Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Horváth Sztaniszláv

vetelkedo_index

Hadtörténeti vetélkedő a Fejér vármegyei középiskolásoknak

2023. március 24. 16:33

„175 éves a Magyar Honvédség” címmel hirdet vetélkedőt a Fejér vármegyei középiskolások számára a Honvéd Hagyományőrző Egyesület és a Doni Bajtársi Kegyeleti Szövetség. A vetélkedő március 24-én, Székesfehérváron megtartott sajtótájékoztatóján – mások mellett – részt vett Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes is.

szabo_sz_kuzdosportrek_cover

„A sport a mindennapjaim része”

2023. március 20. 13:11

A közelharckiképzés mindig is a katonák felkészítésének alapvető része volt, és a professzionális haderő létrehozása a Magyar Honvédségben is megkövetelte, hogy az újonnan kialakítandó kiképzési tervekben ismét helyet kapjon a közelharc. Sorozatunkban e folyamat jelentős személyiségeit, illetve a haderő prominens küzdősportolóit mutatjuk be: a sort ezúttal Szabó Szilvia századossal, az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred testnevelőtisztjével folytatjuk.

fehérvár_index

„A szabadságnak csupán akkor van értelme, ha azt közösségben éljük meg”

2023. március 15. 20:13

Székesfehérváron is megemlékeztek az 1848/49-es szabadságharc hőseiről, a városháza dísztermében tartott ünnepségen. A rendezvényen – mások mellett – részt vett Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes, dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere és dr. Molnár Krisztián, a Fejér Vármegyei Közgyűlés elnöke.

pakozdindex

Az emlékezés napja Pákozdon

2023. március 11. 20:07

A tizedik; katonahőseink előtt tisztelgő kegyeleti emlékfutáson részt vevők beérkezésével indult a Katonai Emlékpark Pákozd – Nemzeti Emlékhely tavaszköszöntő ünnepsége, március 11-én. A rendezvény egyben megemlékezés is volt az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 175.; és hazánk NATO csatlakozásának 24. évfordulója alkalmából.

14_HSZ5116

A hadisírgondozás stratégiai fontosságú

2023. március 11. 8:17

Március 10-én, a Fiumei Úti Sírkertben zárult le az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hőseinek tiszteletére szervezett Országos Hadisírkarbantartási Program. A rendezvény első mozzanataként lehetőség nyílt Magyarország legnagyobb síremlékének, Kossuth Lajos mauzóleumának bejárására.

04_HSZ4592

Tartalékosok lövészeten

2023. március 11. 7:17

Tábori kihelyezési hét keretén belül többek között lövészetet tartottak MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred tartalékos katonái számára március 9-én, csütörtökön. Az újmajori lőtéren mintegy ötven tartalékos katona fejlesztette lőkészségét.

haderofejlesztes_eloadas_diakok_index

A megszokottól eltérően kell gondolkodni

2023. március 3. 14:12

A Magyar Közigazgatási Ösztöndíjprogram keretében felsőfokú tanulmányokat folytató hallgatóknak tartott előadást dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke a Honvédelmi Minisztérium Balaton utcai objektumában, március 2-án, csütörtökön. Az előadást követően Kaszab Zoltán főtörzszászlós, a Magyar Honvédség vezénylőzászlósa részletesen válaszolt a diákok kérdéseire.

hsz17_3012476

„A kiállítás hagyományt őriz, oktat és jövőt mutat”

2023. március 3. 8:27

Az MH Hadikikötőben március 1-jén nyitották meg az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred történetét bemutató kiállítást. A látogatók a kiállított modellek segítségével megismerhetik a múlt és jelen hadihajóit, azonkívül testközelből megnézhetik a korábbi egyenruhákat is. A kiállításról Szilágyi Zsolt Lajos ezredessel, az alakulat parancsnokával és dr. Balogh Tamással, a Hajózástörténeti, Modellező és Hagyományőrző Egyesület elnökével beszélgettünk.

folyamőrség_index

Újra megalakult a folyamőrség

2023. március 2. 16:54

Ünnepi sorakozót és emléktábla avatást tartottak az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred megalakulása alkalmából március 1-jén, szerdán. Egyúttal megnyitották a Hadikikötőben található hajózástörténeti kiállítást is, ahol a látogatók megismerhetik a folyamőrség történetét.

5

„Hisszük, hogy jó katonának lenni”

2023. március 1. 11:48

„A hon védelme érdekében minél több kiképzett és harcoló katonára van szükségünk” – mondta a honvedelem.hu-nak adott interjújában dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy. A Honvéd Vezérkar főnökével egyebek mellett a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programról, az országos toborzókampányról, valamint a Magyar Honvédség átalakításáról és fiatalításáról beszélgettünk.