Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Minden nap sportverseny

Kecskemétről Pápára repültek a táborozók

Szöveg: Sin Bettina | Fotó: Szováthy Kinga |  2024. június 28. 9:00

Életre szóló barátságok szövődnek, máshol meg nem szerezhető élményekkel térnek haza a résztvevők. Ez jellemzi a honvédelmi táborokat, ahol a katonák mindennapjaival ismerkedhetnek meg a diákok.

20240627_Honvedelmi_gyerektabor_Kecskemet_SZK_01 copy

Az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandárnál, Kecskeméten tartott táborban Gripenek és Airbusok között telik el a hét. Aki ide jelentkezik, kifejezetten mozgalmasan töltheti el a napjait, mert a gépmadarak mellett a sport van leginkább fókuszban.

Minden reggel hatkor szól a vekker a körletekben. Erősítő edzéssel kezdődik a nap, nyolckor már haptákban áll a csapat, zászlófelvonásra várva. Majd irány a tornaterem, ahol szabad foglalkozáson lehet csocsózni, kosarazni, pingpongozni és barátkozni. Minden napra jut egy sportverseny. A délutánok az alakulat bemutatásáról szólnak, tűzszerészbemutató, repülés, gépismertetés, kiképzési repülés, hangárlátogatás egyaránt a program része a táborozók örömére és okítására. Az esték pedig olyanok, mint bármely más táborban, sül a szalonna a tűz felett, este bezuhannak az ágyukba, majd halkan sutyorogva számolnak be élményeikről egymásnak a gyerekek.

20240627_Honvedelmi_gyerektabor_Kecskemet_SZK_09 copy

A táborvezetők munkáját kadétok segítik, akik rajparancsnokként gondoskodnak a kisebbekről. Bernáth Balázs Zsolt például Szolnokról érkezett, a Kratochvil Károly Honvédelmi Középiskola és Kollégium tanulója.

„Ez a mentorálási feladat önként vállalható. Mi tartjuk a reggeli tornákat, kísérjük a gyerekeket az étkezésekre, segítünk nekik apróságokban. Ez kicsit kötelesség, kicsit kikapcsolódás számomra. Néha nem egyszerű, de jól szórakozunk mindannyian” – meséli vidáman a tizedikes rajparancsnok.

Kecskeméten ezen a nyáron összesen három turnusra várják a gyerekeket, hetente negyven fő vehet részt a táborozásban.

20240627_Honvedelmi_gyerektabor_Kecskemet_SZK_12 copy

„A diákok először beillesztő foglalkozásokon ismerkednek meg a laktanyában kötelező szabályokkal és a katonai szervezet feladataival, majd megkapják a táborban használatos »egyenruhát«, sapkát, pólót és terepszínű nadrágot” – magyarázza Debreczeni Zsolt törzszászlós, az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár Kiképzési Főnökség beosztott zászlósa.

„Öt nap alatt több sportvetélkedőt rendezünk a számukra, de a legnagyobb élmény mindig a repülés. Tegnap egy Airbus A319-esen utaztak a táborozók Pápára, menetközben megcsodálhatták a Balatont is” – tájékoztat.

Minden évben vannak visszatérők, Nyíregyházától Kaposvárig szerte az országból érkeznek a fiatalok, akiket a honvédségen belül kifejezetten a légierő érdekel. Számos példa akad rá, hogy aki gyerekként honvédelmi táborban részt vett, felnőtt korában elköteleződött a katonaság mellett, és azóta a Magyar Honvédségben szolgál. Hiszen ez is a cél: megszerettetni a honvédelmet a jövő generációjával.