Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar szerep a jövő páncéltörő eszközének gyártásában

Szöveg: Bányász Eszter | Fotó: Pintér Ákos |  2024. június 28. 8:42

A magyar védelmi ipar fejlesztésének újabb jelentős lépéseként június 27-én, Vecsésen elhelyezték a Dynamit Nobel Defence Hungary Zrt. új üzemének alapkövét. Dr. Kutnyánszky Zsolt, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért, haderőfejlesztésért és védelmi iparért felelős államtitkára az eseményen elmondta: a páncéltörő fegyvergyártás hazai képességének kialakításával a magyar kutatás-fejlesztés és innováció is tovább erősödik.

„A hazai védelmi ipari gyártási képességek kialakításának, újjáépítésének, és az ehhez szükséges beruházások megvalósításának folyamatában Németország egyik fontos és kiemelt partnerünk. Különösen a Dynamit Nobel Defence (DND) vállalat, amellyel együttműködésben tervezzük kialakítani a vállról indítható kézi páncéltörő fegyver gyártásának hazai képességét” – hangsúlyozta dr. Kutnyánszky Zsolt a DND GmbH és az N7 Holding Zrt. vegyesvállalata, a DND Hungary Zrt. alapkőletételén, a vecsési CTPark-ban.

Az államtitkár nyitóbeszédében kiemelte: „különböző gyártó és kiszolgáló létesítmények építése fog megkezdődni Vecsésen, több ezer négyzetméternyi alapterületen. Ezt követően, a projekt második és harmadik szakaszában a magyar kutatás-fejlesztés és az innovációs képesség kialakítására, valamint a komplex fegyverrendszerek gyártási feltételeinek megteremtésére kerül sor.”

202406027_Vecsé-alapkőéetétel_PAKO_-9

A DND részéről a német technológiai vállalat vezérigazgatója, Michael Humbek köszöntőjében kiemelte: „ezek a vetőcsövek a fegyvereink szívét képezik, és biztosítják a katonák számára a biztonságos és pontos tűzerőt. A jövő gyalogos katonái egyik legerősebb páncéltörő eszközének, az RGW-110-nek a vetőcsövét kizárólag itt, Magyarországon fogjuk gyártani.”

„A mai nap a hazai védelmi ipar fejlesztése egy új mérföldkőhöz érkezett. Az N7 Holding Zrt. részéről büszke partnerei vagyunk a világhíres és iparágvezető DND vállalatnak ebben a projektben. A létrejövő vegyesvállalat nemcsak a gyártandó termék miatt fontos, hanem mert általa olyan gyártóképességet hozunk létre Magyarországon, amelyre hosszú évtizedek óta nem volt példa. Mindezt pedig nem elszigetelten próbáljuk tenni, hanem a hazai védelmi ipari ökoszisztémának részeként. A vegyesvállalat ugyanis szorosan együtt akar működni a hazai beszállítókkal, ezáltal is hozzájárulva a gazdaság fejlesztéséhez” – fogalmazott Tóth László, az N7 Holding Zrt. gazdasági vezérigazgató-helyettese.

 

202406027_Vecsé-alapkőéetétel_PAKO_-18

Gondi Ferenc, a CTP Management Hungary Kft. ügyvezető igazgatója kiemelte: „a CTPark Vecsés több nemzetközi cégnek az otthona már jelenleg is, és büszkék vagyunk arra, hogy a DND bővíti ezt a kört. A park az elmúlt hét évben rendkívüli módon vett részt az ipari technológiai szektor bővülésében és minden kihívást – úgymint a vetőcsőgyártás feltételeinek megteremtését is – egy lehetőségnek tekintünk a fejlődésre és növekedésre.”

Az eseményen elhangzott: az üzemet várhatóan 2025 első negyedévének végén adják majd át, majd a beüzemelést és a próbagyártást követően 2025 negyedik negyedévben indul meg a vetőcsövek sorozatgyártása.