Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tartalékosként számítanak a vadászokra

Szöveg: Navarrai Mészáros Márton | Fotó: Horváth Sztaniszláv, Pintér Ákos |  2024. június 25. 21:12

A „Szeretem, megvédem!” területvédelmi tartalékos kampány során a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség szeretné elérni, hogy a magyar vadászok közül minél többen vállaljanak tartalékos katonai szolgálatot – közölte dr. Kutnyánszky Zsolt, a HM védelempolitikáért, haderőfejlesztésért és védelmi iparért felelős államtitkára június 25-én.

„A jó vadász és a katona ismérve nagyon hasonló: pontosság, precizitás, fegyelem, szabálykövető magatartás” – fogalmazott dr. Kutnyánszky Zsolt a toborzókampány sajtótájékoztatóján, a hatvani Grassalkovich-kastélyban működő Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeumban. Az államtitkár felidézte: a Honvédelmi Minisztérium rendületlenül törekszik arra, hogy új célcsoportokat szólítson meg, a hadsereg és a vadásztársadalom együttműködése pedig számos területen megvalósult már az elmúlt évtizedekben. A védelmi tárca június 17-én indította el országos területvédelmi tartalékos kampányát, amelynek célja, hogy minél többen megismerhessék a Magyar Honvédség által kínált területvédelmi tartalékos szolgálat adta lehetőségeket.

Dr. Kutnyánszky Zsolt a Szeretem, megvédem! mottójú toborzókampány gyakorlati hasznáról elmondta: a tartalékos készen áll megvédeni közvetlen környezetét, közösségét, családját és hazáját. „A területvédelmi erők különleges jogrendben leginkább hátországvédelmi, támogató, kiszolgáló, illetve egyes hadkiegészítési, rendvédelmi feladatokat látnak el; békeidőszakban a honvédségi szervezetek munkáját támogatják, kiegészítik, ezen felül árvíz elleni védekezésben, határvédelmi feladatokban segítenek” – ismertette.

202406025_Hatvan - Toborzó kampány_PAKO_-9

A Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség szeretné, ha hivatásos vadászok és sportvadászok is tartalékosnak állnának. Az államtitkár úgy fogalmazott, a vadászok szinte „hazajönnek” a seregbe, ahol ugyanúgy egy összetartó közösség tagjai lehetnek, mint a vadásztársaságokban. „Miután fegyverismerettel, hasonló orvosi alkalmassági igazolással rendelkeznek, így egyszerű lehet számukra a felvétel és a kiképzés. Vadászként jól ismerik a területük adottságait is” – értékelte, hozzátéve, hogy nincs az a modern harcászati eszköz, amely kiválthatja az egyén tudását, bátorságát és helytállását.

Az államtitkár elmondta, hogy területvédelmi tartalékosnak az a 18. életévét betöltött cselekvőképes magyar állampolgár jelentkezhet, aki megfelel a fizikai elvárásoknak és évente legalább hétnapos szolgálatot tud vállalni. A tartalékos katonák bruttó 150 ezer forintos szerződéskötési díjra jogosultak, évente bruttó 600 ezer forint rendelkezésre állási díj illeti meg őket. Emellett bruttó 500 ezer forint toborzópénz – „ajánlási bónusz” – jár annak a tartalékosnak, akinek a közreműködésével további tartalékos, vagy szerződéses katona létesít szolgálati jogviszonyt. Dr. Kutnyánszky Zsolt kiemelte: a modulrendszerű, több etapban végrehajtható kiképzés összeegyeztethető a szabadidővel és a munkahelyi kötelezettségekkel, a munkáltatókat pedig arra bíztatják, hogy támogassák munkavállalóik tartalékos szolgálatát.

202406025_Hatvan - Toborzó kampány_PAKO_-18

Kovács Gábor, az Országos Magyar Vadászkamara szakmai igazgatója beszédében felidézte: mintegy hetvenezer fő vadászik Magyarországon, a szakmai szakszervezet pedig segít hatékonyan közreműködni a toborzókampány üzenetének célközönséghez való eljuttatásában. „A vadászok közössége ugyanúgy része a magyar nemzetnek, mint ahogyan más hivatásnak, más szakmának élő kollégák az országban. Mi magunk is elhivatottak vagyunk a honvédelem terén, elkötelezettek vagyunk hazánk esetleges fegyveres megvédése iránt, így tudunk azonosulni azzal a szlogennel, amelyet a kampány kitűzött maga elé” – fogalmazott.

A szakmai igazgató szerint a vadászatágazati érdekképviseletek és a honvédelem közötti együttműködés nagy múltra tekint vissza, és eredményesnek bizonyult már a múltban is. Mint felidézte, az Országos Magyar Vadászkamara és a 19. század végén alapított Országos Magyar Vadászati Védegylet legutóbb 2019-ben kötött együttműködési megállapodást a Honvédelmi Minisztériummal és a Magyar Honvédséggel.

202406025_Hatvan - Toborzó kampány_PAKO_-35

A sajtóeseményen a Honvédelmi Minisztérium és Magyar Honvédség munkatársai mellett az MH 2. Sportszázad területvédelmi tartalékos állománya, Havasi Gergő kajakos, az MH 2. Sportszázad tartalékos szakaszvezetője és dr. Szaló Péter, a Magyar Tartalékosok Szövetsége (MATASZ) alelnöke is részt vett.

A fegyverhasználat izgalmas lehet a vadásznak is

„Körülbelül hetvenezer polgártársunk vadászik dokumentáltan minden évben, ők az egész társadalom lenyomatát testesítik meg: minden korosztály, minden társadalmi osztály képviselteti magát, és természetesen hölgyek is tartoznak ebbe a közösségbe” – fogalmazott Földvári Attila, az Országos Magyar Vadászkamara szóvivője a Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeumban. Mint elmondta, a vadászok között hivatásos és tartalékos katonák is vannak, és remélik, hogy mivel a mostani toborzókampány dedikáltan szólaltatja meg a vadászokat, egyre többen érdeklődnek majd a haza fegyveres védelme iránt.

„Érdemes különbséget tenni a sportvadászok és a hivatásos vadászok között, utóbbiak munkaviszonyban végzik feladataikat, napi nyolc órában, teljes munkaidőben. Esetükben minden bizonnyal motiváló tényező a lőfegyverhasználat – de ez a sportvadászoknál is így van” – tette hozzá Földvári Attila, aki elárulta: bár életkoránál fogva nem kellett katonának állnia, nem zárkózik el attól, hogy önkéntes tartalékos szolgálati formát válassza a következő hónapokban.