Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Riport

radar (nyitó)

Múlt, jelen, jövő - egy radarképen

2021. március 31. 7:07

Nem sokáig láthatunk majd olyan radartechnikai tevékenységet, mint amilyet medinai helyszíni riportunkra érkezve gyakorlatilag azonnal megpillantunk. Az MH Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központ (MH LMVIK) 2. Gerinc Radar Mérőpontján ugyanis éppen régi orosz radar karbantartása zajlik; nem olyan messze pedig ott magasodik a RAT 31-DL típusú 3D-s radar.

Repülőkórház (1)

A Repülőkórház

2021. március 12. 7:17

Aligha van még egy olyan kórház hazánkban, ahol annyi makkegészséges ember fordul meg páciensként, mint amennyi a kecskeméti MH Egészségügyi Központ Repülőorvosi-, Alkalmasságvizsgáló és Gyógyító Intézetben – tisztességes becenevén, a Repülőkórházban.

2021_03_08 TATA nőnap 08 - Kovács őrv. Fotó Snoj Péter

Tatai katonanők

2021. március 8. 8:02

Az MH 25. Klapka György Lövészdandár, a Magyar Honvédség egyik legnagyobb alakulata állományának ötöde nő, vagyis a hagyományosnak mondható - személyügyi, jogi, egészségügyi vonal mellett - a katonanők jelen vannak és helytállnak „harcoló” beosztásokban is. Természetesen ugyanolyan körülmények között, mint a férfiak. Nőnap alkalmából a tatai dandár két fiatal és elhivatott katonanőjét, „harcosát” szeretnénk bemutatni cikkünkben.

Adventi hangverseny 2013. Ruff Tamás

Zenészként és járőrként is hallatják hangjukat

2021. március 7. 10:24

A járvány nem csupán a civil zenei életet, hanem a katonazenészeket is próbára teszi. Alaptevékenységeik közé a katonai rendezvényektől kezdve, a nemzeti ünnepek kiszolgálásán és a hagyományőrzésen át a nemzeti, zenei kincseink ápolása, átörökítése és megőrzése egyaránt beletartozik. Mindezek mellett a toborzásból is kiveszik részüket, mert az ifjabb generációk figyelme a katonazenén keresztül könnyedén felkelthető.

20210224-kecskemet-repulokorhaz  (4)

A Repülőkórház

2021. február 25. 7:25

Aligha akad olyan ember, aki ne kapná fel a fejét és kezdené el fürkészni az eget, ha meghallja egy sugárhajtású vadászrepülőgép hangját. Aztán ha a hasadó hangú égbolton sikerül megpillantania az apró pöttyöt, csodálkozva állapítja meg: milyen hangos, pedig milyen messze jár már! A repülés megjelenése óta foglalkoztatja az emberek fantáziáját a repülőgép.

Katona_József_gyűjtemény (24)

Az ember, akit megszállt a repülés

2021. február 22. 7:22

Magyarországon, a Somló-hegy lábánál éldegél egy nyugállományú katona, akinek különleges gyűjteménye van. E gyűjteménynek az a különös ismertetőjele, hogy kiismerhetetlen. Egy-egy darabját ugyan azonosítani tudja szakember, de egy része mindig rejtve marad a szemlélődő elől.

mi17_7_kicsinyített

Pilótaélet egy modern hadseregben

2021. február 10. 8:07

Pilótákat, repülésirányítókat és repülőműszaki szakembereket is képez a Nemzeti Közszolgálati Egyetem a Hadtudományi és Honvédtisztképző Karon működő állami légiközlekedési szakán. A végzettek általános katonai-, és speciális, légiközlekedési ismeretekkel is rendelkeznek, így jó eséllyel helyezkedhetnek el az állami szféra repüléssel és légiközlekedéssel foglalkozó szervezeteinél.

20210204-gyujtofegyverek (3)

Gyújtófegyverek és mérgező harcanyagok a világ hadseregeiben

2021. február 8. 8:38

„A legtöbb gyújtófegyvert bárki, aki jártas a kémiában, elő tudná állítani. Más kérdés, hogy mi oka volna rá?” – kezdi beszélgetésünket Mészáros Zalán főhadnagy, az MH GAVIK, azaz a MH Görgei Artúr Vegyivédelmi Információs Központ MH vegyi- és nukleárisbaleset-elhárítási operatív alosztályának megbízott vezetője. Ezzel a mondatával látszólag el is oszlatja a különböző, nagy hatásfokkal égő, nehezen eloltható anyagok körüli misztikumot, ám ahogy belebocsátkozunk a részletekbe, kiderül: laikus hallgatóként bizony van még min elcsodálkozni és rádöbbenni a háborúk brutalitásával kapcsolatban.

iMILES (9)

A pont az i-n

2021. február 3. 8:17

Komplexebb, modernebb, rugalmasabb, mint az elődje: a MILES 2000 lézeres, szimulációs harcászati rendszer helyett éles bevetésre vár az iMILES-rendszer, amely az MH Bakony Harckiképző Központ (MH BHK) szakemberei szerint a lehető legpontosabb eredményeket adja majd.

20210128-roncskutatas (1)

„Egy jó szemtanú többet ér, mint ezer oldalnyi dokumentum”

2021. február 1. 7:01

Kutatás, feltárás, dokumentálás, gyűjtés, restaurálás, rekonstruálás, kiállítás, oktatás, publikálás, archiválás. Röviden így lehetne megfogalmazni a roncskutatás célját. Annak a tevékenységnek a célkitűzéseit, amelyet mindig is kiemelt társadalmi érdeklődés kísért, amely a tényeken alapszik és amely ennek ellenére nem mentes sem a legendáktól, sem pedig a mítoszoktól…