Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kormány Gábor

Gulagindex

A Gulag szó, a rettenet, a szenvedés és a nyomor szinonimája

2022. november 25. 16:47

November 25-én azokra az áldozatokra emlékezünk, akiket 1944 őszétől hadifogolyként vagy internáltként – több mint 800 ezer embert – hurcoltak el hazánkból a Szovjetunióba több éves kényszermunkára, illetve több éves száműzetésre. Az Óbudán, a szovjet megszállás áldozatainak, 2018-ban felavatott emlékművénél tartott megemlékezésen mások mellett részt vett Vargha Tamás a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes is.

hoseinkindex

Hőseinkre emlékező történelmi útikalauz

2022. november 25. 8:07

Dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka mutatta be Szebenyi István hadszintérkutató legújabb, „Sírjaik hol domborulnak – A Vértes katonasírjai” című kötetét a gánti Gróf Esterházy Móric Ökoturisztikai Központban tartott könyvbemutatón, november 24-én, csütörtökön. A Radisics Milán fotóművész izgalmas, természetet és katonasírokat bemutató felvételeivel készített album a szerző megfogalmazása szerint olyan „történelmi útikalauz”, amely mindenkihez szól.

pilotaindex

A jövő pilótáit toborozzák

2022. november 23. 14:17

Pilótatoborzó kampányrendezvényt tartott a Magyar Honvédség a Nyíregyházi Egyetemen november 22-én, kedden, ahol a megyei kadétintézmények mintegy háromszáz növendéke jelenlétében ismertették a légierő karrierlehetőségét. Varga Attila ezredes, a Magyar Honvédség Parancsnoksága szakreferense előadásában úgy fogalmazott: a haderő nemzeti pilótaképzési rendszer kialakítására törekszik.

jobb alsó

Nemzetünk ápolja a hősi halált halt katonák emlékét

2022. november 17. 21:21

Sülysápon, a tápiósápi temetőben újratemettek a második világháborúban hősi halált halt ejtőernyős katonákat, és síremléket emeltek tiszteletükre. A katonákat a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum hadisírgondozó szakemberei exhumálták még 2020-ban. A november 17-ei újratemetésen lerótta kegyeletét Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes és Sánta Gábor dandártábornok, az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár parancsnoka.

jobb alsó másolata(3)

Új megoldások a katonai szállítás területén

2022. november 16. 20:47

Képességbemutatón ismerkedtek a CRAYLER FLG 140 többfunkciós targoncával az MH 25. Klapka György Lövészdandár logisztikus beosztású katonái a tatai „B” gyakorlótéren. A rádió-távvezérléses, légi úton is szállítható rakodó új távlatokat nyit a katonai szállítás és a logisztika terén. Az anyagmozgatás minden területére megoldást kínáló eszköz teheremelő képessége csaknem 1500 kilogram, erős motorjának, minden irányban hajlítható alvázának és biztos talajfogó képességének köszönhetően bármilyen talaj és terepviszonyok között megállja a helyét.

konferencia_index

Katasztrófavédelem – az eredmény záloga a felkészülés

2022. november 15. 17:52

Ha a mostanihoz hasonló nagylétszámú szakmai tanácskozást nem is tudtak rendezni, az elmúlt időszakokban is kiemelten kellett foglalkozni a különböző katasztrófákkal – mondta dr. Varga Attila Ferenc ezredes, a HM Védelmi Igazgatási Főosztály vezetője, az esemény házigazdája a „Honvédelmi Katasztrófavédelmi Rendszer aktuális kérdései” elnevezésű konferencián november 15-én, kedden Budapesten, a Stefánia Palota - Honvéd Kulturális Központban.

20221111_012

A jövőben is együttműködnek

2022. november 11. 20:45

Együttműködési megállapodást írt alá Páli Zoltán ezredes, az MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred parancsnoka és Lévai Miklós nyugállományú alezredes, a Honvéd Hagyományőrző Egyesület (HOHE) elnöke, november 11-én, pénteken, Székesfehérváron.

Sámán_Tőr_index

Az éj harcosai

2022. november 10. 17:07

A különleges erőknek az éjszaka leple alatt sem jelent különösebb kihívást a feladatvégrehajtás. Erről a Sámán Tőr 2022 elnevezésű különleges műveleti rendszergyakorlaton tanúbizonyságot is tettek, hiszen a kiképzési foglalkozássorozat egyik legfontosabb mozzanata egy komplex - szárazföldi és légierős alegységek által végrehajtott -, összehangolt éjszakai lövészet volt. A gyakorlatot november 9-én, szerdán Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka is meglátogatta.

Juta-dombi_index

A juta-dombi összecsapásra emlékeztek

2022. november 4. 19:12

Az 1956-os forradalom leverésének 66. évfordulóján azokra a katonákra emlékeztek, akik eredményesen vették fel a harcot a szovjet támadókkal a Soroksár és Pesterzsébet határánál lévő Juta-dombnál. A megemlékezésen Szijártó Richárd László ezredes, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár parancsnokhelyettese mondott kegyeleti beszédet a helyszínen felállított emlékműnél, november 4-én.

kerékpár_megemlékezés (6)

Hőseink emléke

2022. november 4. 9:52

„Kerékpárral hőseink nyomában” elnevezéssel tartott megemlékezést a Kőbányai Bringás Egyesület november 3-án, csütörtökön, a rákoskeresztúri Új Köztemetőben. Lévén egyik legújabb tagegyesülete a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetségének, a kerékpáros felvonulásból, megemlékezésből és koszorúzásból álló programot a szövetség által meghirdetett „Nemzedékek Éve” jegyében szervezték meg.