Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Navarrai Mészáros Márton

doni_index

A doni hősökre emlékezve

2023. január 26. 15:49

Megkezdte emlékmenetét a XXIII. Doni Hősök Emléktúra Hajdú menetszázada. Mintegy nyolcvan fő a debreceni Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium udvaráról indult útjára, január 26-án, csütörtökön, a reggeli órákban.

RT1_8943

Emlékkönyv a doni áttörés 80. évfordulójára

2023. január 17. 19:17

„A Doni hősök kalendáriuma – Emlékkönyv a doni áttörés 80. évfordulója alkalmából” címmel jelentetett meg kiadványt a budapesti Heraldika Kiadó. A számos archív felvétellel gazdagon illusztrált kötet bemutatóját – amely a Honvédelmi Minisztérium Katonai Örökség Főosztály és a Hadtörténeti Intézet és Múzeum együttműködésében valósult meg – január 17-én, kedden tartották meg a Stefánia Palota - Honvéd Kulturális Központban.

MH együttműködési megállapodást ír alá a Pákozd Katonai Emlékparkkal KLAC6995

Közösen a hazafias nevelésért

2023. január 11. 19:08

Együttműködési megállapodást írt alá az MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred és a pákozdi Katonai Emlékpark (KEMPP) a székesfehérvári Helyőrségtörténeti Emlékgyűjtemény dísztermében, január 11-én, szerdán. Páli Zoltán ezredes, a katonai szervezet parancsnoka és dr. Görög István nyugállományú ezredes, a nemzeti emlékhely ügyvezető igazgatója a korábbi együttműködés komplexebb megvalósításában bízik.

nyv - 2022

Változó helyzetek

2022. december 28. 7:30

Erich Maria Remarque német író Nyugaton a helyzet változatlan című regényéből eddig három játékfilm készült: az amerikai Lewis Milestone 1930-ban fekete-fehér mozgóképet, a szintén amerikai Delbert Mann 1979-ben televíziós filmet rendezett belőle, a német Edward Berger legradikálisabb adaptációja pedig idén debütált a Netflixen. Az utóbbit – a nagyszabású német-amerikai háborús drámát – a napokban a legjobb nem-angol nyelvű filmek kategóriájában Golden Globe-díjra jelölték. Ennek alkalmából sorra vettük az alkotások közötti leglényegesebb különbségeket.

20221212_cae_szimulatoros_013

Gyümölcsöző kanadai-magyar együttműködés

2022. december 13. 15:45

A digitális immerzió élvonalába tartozó CAE kanadai high-tech vállalat alapításának 75. évfordulóját ünnepelte Budapesten, a Normafa Rendezvényházban, december 12-én, hétfőn. A 2009 óta magyar leányvállalattal is rendelkező csúcstechnológiai cég a fejlesztésen kívül több ponton igyekszik hozzájárulni a Magyar Honvédség sikereihez: a vadászpilóták képzésével az NFTC programjukon keresztül, az A319-esek pilótáinak felkészítésére alkalmas szimulátorok gyártásával és a H-145M forgószárnyas pilóták szimulátoros képzésével.

RT1_7096

Csendesség, fohász, isteni jelenlét

2022. december 9. 21:00

Berta Tibor dandártábornok, katolikus tábori püspök hálaadó szentmisét celebrált az MH Egészségügyi Központ (MH EK) Honvédkórház ökumenikus kápolnája felszentelésének tízéves évfordulója alkalmából, az egészségügyi intézmény kápolnája melletti teremben december 8-án, csütörtökön.

LALA8025

Meggyújtották a második adventi gyertyát a Honvédelmi Minisztériumban

2022. december 3. 14:05

Bozó Tibor vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Parancsnoksága törzsfőnöke gyújtotta meg a Honvédelmi Minisztérium adventi koszorúján a második gyertyát december 2-án, pénteken, a tárca Balaton utcai objektumában. Berta Tibor dandártábornok, katolikus tábori püspök ünnepi gondolataiban hangsúlyozta: „meg kell mutatnunk, hogy hiszünk Istenben.”

nyugaton_a_helyzet_valtozatlan 01

Az öldöklés művészete

2022. november 20. 17:55

A világháborúk borzalmait tematizáló Erich Maria Remarque német író leghíresebb regénye, a Nagy Háború legkegyetlenebb arcát felvillantó Nyugaton a helyzet változatlan ezúttal a német Edward Berger rendezésében elevenedik meg a képernyőkön. A Netflix-produkció, amely Németország hivatalos Oscar-nevezettje, nem hűséges adaptáció, de keményen realista alkotás.

kognitiv kepessegfejlesztes  (6)

A jövő képlete: folyamatos átalakítás és rendszeres képzés

2022. november 14. 21:07

Sándor Zsolt altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese nyitotta meg „A katonák kognitív képességfejlesztésének kérdései” című tudományos konferenciát november 14-én, hétfőn, a budapesti Stefánia Palota - Honvéd Kulturális Központban. A rendezvényen részt vett és előadást tartott Zsiga Tamás László, a Honvédelmi Minisztérium humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára is.

Kegyeleti_gyertyagyújtás_Kormány_Gábor (8)

Tisztelgés a hősi halottak előtt

2022. november 2. 21:49

Halottak napja alkalmából szervezett kegyeleti gyertyagyújtást a Honvédelmi Minisztérium november 2-án, szerdán délután Budapesten, a Fiumei úti temető 52-es hősi parcellájában.