Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Múltidéző

vasa1

Ezerméteres hadihajó

2021. március 7. 16:52

Bár már az elkészültét követő első vizsgálatokkor kiderült, hogy alkalmatlan a vízre bocsátásra a svéd flotta legerősebb tekintélyt parancsoló hajója, II. Gusztáv Adolf királynak senki sem merte bevallani, hogy a „Vasa” inkább hasznavehetetlen dísztárgy, mint tengeri csaták döntnöke.

20210303-magyar-maginot-vonal (5)

Online utazás történelemformáló helyekre

2021. március 7. 12:02

Emlékeznek még a sorozatunk előző részében szereplő Svájcra, ahol a polgároknak majd egy évszázadon át saját házaik alatt kellett kötelezően óvóhelyeket építeni? Nos, a mostani kirándulásunkban is lesznek földalatti betonlétesítmények, igaz, itt azt az állam építette, és ráadásul nem is önszántából…

borító_Heim

Egy parancsmegtagadás története

2021. március 6. 15:48

1916. május 8-a, Doberdó. Heim Géza – akkor még csak főhadnagy - megtagadja elöljárói parancsát… ezért azonban később Katonai Mária Terézia-renddel tüntetik ki.

elefánt_1

Még a második világháborúban is felbukkantak elefántok a világ harcterein

2021. március 6. 9:01

Az állatok harctéri jelenléte hosszú évezredeken át a háborúk természetes velejárója volt.

20210228-Puma-04

Kevesek bátorsága

2021. március 1. 9:24

A légiháború borzalma az erre kevéssé felkészült Magyarországra és a Magyar Királyi Légierőre zúdult 1944 közepére. A körülmények és az adottságok nem változtak: a meglévő gép- és hajózóállománnyal kellett volna csodát tenni ahhoz, hogy a támadókötelékek szőnyegbombázásai megszűnjenek. A csoda nem sikerült, nem sikerülhetett, de ez nem a maroknyi vadászpilótán múlt…

1.kép_multkor

Amikor keresőfények világították be Los Angeles egét, és a légvédelem a semmire tüzelt

2021. február 27. 15:55

A Pearl Harbort ért japán támadást követő hónapokban az amerikai felderítők hajlamosak voltak minden apró jelben közeledő támadókat látni. Míg a legtöbb vaklármáról azonban napjainkra már kiderült, hogy mi okozta pontosan, addig a „Los Angeles-i csata” néven elhíresült incidens kiváltó okát máig nem sikerült megfejteni.

Henry Fonda_kész

A filmvászon veteránjai

2021. február 27. 13:48

Számos hollywoodi sztár szolgált a hadseregben, a légierőnél vagy a haditengerészetnél mielőtt befutott volna színészként. Közülük többen később olyan filmekben is szerepeltek, melyek az általuk személyesen is átélt eseményeken alapultak. Akadtak olyanok is, akiket elragadott a fegyveres konfliktus – Leslie Howard, az Elfújta a szél című amerikai alkotás egyik főszereplője Hollywood talán leghíresebb háborús halottja.

1-es kép

Nem működött a kivéreztetés taktikája Verdunnél

2021. február 22. 14:11

„Micsoda vérfürdő. Milyen borzalmas látvány, micsoda mészárlás. Nem tudom szavakba önteni az érzéseimet. Még a pokol sem lehet ilyen szörnyű! Az emberek őrültek!” – olvasható a Verdunnél harcoló Alfred Joubaire francia katona nem sokkal halála előtt papírra vetett, utolsó naplóbejegyzésében. Az 1916. február 21-től közel tíz hónapon át tartó verduni csata a katonák többsége számára egyet jelentett a halállal. Az utókor gyakran csak „verduni vérszivattyúként” vagy „verduni pokolként” hivatkozik az első világháború leghosszabb ütközetére. A halálos áldozatok számát mindkét oldalon mintegy 150 ezerre, a veszteségeket pedig a legvisszafogottabb elemzések is együttesen legalább 600-700 ezerre becsülik.

SS Gairsoppe

Megrendítő levelek kerültek elő a második világháborús hajóroncsból

2021. február 21. 16:32

Megrendítő levelek kerültek elő egy 1941-ben az ír partok közelében elsüllyedt SS Gairsoppe nevű második világháborús brit hajóroncsból.

kép7

Pár meglepő tény vagy éppen tévhit a koreai háborúról

2021. február 20. 11:11

A legújabb kori történelem egyik legértelmetlenebb és legpusztítóbb, „elfelejtett háborúként” is emlegetett konfliktusa, a koreai háború napjainkban is tartogat még meglepetéseket.