Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Régi-új szövetséget pecsételtek meg Pécsett

Megerősítette együttműködését a Honvédelmi Minisztérium és a PTE

Szöveg: Navarrai Mészáros Márton | Fotó: Schöff Gergely |  2024. június 4. 20:30

Újabb elemekkel gazdagíthatjuk a Honvédelmi Minisztérium és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) között már régóta meglévő együttműködést – fogalmazott dr. Kutnyánszky Zsolt, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért, haderőfejlesztésért és védelmi iparért felelős államtitkára a Pécsi Tudományegyetemen, június 4-én, kedden.

Az államtitkár a honvédelmi tárca és a Pécsi Tudományegyetem megújított együttműködésének aláírási ünnepségén elmondta: az intézményeik közötti partneri kapcsolat már évtizedekben mérhető. Hat évvel ezelőtt hivatalosan is megerősítették, mától pedig újabb elemekkel gazdagítják megállapodásukat.

„Az a célunk, hogy modern eszközökkel ellátott, korunk biztonsági kihívásaira megfelelő választ adó, ütőképes honvédségünk legyen. Nem kevésbé fontos az önálló, erős védelmi ipar kiépítése, amely kiszolgálja a magyar haderőt, munkahelyeket teremt és élénkíti a magyar gazdaságot. Legalább ennyire fontos az is, hogy legyenek a hazájukért tenni akaró hivatásos és önkéntes katonáink. Az új együttműködési megállapodásnak köszönhetően szinte valamennyi, előbb említett területen partnerünk tud lenni a Pécsi Tudományegyetem” – mutatott rá dr. Kutnyánszky Zsolt az együttműködés jelentőségére.

Hozzátette: elkészült a Honvédelmi Minisztérium Honvédelmi Nevelési és Oktatási Keretstratégiája, amely meghatározza az oktatás fejlesztési irányait, ezzel párhuzamosan erősítik és új alapokra helyezik a felsőoktatási intézményekkel való együttműködést. Ennek a folyamatnak egyik jelentős állomása a Pécsi Tudományegyetemmel aláírt megállapodás, amely magában foglalja a toborzás, az oktatatás, valamint a tudományos, a védelmi innovációs és kutatási, fejlesztési területeken való együttműködést. Kiemelt területe a katonai egészségügy és hadtudomány, továbbá hangsúlyosan a sport- és rekreációs szakemberek képzése. Utóbbi annak érdekében, hogy testileg-lelkileg egészséges, fizikailag fitt ifjúság nevelődjön.

20240604_Pecs_PTE_HM_megallapodas_Kutnyanszky_SG_005

Prof. dr. Miseta Attila biokémikus, a Pécsi Tudományegyetem rektora köszöntőjében felidézte, hogy utólag már örömmel gondol vissza a sorkatonai szolgálatára. „Bár már akkor is orvosként töltöttem el egy évet a katonaságnál, különleges tapasztalatra tettem szert, miközben fegyelemre, kitartásra és egészséges életmódra nevelt a honvédség” – említette. Mint elmondta, az intézmény és a védelmi tárca eddigi kooperációjaként a PTE Műszaki és Informatikai Karának hallgatói katonai forgózsámolyt fejlesztettek ki honvédségi felkérésre. A szerkezet katonai terepjáróra szerelhető és kollektív fegyverek működtetésére, valamint köríves mozgatására egyaránt alkalmas.

Az aláírási ceremónián dr. Czermann János, a Honvédelmi Minisztérium stratégiáért és humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára is részt vett.

Visszatérés az „alma materbe”

Dr. Kutnyánszky Zsolt portálunknak adott helyszíni interjújában felidézte: Pécsett született, középiskolai tanulmányait is a baranyai nagyvárosban végezte, majd a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán szerzett jogi diplomát. „Pécsiként, aki itt végezte a középiskolai és felsőfokú tanulmányait, nagyon felemelő érzés, hogy államtitkárként az alma materemmel írhattam alá együttműködési megállapodást a Honvédelmi Minisztérium nevében. A pécsi egyetem és a tárca együttműködésre már több évtizedre nyúlik vissza, a 2018-as megállapodás felújításától is sokat várunk” – mondta a honvedelem.hu kérdésére.

20240604_Pecs_PTE_HM_megallapodas_Kutnyanszky_SG_004

„Nagyon fontos az egyetemi együttműködés számos területen: a honvédségnek szüksége van mérnökökre, logisztikusokra, orvosokra, vagyis olyan szakemberekre, akik jelentősen tudják segíteni a Magyar Honvédség munkáját” – tette hozzá.

Prof. dr. Miseta Attila, a Pécsi Tudományegyetem rektora portálunknak adott nyilatkozatában kiemelte: „eddig alapvetően orvos-egészségügyi vonalon működött intenzíven közre a tárca és az egyetem, de azt is gondolom, hogy jelentős közös sikereink voltak a műszaki-informatikai területen is.” Bízik abban, hogy ez a két terület dinamikusan fejlődik majd a jövőben is.

Múlt és jövő találkozik

Dr. Kutnyánszky Zsolt, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért, haderőfejlesztésért és védelmi iparért felelős államtitkára és dr. Czermann János, a Honvédelmi Minisztérium stratégiáért és humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára felkereste a PTE Általános Orvostudományi Kar Orvosi Készségfejlesztő és Innovációs Központját, különös tekintettel a rendvédelmi és a katona-egészségügyi képzésekre fókuszálva.

Dr. Rendeki Szilárd, az Orvosi Készségfejlesztő és Innovációs Központ igazgatója a helyszínbejáráson elmondta: az orvostudományi karon 2012 óta szervezetten zajlanak rendvédelmi képzések, amelyeket könnyen át lehet ültetni a katona-egészségügyi szisztémára. „Gyakorlatilag egy amerikai sémát alkalmazunk, amely azt mondja, hogy egy adott műveleti helyszínen a túlélés három tényezőn múlik: a baj helyszínén tartózkodók képességein és a jelen lévő eszközökön, az odajutó egyenruhásokon, valamint a civilek, illetve az egészségügyi rendszer felkészítésén” – sorolta, hozzátéve, hogy az elmúlt tizenkét évben erre a rendszerre fűzték fel a képzésüket.

20240604_Pecs_PTE_HM_megallapodas_Kutnyanszky_SG_027

Az aneszteziológiás és intenzív terápiás szakember felidézte: 1993-ban a felsőfokú intézményben végzett, tizenhat évet töltött a Magyar Honvédség kötelékében, utolsó rendfokozata őrnagy volt. „Intézményvezetőként úgy gondolom, hogy az elméleti képzés nem annyira fontos, mint a gyakorlati foglalkozás. Nagy hangsúlyt fektetünk a műveleti medicinára, amely alapvetően egy kórházon kívüli ellátási rendszer, például az elvérzések számának drasztikus csökkentésével sok életet lehet menteni” – fogalmazott, kiemelve, hogy most éppen rendőrök végzik el a hatékony életmentést célzó képzést.

Az Orvosi Készségfejlesztő és Innovációs Központ igazgatója arról is beszélt a honvedelem.hu-nak, hogy az orvoskar helyén egykoron honvéd hadapródiskola állt, amelynek szellemi örökségét a mai napig őrzik. „A katonai örökségünk kézzel fogható – saját személyes múltunkban, az épületekben és az utcák elnevezésében is. A pécsiek közül sokan tudják, hogy a Honvéd utca, a Kürt utca, a Tüzér utca katonai múltra tekint vissza. Maga az egész kari helyszín egykor alakulótérként funkcionált. Ahol most a klinika van, ott volt a zászlódomb. Ferenc József osztrák-magyar uralkodónak is azért van szobra, mert 1901-ben felkereste az akkor már három éve működő pécsi hadapródiskolát” – tette hozzá.