyet vészhelyzetben, önvédelem során bárki alkalmazhat.

Természetesen a legjobban várt pontja a napnak a dinamikus bemutató volt, miután a statikus bemutatón kicsiket és nagyokat már egyaránt lenyűgözött a Panzerhaubitze 2000 önjáró löveg és a Leopard 2A7 harckocsi. Bemelegítésként a Gidrán harcjármű érkezett, majd a PzH gördült be a kijelölt területre, hogy a tempós körözése alatt mindenki elismerését kivívja mozgékonyságával és közel ezer lóerős teljesítményével. Végül befutott a Leopard is, amely nemcsak terepképességeit, hanem tűzerejét is bizonyította, ugyanis egy rövid lövéssorozatnak is szem- és fültanúja lehetett a közönség.

Kapcsolódó cikkek