Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kultúra

Szürke_senkik (1)

Szánkba repült sült galamb

2021. június 13. 15:41

Kovács István 2016-os filmjének néhány jelenetébe vígan bele lehet kötni, de az említésen túl nem tesszük. Örülünk, hogy van hazai háborús film. Pláne első világháborús. Pláne ennyire összeszedett.

Tony_Curtis

A filmvászon veteránjai

2021. június 13. 13:34

Számos hollywoodi sztár szolgált a hadseregben, a légierőnél vagy a haditengerészetnél mielőtt befutott volna színészként. Cikksorozatunk harmadik részében olyan filmcsillag életútjáról is említést teszünk, aki a személyesen átélt eseményeket, a lövészárkok poklát a háború utáni években sem tudta igazán feldolgozni.

lourdes2

A fegyvernemi védőszentek tisztelete

2021. június 12. 19:22

A kiemelkedő vallási tanítók, pátriárkák, meghatározó történelmi személyek, ősök, ősatyák, kiváló elődök, hősök tisztelete – bár koronként más-más szempontból, formában és intenzitással – szinte egyetemes kulturális és vallási jelenség. A tisztelet ezen megnyilvánulásait a kultúrantropológia és a vallásfenomenológia a kultikus jellegű emberi cselekvés természetes velejárójaként értékeli, mely szinte valamennyi vallásban fellelhető.

hr_03

Mert minden piszkos meló az övé

2021. június 5. 16:02

Ami a nyolcvanasokban még valamilyen szinten komolyan vehető volt, azon ma a könnyünk csoroghat a röhögéstől. Tippelni sem merek, Clint Eastwood mennyire gondolta túl a Halálhágót, de hogy fergeteges szórakoztatást nyújtott vele, az biztos. Egy vicc is akkor a legjobb, ha komoly arccal mesélik. Ez a film pedig felsőkategóriás poén.

Szabó_nyitó

A katonafegyelem érték a színházban is

2021. június 5. 12:03

Akadnak kivételes tehetségű katonák, akiknek nem jelent gondot a mundért olykor színpadi jelmezre cserélni: járni várost, vidéket, kiművelt emberfőt nevelni, ahol csak lehet. Szabó Miklós alezredes is ilyen ember. Méltatják is kultúraszervező, a honvéd és a civil művelődés erősítésében végzett munkáját. A honvédelem napja alkalmából Tinódi Lantos Sebestyén díjjal ismerték el tevékenységét. A díjra parancsnoka, Vokla János ezredes terjesztette fel és Budapesten, Benkő Tibor honvédelmi minisztertől vehette át.

20210603-szinhaz (2)

Történelmi témájú színdarabok – katonásan

2021. június 4. 14:30

A hazánkban és határainkon túl is sokfelé fellépő, a magyar történelem 20. századi sorsfordulóiról színdarabokat bemutató Udvari Kamaraszínház azzal a kéréssel fordult a Honvédelmi Minisztérium katonai hagyományőrzésért felelős szervezetéhez, hogy nyújtsanak részükre szakmai támogatást a múlt katonáinak hitelesebb bemutatásához.

IAC_391.adás.

Inter arma caritas – 391. adás

2021. május 30. 15:23

„Mit hívunk közösségnek? Ha megőrzöd az egységet, szereted a békét, ápolod a testvériséget, legyen meg bennetek is a lelkek egysége. Legyen eggyé a szívetek, egyet szeressetek, egyet keressetek, egyhez ragaszkodjatok, egymás iránt egyet érezzetek.” – Szent Bernát gondolatával köszönti a mai adás hallgatóit a szerkesztő, Fodor Endre.

Honvedelemhu_index_04C másolata (3)

Jótékonysági koncert a gyermekkórházban

2021. május 28. 21:02

Jótékonysági koncertet adott a Magyar Honvédség Központi Zenekara és a Készenléti Rendőrség Zenekara a Heim Pál Gyermekkórházban gyógyuló, valamint az intézménnyel kapcsolatban álló óvodákból, gyermekotthonokból érkező gyermekeknek és az egészségügyi intézmény dolgozóinak május 28-án, pénteken.

IAC_390.adás.

Inter arma caritas – 390. adás

2021. május 27. 14:51

„Jézus Krisztus módot talált rá, hogy felmenjen a mennybe és ugyanakkor itt maradjon a földön. Megalapította az imádásra méltó Eucharisztia szentségét, hogy velünk maradhasson és táplálhassa lelkünket; hogy vigasztalhasson és társunk lehessen.” - Vianney Szent János gondolatával köszönti a mai adás hallgatóit a szerkesztő, Fodor Endre.

Liberator (5)

Mikor már gyorsan hull a homály

2021. május 23. 15:51

Ami a Ryan közlegény megmentése a nagyfilmes kategóriában, az Az elit alakulat a sorozatok területén: nehéz megütni. A Netflix A felszabadító című minisorozatával mégis tudott újat mutatni. Ha nem választottak volna egy hibrid technikai megoldást, a széria csak halvány kópiának tűnne. Így azonban...