Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Magyar Honvédség képes megvédeni a békét

Szöveg: honvedelem.hu / MTI | Fotó: Kormány Gábor, Schöff Gergely, Zsalakó Balázs |  2024. április 29. 15:28

A magyar kormány és a magyar emberek a békében érdekeltek. A Magyar Honvédség képes megteremteni és megvédeni a békét – hangsúlyozta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter április 29-én, a Veszprém vármegyei Hajmáskéren, a nullponti lő- és gyakorlótéren, egy páncéltörő-képesség hatásbemutató gyakorlat előtt.

Hozzátette, hogy soha nem látott társadalmi, politikai és pénzügyi támogatás áll a Magyar Honvédség rendelkezésére, hogy végrehajtsa azokat a feladatokat, amelyeket a korábbi években kijelöltek számára. Bizonyítani tudjuk, hogy eredményesen fel tudunk lépni a legerősebb páncélos erők ellen is – húzta alá a tárcavezető.

Szavai szerint sokat beszélnek arról, hogy a modern háborúban már minden a drónokon múlik, „megváltozott a csatatatér”, ám – mint mondta – ez nem így van, hiszen a legfélelmetesebb fegyver továbbra is a harckocsi marad, a harckocsik leküzdése továbbra is „kiemelt feladata minden haderőnek, amely komoly, elrettentő erőt akar képviselni”. A Magyar Honvédség nagyon komoly mérföldkőhöz érkezett ma, bizonyítani tudjuk, hogy a páncélos erők ellen hatékonyan fel tudunk lépni – mutatott rá a miniszter.

20240429_0pont_gyakorlat_KG031

Dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke elmondta, hogy a Magyar Honvédség az orosz-ukrán háborúból levont tanulságok alapján beszerzett új eszközök és a régi páncéltörő eszközök harmonizációját mutatja be a gyakorlaton.

A páncéltörő képesség kialakítása az első lépés, a második lépés az lesz, amikor a pilóta nélküli eszközöket nemcsak célfelderítésre, hanem páncélozott célok megsemmisítésére használják. A harmadik lépés, amikor a pilóta nélküli eszközök elleni védelmet mutatjuk be, a negyedik pedig a tevékenység összehangolása – közölte.

Minden hadseregnek, így a magyarnak is rendelkezni kell olyan páncéltörő képességgel, amely képes minél távolabbról pusztítani, megsemmisíteni a harckocsikat annak érdekében, hogy az adott védelmi vonal ép maradjon – tette hozzá.

Böröndi Gábor hangsúlyozta: a Magyar Honvédség ma azt bizonyítja, hogy a haderőfejlesztési program során beszerzett eszközök használatát miként sikerült begyakorolni, egyúttal a magyar emberek megnyugtatása a cél, annak bizonyítása, hogy biztonságban vannak.

Kapcsolódó cikkek