Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

haderőfejlesztés

Klapka_György_megemlékezés_3

Klapka Györgyre emlékeztek

2021. április 9. 19:52

Koszorúzással emlékeztek meg Klapka György honvéd tábornokról a tatai dandár laktanyájában április 7-én, az alakulat névadója születésének 201. évfordulója alkalmából.

Gyulafirátót_katonai_bázis

Újabb tájékoztatás Veszprém térségében

2021. április 1. 20:50

Az MH Bakony Harckiképző Központ parancsnoka - a szokásos év eleji tájékoztatóján 2020 és 2021 tavaszán -, a Gyulafirátót közelében újonnan épülő katonai bázisról is említést tett a rendezvényen résztvevő, érintett települések polgármestereinek. A lakosság teljeskörű tájékoztatása érdekében Benkő Tibor honvédelmi miniszter április 1-jén a térség érintett vezetőivel szűk körben találkozott, mivel a járványhelyzet még nem teszi lehetővé a nagyobb létszámú találkozók megtartását.

Orosz_6

„Csak arra vágytam, hogy pilóta legyek”

2021. március 30. 7:18

Negyvenhat év és 206 nap szolgálat után nyugállományba vonult dr. Orosz Zoltán altábornagy. A volt vezérkarfőnök-helyettessel pályájáról, hitvallásról és hivatástudatról beszélgettünk.

H145_Szolnok_RáczTünde (19)

Flottabővülés

2021. március 26. 19:57

Az időjárás is kegyes volt az MH 86. Szolnok Helikopter Bázisra érkezőkhöz tegnap: dr. Koller József dandártábornok, a bázis parancsnoka mellett, ragyogó napsütés fogadta az Airbus Donauwörth-ben működő gyárának repülőteréről, március 25-én, kora délután érkező, ideiglenes német lajstromozást viselő helikoptereket. De ott voltak az árulkodó jelek a szürke gépeken: az ék alakú, magyar felségjelzés és a 19-es, valamint a 20-as szám. Az utolsó két legyártott szolnoki H145M típusú könnyű, többcélú forgószárnyas landolt új otthonában, a HForce-rendszer törzsükre szerelt fegyvertartóival.

nasams

Pénzügyminisztérium: 130 milliárd forint a magyar haderő fejlesztésére

2021. március 17. 9:10

Kedvező finanszírozási feltételekkel kötött megállapodást Magyarország a haderő fejlesztésére: 348,5 millió euró, azaz mintegy 130 milliárd forintnyi forrást biztosít az ország harci-védelmi képességének növeléséhez az Export Credit Norway (ECN) és a Norwegian Export Credit Guarantee Agency (GIEK) - jelentette be március 17-én, szerdán a Pénzügyminisztérium (PM).

20210309-Takacs-vorgy-interju (6)

Szemlélet- és típusváltás a szárazföldi haderőnemnél

2021. március 10. 7:17

Milyen feladatai vannak a Magyar Honvédség Parancsnoksága szárazföldi haderőnemi szemlélőségének, hogyan érinti a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program a szakmai irányítása alatt álló alakulatokat, mit jelent a kifejezés: páncélos gyalogság, és mi várható az augusztusra tervezett kecskeméti Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai bemutatón? – egyebek mellett erről beszélt a honvedelem.hu-nak adott interjúban Takács Attila vezérőrnagy, szárazföldi haderőnemi szemlélő.

PÁT_Gidrán (6)

Gidrán-látogatáson a parlamenti államtitkár

2021. március 4. 16:24

A tatai MH 25. Klapka György Lövészdandárnál tett látogatást Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes március 4-én, hogy megtekintse a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program részeként beszerzett Gidrán páncélozott harcjárműveket.

katonanő

A hadtudomány és a 21. század

2021. február 28. 13:49

A hadtudomány aktualitás kérdéseiről mutatják be kutatásaikat doktorandusz hallgatók két napon át a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Hadtudományi Doktori Iskolája és a Doktoranduszok Országos Szövetsége közös online konferenciáján. A hallgatók társadalomtudományi, hadászat-hadelmélet, hadművészet elmélete, biztonsági tanulmányok és angol nyelvű szekciókban adnak számot munkáikról, amelyekről tanulmánykötet is megjelenik majd.

20210225-feladatszabo (14)

Elsődleges feladatunk a nemzet szolgálata

2021. február 25. 16:15

Az ország fegyveres védelme és más általános katonai feladatok mellett az a legfontosabb, hogy a katonák az emberek egészségének védelmét legjobb tudásuk szerint segítsék - mondta Benkő Tibor honvédelmi miniszter február 25-én Budapesten, évértékelő és feladatszabó értekezletén.

H145M_Airbus

Új kihívások előtt a (katonai) repülés

2021. február 24. 11:38

Magyarországon a drónrepülések száma 2025-re elérheti az évi 10 milliót, ez naponta 27 ezer drónos repülést jelenthet az előrejelzések szerint – ez is elhangzott a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar (HHK) Repülőfedélzeti Rendszerek Tanszék online konferenciáján. A résztvevők szót ejtettek a drónos világot megpezsdítő, év elején hatályba lépett törvényről, az adatbuszokról és a magyar légierőhöz érkező H145M helikopterek fegyverzeti lehetőségeiről is.