Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A felkészült tartalékos a béke záloga

Szöveg: honvedelem.hu | Fotó: Schöff Gergely |  2024. június 29. 9:39

„Önmagában a haditechnikai eszközeink fejlesztése nem elengedő egy ütőképes hadsereg eléréséhez, az infrastruktúrát és az állományt is folyamatosan fejleszteni, növelni kell. A területvédelmi erő fejlesztése azt szolgálja, hogy hazánk kimaradjon a háborús borzalmakból” – fogalmazott a Fidelitas Szabadegyetemen tartott előadásán dr. Czermann János, a Honvédelmi Minisztérium stratégiáért és humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára június 28-án, Parádfürdőn.

Czermann János előadásában emlékeztetett, 2010-ben a honvédség egy elavult technikával rendelkező, a társadalom szemében tekintélyét vesztett hadsereg volt. A 2016-ban elindított honvédelmi és haderőfejlesztési program célja az, hogy a Magyar Honvédség ütőképes haderővé váljon, amely képes megbirkózni a korunkat jellemző nehézségekkel, veszélyekkel.

A helyettes államtitkár kiemelte, az elmúlt években Magyarország az új forgószárnyasok, harckocsik és önjáró lövegek beszerzése mellett a védelmi ipar felé is nyitott, három, az iparághoz köthető központ is létrejött.

Kiskunfélegyházán fegyvereket gyártanak, Gyulán helikopteralkatrészeket készítenek, Zalaegerszegen pedig nemrégiben gördültek ki az első harckocsik a gyártósorról. A fejlesztések itt nem állnak meg, Várpalotán rendkívül jelentős robbanóanyag és lőszergyár épül.

„Az elmúlt harminc év azt mutatta, hogy elengedő az, ha egy nemzet béketámogató hadsereggel bír, azonban ez mára megváltozott, ütőképes haderőre van szükség, közvetlenül Európa szívében” – fogalmazott a helyettes államtitkár.

20240628_Fidelitas_Szabadegyetem_Parad_Czermann_Janos_SG_001

A területvédelmi tartalékos szolgálattal kapcsolatban elhangzott, a tartalékos katonák feladata az, hogy közvetlen lakókörnyezetükben szolgálják a hazát, hiszen náluk jobban senki nem ismeri és szereti jobban lokális életterüket.

„2010-ben tizenhét tartalékos katonája volt a honvédségnek, ma valamivel több, mint tizenegyezer bátor férfi és nő gondolja úgy, hogy munkahelyük mellett, szabadidejükben készek a hazájukat szolgálni” – ismertette a tartalékos szolgálat sikerét Czermann János.

A jelenlegi kampánnyal kapcsolatosan elhangzott, a szerződéskötés után 150 ezer forint egyszeri juttatást kap a jelentkező, majd a szolgálat során évente egy hét szolgálatot kell vállalni, az év fennmaradó részében pedig hatszázezer forint rendelkezésre állás után járó összeget kapnak a tartalékosok. Ezenfelül a szakképzésben és felsőoktatásban tanuló hallgatóknak további, havonta 110, illetve 160 ezer forintot biztosító ösztöndíjra van pályázati lehetőségük.

Az előadás után Czermann János helyettes államtitkár és Havasi Gergő tartalékos szakaszvezető, az MH 2. Sportszázad sportolója közösen válaszoltak a tartalékos szolgálattal kapcsolatos kérdésekre.

Csatlakozz a területvédelmi tartalékosokhoz! ⇒ iranyasereg.hu/tartalekos