Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Emlékművet avattak Szabadszálláson

Szöveg: Galambos Sándor |  2019. október 8. 9:34

Az 1848/49-es szabadságharc mártírjai, nemzetünk függetlenségéért életüket áldozott honvédek tiszteletére avattak emlékművet a nemzeti gyásznaphoz kapcsolódó ünnepi megemlékezésen Szabadszálláson.

1596069825

Az aradi vértanúk és az 1848/49-es szabadságharc névtelen hősei emléke előtt hajtottak fejet Szabadszállás lakói, a Honvéd Nyugdíjas Klub, a Szabadszállás Jövőjéért Egyesület és a Szabadszállási Református Egyházközség tagjai a város temetőjében.

A HM Katonai és Társadalmi Kapcsolatok Főosztály támogatásával szervezett megemlékezés résztvevőit Horváth Balázs nyugállományú ezredes köszöntötte, majd Farkas Zoltán nyugállományú alezredes foglalta össze a 170 évvel ezelőtti történelemformáló események napjainkban is érvényes üzenetét. „Az 1848/1849-es szabadságharc nemzetünk reformkori történelmének legfontosabb eseménysorozata volt. Markánsan megmutatta a magyar nép összetartó erejét, szabadságszeretetét, büszkeségét. Erre a kivételes örökségre pedig mindnyájan büszkék lehetünk. Mártírjainkat, hős honvédeinket a lelkiismeretük, az igazságérzetük vezérelte, példát mutatva ezzel a jelen nemzedékeinek is. Tetteik talán legfontosabb üzenete, hogy a szabadságot, hazánk függetlenségét nem csak kivívni és megvédeni, de folyamatosan óvni is kell" – hangsúlyozta a tiszteletadást szervező Honvéd Nyugdíjas Klub elnöke.

Az ünnepi megemlékezést követően Farkas Zoltán nyugállományú alezredes, Müller Zoltán, a Szabadszállás Jövőjéért Egyesület elnöke és Holczmann Mihály, a Szabadszállási Református Egyházközség Presbitériumának gondnoka leplezték a szabadságharc mártírjai, nemzetünk függetlenségéért életüket áldozott hősök tiszteletére állított emlékművet. Szabadszállás 1848/49-es honvédjei emlékére Hankóczi Gergely őrnagy, református tábori lelkész és Kiss József római katolikus plébános mondtak imát, majd a jelenlévők megkoszorúzták az emlékművet.

1596069826

A városi megemlékezés a József Attila Közösségi Ház galériájában, a „Dicsőség és mártírhalál…" programsorozat keretében szervezett múltidéző kiállítás megnyitójával folytatódott. A tárlatot Buza Vince nyugállományú alezredes, a Honvéd Nyugdíjas Klub elnökhelyettese ajánlotta az érdeklődők figyelmébe. Délután pedig a rendezvény résztvevői megtekinthették az egykori laktanyában helyt kapott Hunyadi Mátyás Helyőrségi Gyűjtemény is.

A megemlékezésen részt vett dr. Báldy Zoltán, Szabadszállás polgármestere, Nemes Tamás ezredes, az MH Logisztikai Központ megbízott parancsnoka, Bugyi András alezredes, az MH Anyagellátó Raktárbázis megbízott parancsnokhelyettese, Bozóki János ezredes, az MH Légijármű Javítóüzem parancsnoka, Demeter Attila alezredes, az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság Társadalmi Kapcsolatok és Hadisírgondozó Osztály osztályvezetője és Gáldonyi Sándor százados, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság Bács-Kiskun megyei iroda megbízott irodavezetője is.

A rendezvény méltóságát az MH 2. Vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred 38. Területvédelmi Zászlóalj katonái és a Kiskun Huszár és Honvéd Hagyományőr Egyesület tagjai emelték. Az ünnepi műsorban felléptek a Szabadszállási Petőfi Sándor Általános Iskola diákjai: Desztics Márton Solt, Gáspár Réka és Gyurkovics Adrienn.

GALÉRIA