Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„A mellettem álló bajtársam tud segíteni nekem”

Fejleszteni kell a Role-1 és Role-2 képességeket

Szöveg: Tordai Kamilla | Fotó: MH EK, Schöff Gergely |  2024. június 28. 9:38

A Magyar Honvédség célja, hogy olyan haderőt teremtsen meg, amely képes hazáját megvédeni. Ennek a célnak a megvalósításához a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ jól képzett katonaorvosi és ápoló állománnyal járul hozzá. Az ennek érdekében létrehozott munkacsoport jelentős lépést képvisel a civil-katonai együttműködés terén.

20240620_ROLE2_konferencia_HVKF_SG_006

A Magyar Honvédség elkötelezett a katonák egészségügyi ellátása iránt, hogy sérülés esetén a honvédek megkapják a szükséges ellátást, és vissza tudjanak térni bajtársaik közé. Ezért az egészségügyi központnak a Magyar Honvédség ROLE-1 és ROLE-2 képességeire nagyobb hangsúlyt kell fektetnie, még jobban kell fókuszálnia – mondta dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke a munkacsoport megbeszélését megnyitva.

Olyan civil együttműködési területeket kell keresni továbbra is az egészségügyi intézményekkel, és olyan egységes ellátási protokollt szükséges kidolgozni, amely alapján minden kórházban azonos ellátást biztosítanak a megsebesült katonáknak. Ilyen jellegű együttműködésre már volt példa, hiszen az Adaptive Hussars gyakorlatba tavaly civil kórházat is bevontak.

A Honvéd Vezérkar főnöke hangsúlyozta, hogy a Magyar Honvédségben mindenki ismeri a küldetését: meg kell védeni a hazánkat. Azonban a határok mentén zajló orosz-ukrán háború miatt sokkal rövidebb idő alatt kell felkészülni erre. A vezérezredes emlékeztette a jelenlévőket arra, hogy tavaly a KFOR-ban szolgálatot teljesítő katonák sebesültek meg. Az akkor szerzett tapasztalatok is rávilágítottak arra, hogy a katona-egészségügyet és a Role-2 képességet nem engedhetik el.

2024_Role-2_Vigorous_Warrior

Az értekezleten Takács Attila altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnök területvédelmi helyettese elmondta: a Magyar Honvédség jövőbeni céljai közt szerepel, hogy minden magyarországi egyetemmel együttműködési megállapodást kössön. Emlékeztetett arra, hogy a Magyar Honvédség jelenleg korszakváltáson megy keresztül, és az új technológiák mellett elengedhetetlen, hogy a legfejlettebb eszközökhöz is mindig hozzáférhessenek a katonák, nemcsak a haditechnika esetében, hanem az egészségügy területén is.

Az altábornagy szólt a területvédelmi tartalékos kampányról és annak jelentőségéről is.

20240620_ROLE2_konferencia_HVKF_SG_013

A tartalékos szolgálat a Magyar Honvédségnek és az abban résztvevőknek kölcsönösen előnyös, a tartalékosok ugyanis különleges, csakis a katona-egészségügyben megszerezhető tudásra és tapasztalatra tesznek szert. Tisztában vagyunk azzal, hogy a civil egészségügynek van elsősorban szüksége a szakemberekre, de célunk az, hogy szükség esetén, kritikus helyzetben igénybe tudjuk venni nagy létszámban orvosok, ápolók és felcserek szakértelmét – húzta alá Takács altábornagy. Kiemelte: fontos, hogy az egészségügyi tanulmányaikat befejező egyetemi hallgatók akkor is megtartsák tartalékos jogviszonyukat, amikor megkezdik munkájukat a civil egészségügyben.

„Azt szeretnénk, ha diplomájuk megszerzését követően is kötődnének a Magyar Honvédséghez, és mi pedig rajtuk keresztül hozzáférjünk a szakterület mindenkori legmodernebb szaktudásához és technikai eszközeihez. Ők folyamatosan jelen lesznek a polgári egészségügyben, és azt a tudást, amit ott megszereznek, időszakosan rendelkezésünkre tudják bocsátani” – hangsúlyozta az altábornagy.

20240620_ROLE2_konferencia_HVKF_SG_022

Dr. Fejes Zsolt Dezső ezredes, a Magyar Honvédség egészségügyi főnöke rámutatott, hogy a haderő egészségügyi szolgálatának működéséhez elengedhetetlen az ellátórendszer átfogó ismerete, beleértve a katonai műveletek során alkalmazott egészségügyi ellátás szervezését és biztosítását. Kiemelte az ellátási rend komplexitását: a katona-egészségügyi ellátásnak a civil és egészségügyi szabályzóknak és protokolloknak is meg kell felelnie oly módon, hogy illeszkedjen a műveleti igényekhez speciális körülmények között is.

Az értekezlet további előadásain a résztvevők átfogóan megismerhették a ROLE-2-es képességet. Bus Ádám alezredes, a tábori kórház parancsnoka elmondta, hogy a tábori kórház telepítése körülbelül 150 tonna össztömeg megmozgatását igényli. A létesítmény működése két szálon fut: a katonai parancsnok irányítja a vezetési pontot, figyelve és szabályozva a betegáramlást és kapacitást, míg a klinikai parancsnok az egészségügyi ellátásért felel, követve a betegek diagnosztikai eredményeit és ellátási fázisait.

20240620_ROLE2_konferencia_HVKF_SG_031

Dr. Deres Péter alezredes, az MH Egészségügyi Központ (MH EK) főorvosa részletesen bemutatta a ROLE-2 klinikai képességeit és felépítését. Fontosnak nevezte a képzéseket, amelyeket elengedhetetlennek tart a hatékony működéshez.

Dr. Löcher Zsuzsanna alezredes, az MH EK Egészségügyi Kiképzési Főnöke a civil és katonai egészségügyi ellátás közötti különbségekről, valamint a protokollok eltéréseiről beszélt. A NATO legnagyobb, többnemzeti katona-egészségügyi gyakorlatára, a Vigorous Warriorra történő felkészítést megemlítve hangsúlyozta, hogy a tanfolyamokon keresztül mindkét oldal jobban megismerheti egymást, és összhangba hozhatja eljárásrendjeit.

Dr. Zsíros Éva alezredes, az MH EK védelem-egészségügyi parancsnokhelyettese, a ROLE-2 humánerőforrás biztosításának elképzeléseit ismertette. Kiemelte, a jövőbeni tervek között szerepel, hogy a tartalékos állományt aktívan bevonják a tábori sátorkomplexum feladataiba és gyakorlataiba. Az így megszerzett tapasztalatot az érintettek később egy esetleges veszélyhelyzet során is hasznosíthatják.

Dr. Rikk János, az MH EK parancsnoki tudományos főtanácsadója bemutatta a virtuális valóság (VR) alkalmazásának lehetőségeit a védelem-egészségügyben. Elmondta, hogy a VR segítségével szimulálni tudják a tábori kórház működését, lehetővé téve a felhasználók számára, hogy bejárják a kórházi környezetet anélkül, hogy kimozdulnának a szobájukból. A VR egyik legfontosabb hozadéka, hogy adatokat gyűjt, amelyeket elemezve előrejelezhetővé válik, hogy az egyén miként fog viselkedni egy-egy helyzetben.

A rendezvény végén a munkacsoport megbeszélésén résztvevők megállapodtak abban, hogy a jövőben is folytatják az együttműködést.