Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Senkinek sem engedik el a kezét

Szöveg: Halmos B. Ágnes | Fotó: Szabó Lajos zászlós |  2024. június 28. 16:50

A Magyar Honvédség gondoskodási körébe 25-26 ezer ember tartozik, nagy részük nyugállományú, vagy honvédségi nyugdíjas. Ennek a hatalmas közösségnek a véleményére folyamatosan kíváncsiak vagyunk, és folyamatosan igyekszünk a számukra nyújtott szolgáltatásokat is bővíteni – mondta dr. Czermann János, a Honvédelmi Minisztérium stratégiáért és humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára a Honvédelmi Idősügyi Munkacsoport június 25-ei ülését követően.

20240625_Honvédelmi Idősügyi Munkacsoport ülés_SZL (6)

A helyettes államtitkár hangsúlyozta, támaszkodnak a munkacsoportban résztvevő szervezetek munkájára, hiszen az elmúlt években ezek a szervezetek, a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége (BEOSZ), a Honvédelmi Dolgozók Szakszervezete (HODOSZ), Honvédségi Nyugdíjas Klubok Országos Szövetsége (HOKOSZ) és a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) számos módon segítették mind a honvédelmi toborzást, mind a társadalmi kapcsolatok kiépítését és gondozását, mind az idős bajtársak, illetve családtagjaik gondozását.

Találkozókat, iskolai előadásokat szerveznek, ünnepségeken, sporteseményeken képviselik „a katonát”, ami különösen a kistelepüléseken, illetve az egykori, de mára megszűnt helyőrségekben kiemelten fontos. Fontos, hogy sok nyugállományú katona tartalékosként továbbra is szolgálja a hazát.

20240625_Honvédelmi Idősügyi Munkacsoport ülés_SZL (11)

A munkacsoport ülésén felmerült a nyugállományúak idősotthoni elhelyezésének a kérdése, amivel kapcsolatosan dr. Czermann János elmondta, az egyik hagyományos katonavárosunkban egy pilot program kialakításán dolgoznak, konkrétumok az ősszel varhatók.

Az ülésen több más gondoskodási, ellátási forma is szóba került. A humánpolitikai főosztály által 2015 óta működtetett egyre bővülő vásárlói kedvezményrendszerbe például már 78 partnert sikerült bevonni, a kedvezményekről pedig a nyugállományú bajtársak hirdetményeken, illetve a munkacsoportban résztvevő szervezeteken keresztül kaphatnak tájékoztatást.

A digitalizáció hasznáról és a veszélyeiről is szó esett az ülésen, ahol a MH Kiberműveleti Parancsnokság megkérte a nyugdíjasszervezeteket, hogy szervezzenek tagjaik számára olyan előadásokat, ahol a parancsnokság szakemberei megtaníthatják az időseket, hogyan védekezhetnek a csalók ellen, használjanak azok telefont, sms-t vagy épp elektronikus levelet. A lehetőség ugyan már korábban is adott volt, de mostanra szaporodtak el olyan mértékben ezek a fajta csalások, amik ellen már maguk az érintettek is szeretnének védekezni.

20240625_Honvédelmi Idősügyi Munkacsoport ülés_SZL (7)

Az MH Egészségügyi Központ az általuk kidolgozott egészségmegőrző programnak a szenior korosztályra szabott változatát ajánlotta az idősek figyelmébe. A központ munkatársai ebben a programban is az ország bármely pontján tartanak az érdeklődő csoportoknak előadást és egyéni „felkészítést” az egészségük minél tovább való megőrzésére.

Az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság sokrétű segítséget nyújt a nyugdíjas állománynak, illetve az özvegyeknek és árváknak. Ezek közül talán az a legfontosabb, hogy azoknak sem engedik el a kezét, akik rossz anyagi körülményeiket szégyellik, így önszántukból nem adnának be kérelmet az MH Szociálpolitikai Közalapítványhoz.