Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

HadERŐ: Kismarosról a Kincsem Parkba

Szöveg: Navarrai Mészáros Márton | Fotó: Füzes Judith, Kormány Gábor, Schöff Gergely, Bognár Anita |  2024. október 7. 14:04

Több ezer katona, több száz szárazföldi technikai eszköz és két helikopter összehangoltan vett részt az árvízi védekezésben és helyreállításban. Megérkezett az első magyar KC-390 Millennium szállítórepülőgép a kecskeméti bázisra. Az alábbi témák mellett Gönczi Rebeka, a magyar sport legfiatalabb női zsokéja is bemutatkozik az M1 „HadERŐ – Hazámat szolgálom!” című katonai magazinműsorának október 8-i adásában.

árvízvédelem_archív

Annyi katona töltötte a homokzsákokat, annyian építették a gátakat és segítették a védekezési feladatokat, amennyit – a vízügyi szakemberek útmutatása alapján – az országos irányítás kért a Közép-Európán végig söprő Borisz ciklon által okozott dunai és lajtai árvízi védekezés során. Miközben a tartalékos katonák helyt álltak a gátakon, működésbe lépett egy óraműpontosságú gépezet a Magyar Honvédségen belül, amelynek irányítása a Honvédelmi Minisztériumban és a Honvéd Vezérkar Hadműveleti Irányítóközpontjában zajlott – derül ki a műsorból, amely részletesen bemutatja: a katonák szállítása, ellátása, felszereléseik eljuttatása komplex háttérmunkát igényelt.

Havasi Gergő_archív

Az adás stábja Kismarosra és Vácra is ellátogatott az árvíz elleni védekezés legkritikusabb szakaszaiban. Havasi Gergő területvédelmi tartalékos szakaszvezető az adásban arról beszélt, hogy miközben a katonák összesen 900 ezer homokzsákot töltöttek meg, a civil társadalom szüntelenül támogatta és segítette őket. A „Szeretem, Megvédem!” elnevezésű országos tartalékos kampány üzenetét valóban komolyan vették azok a tartalékos katonák, akik éjt nappallá téve dolgoztak a gátakon. Ők nem csak értették, meg is élték a toborzás mottóját – hallhatjuk az érintettektől, akik homokzsákolás közben szólaltak meg az adásban. Egyikőjük, a polgári foglalkozása tekintetében orvostanhallgató Knetig Emőke szerint az összetartás és a csapatmunka minden akadályon átsegítette őket.

KC-390_archív

Az előző hónapban nemcsak megérkezett az első magyar KC-390 Millenium szállítógép a kecskeméti bázisra, hanem először emelkedett magyar pilótával a magasba. A Magyar Honvédség legújabb, brazil gyártmányú gépcsodája „komoly képességbővülést” jelent a légierő számára. Gönczi Rebeka a magyar sport legfiatalabb zsokéhölgye, aki eljutott száz győzelemig – ehhez hasonló szalagcímekkel voltak tele a sportlapok egy évvel ezelőtt, most pedig a magyar lovassport nagy reménysége vendégül látta a műsor stábját a budapesti Kincsem Parkban. Mint elmondta: ő az első hazai női zsoké, aki húszévesen elérte a zsoké címet, ami azért jelentős teljesítmény, mert negyven győzelem szükségeltetik ahhoz, hogy egy versenylovas zsokésapkát húzhasson. „Arra is nagyon büszke vagyok, hogy már húszévesen sikerült másodikként célba érnem a Magyar Derby-n” – mesélte.