Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gránátdobás a robbantókertben

Szöveg: Sin Bettina | Fotó: Füzes Judith |  2024. június 29. 8:28

Szolnoki kézigránátdobó gyakorlatuk kirobbanó sikert aratott az egységes alapkiképzésükön résztvevő közkatonák körében. A foglalkozást az MH Krause Lajos 3. Területvédelmi Ezred MH 25. Keresztényszigethy Sándor Területvédelmi Zászlóalja tartotta számukra június 28-án.

A Salgótarjánból érkező kiképzendők napi feladatait Győri Péter törzsőrmester, az MH Krause Lajos 3. Területvédelmi Ezred 25. Keresztényszigethy Sándor Területvédelmi Zászlóalj kiképzőszázadának beosztott altisztje magyarázta el.

„A robbantókertben az egységes alapkiképzési program résztvevői tanulnak kézigránátot hajítani. Először azt gyakorolják, hogyan ugorjanak ki a harcárokból, majd, ha ez magabiztosan megy, vakgránáttal dobnak, majd egy P1-es, éles támadógránátot kezelnek” – tájékoztatott Győri törzsőrmester.

Jól jön a magabiztosság a veszélyes robbanófegyverhez, mert a szállításbiztosítót megfelelően kell kihúzni, a hajításig erősen kell szorítani a félig éles fegyvert. Az altiszt szerint akadnak, akik félnek egy kicsit, de a katonák zömében élvezni szokták ezt a feladatot.

v20240628_Szolnok_tartalékosok_kézigránátdobás_FJ (21)

Mózes Bernadett közkatona mesélt tapasztalatairól, és arról, hogy miért jelentkezett tartalékosnak.

„A Dunakanyar környékéről, Szobról érkeztem, jelenleg a tízhetes alapkiképzést végzem. A csapatban való együttműködés nekem nagyon tetszik, az állóképesség fejlesztése is fontos volt számomra, többek között ezért is jelentkeztem tartalékosnak. Civilben fitneszversenyző és fotográfus vagyok. A feladatot illetően reggel izgatott volt az egész állomány, de alapos felkészítést kaptunk, s a gyakorlott kiképzők jelenléte megnyugtat mindenkit” – mondta.

v20240628_Szolnok_tartalékosok_kézigránátdobás_FJ (13)

Kassai Gergely közkatona honvédségi pilótakarrierje előtt ismerkedett a kézigránát használatával.

„Én szerződéses állományba készülök, ezért végzem el az egységes alapkiképzést. Az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár szállítószázadához fogok kerülni pilótaként. Korábban vettem részt pályára irányító repülőtáborban, ott tetszett meg a katonaság. Végzettségem szerint kereskedelmi pilóta vagyok, pár napon belül kapom meg a képesítésem. Az alapkiképzést nagyon élvezem, alapos elméleti oktatásban részesülünk. A gumigránát után most érdekes volt élesben gyakorolni, mindenkinek sikerélmény egy ilyen fegyver kezelése” – számolt be az élményeiről.

Csatlakozz a területvédelmi tartalékosokhoz! ⇒ iranyasereg.hu/tartalekos