Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hazai hírek

Bertalan_Árpád_borító

Nyolcvan éve hunyt el vitéz Bertalan Árpád, a magyar katonai ejtőernyőzés megalapítója

2021. április 12. 20:27

Nyolcvan évvel ezelőtt, 1941. április 12-én halt hősi halált vitéz Bertalan Árpád, amikor Jutaspusztán lezuhant az a repülő, amely a délvidéki bevetésre szállította volna az általa vezetett ejtőernyősöket. Az évforduló alkalmából ismerjük meg a parancsnokot, akinek nevét 2016-ban vette fel a szolnoki különleges alakulat, a mai MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár.

OGY_210412_7194

Óriási szükség van a déli határ védelmére

2021. április 12. 20:06

Egyre nagyobb az illegális migrációs nyomás a déli határon - mondta Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes az Országgyűlés április 12-i ülésén.

tartalékos_segítség

Tartalékos katonák segítettek egy sérültön

2021. április 12. 17:04

Gulyás Péter, Bódi Márkó és Szerencsés László tartalékos szakaszvezetők, az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred 10. Területvédelmi Zászlóalj önkéntes területvédelmi tartalékos katonái április 9-én, egy buszmegállóban várakozva vették észre, hogy az út másik oldalán elesett egy idős férfi.

pedagódus_mti

A Pedagógusok Szakszervezete köszönetét fejezi ki az oktatási dolgozók oltásában közreműködőknek

2021. április 12. 14:01

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) köszönetét fejezi ki az oktatási dolgozók oltásában közreműködő egészségügyi dolgozóknak és honvédségi alkalmazottaknak.

katmeteó_új

Katonai meteorológia

2021. április 12. 13:11

202104_MH_1

Te vagy az? – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

2021. április 12. 11:57

Az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár évente több alkalommal is megrendezi a „Pitbull” néven ismert kiválasztó-felmérő foglalkozását, saját utánpótlásának biztosítása érdekében. Az elmúlt tizenöt év során a katonák egy részének kínszenvedést, másoknak viszont sikert hozott a megmérettetés, amelyről most a kiképzők osztanak meg néhány gondolatot, hogy a jövőben a jelentkezők könnyebben vehessék ezt az akadályt.

szolgatarsak az urban

Szolgatársak az Úrban

2021. április 12. 10:38

Ferenc pápa február 18-án nevezte ki Berta Tibor dandártábornokot tábori püspökké. A Honvédelmi Minisztérium Tábori Lelkészi Szolgálat Katolikus Tábori Püspökség vezetésére vonatkozó megbízatását Benkő Tibortól, Magyarország honvédelmi miniszterétől március 18-án vette át, tábornoki kinevezését pedig április 7-én Áder János, Magyarország köztársasági elnöke adta át. Püspöki beiktatása április 10-én, a Szent István Bazilikában történt meg. Kinevezése alkalmából a jelenbe vezető útról, illetve a hit fontosságáról és a katonai környezetben betöltött szerepéről beszélgettünk.

repüléstudomány

Új kihívások előtt a repüléstudomány

2021. április 12. 9:52

Egy vadászpilóta kiképzésének költsége 5-10 millió dollár között van az amerikai légierőnél és jókora kockázatot rejt, hogy a pilótajelölt végig tudja-e vinni a programot, ez is a repüléstudomány egyik kihívása - hangzott el a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karának (NKE HHK) online konferenciáján. A szakemberek szót ejtettek a magyar űrrepülésről, a modern repülőgépek jellemzőiről, de a mesterséges intelligencia pilótaképzésben betöltött szerepéről is.

hanghatás_archív

Nagy hanghatással járó kiképzési feladatok

2021. április 12. 8:31

Az MH 25. Klapka György Lövészdandár katonái a Tata és Szomód között elhelyezkedő gyakorlóterein, valamint a szomódi lőtéren április 12-én, április 13-15. között, valamint április 16-án nagy hanghatással járó kiképzési feladatokat hajtanak végre.

20210409-termeszetes-feny (3)

Sors dönt sorsról

2021. április 12. 7:18

Még dobozban várja a mozik nyitását Nagy Dénes első nagyjátékfilmje, a Természetes fény. A magyar háborús alkotást a Berlinale versenyprogramjában mutatták be, ahol Nagyot a legjobb direktornak járó Ezüst Medve-díjjal jutalmazták. A rendezővel az elismerés kapcsán beszélgettünk kollektív traumáról, forgatási nehézségekről, szokatlan előkészületekről és a történelembe ágyazott egyéni sorsokról.