Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyarország minden kiképzett katonával erősebb és biztonságosabb!

Esküvel bizonyították: szeretik és megvédik!

Szöveg: honvedelem.hu | Fotó: Horváth Sztaniszláv, Pintér Ákos |  2024. október 12. 17:58

„Önök ma felesküdtek a haza és a magyar nemzet védelmére. Ezzel nyomába léptek azoknak a magyar honvédőknek, akik történelmünk során becsülettel éltek és haltak, és megőrizték hazánkat, Magyarországot, a magyarok országának” – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a „Szeretem, megvédem!” kampány záróakkordjaként megtartott ünnepélyes tartalékos eskütételen, Budapesten, október 12-én. A Magyar Honvédség modern kori történelmében soha ennyi - 1179 - tartalékos nem tett még esküt.

20241012tartalekosavatas_HSZ5

„Legyenek önök az az erő, amelyre a nemzet minden időben és minden körülmények között számíthat. Mostantól önök honvédek is. Legyenek példaképek, legyenek olyan katonák egyenruhában és a civil életükben egyaránt, akikre felnéznek a környezetükben, és akiket követni érdemes” – szögezte le Szalay-Bobrovniczky Kristóf. Elhangzott: amióta a Magyar Honvédség áttért az önkéntes hadkiegészítésre, egy helyszínen egyszerre és ennyien – pontosan 1179-en - még nem tettek esküt. A mai nappal bezárólag több mint 2600 hazafi döntött az önkéntes tartalékos katonai szolgálat mellett. A frissen belépők közül már háromszázan a Magyar Honvédség szerződéses állományában szolgálják tovább a hazát.

„A haza védelméhez a területvédelmi tartalékosok éppen úgy szükségesek, mint a hivatásos és szerződéses katonáink. Magyarország minden kiképzett katonával erősebb és biztonságosabb, mert a béke és a biztonság nem magától értetődő, a békéhez erőre van szükség. Ezért nagy elszántsággal folytatjuk a honvédelem erejének növelését és a honvédelmi rendszer teljes újjáépítését” – mondta a tárcavezető.

20241012tartalekosavatas_HSZ49

Dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke az egri várvédők híres esküjével párhuzamot vonva kiemelte: a mai biztonsági környezet egyre összetettebbé válik, és szükségünk van arra, hogy hazánk minden polgára részt vállaljon a védelem különféle formáiban. „Önök vállalták, hogy a legnehezebb körülmények között is hazánk védelmét szolgálják, és készek megvédeni Magyarországot bármilyen kihívással szemben Az eskü pillanata nem csupán önöket vértezi fel, hanem hitet és biztonságot ad a többi állampolgárnak, egész Magyarországnak. Biztonságuk garanciáját látják önökben, és parancsnokukként elvárom, hogy ennek minden körülmények közt feleljenek meg. Ez az eskü arra kötelezi önöket, hogy mindig a legjobbat nyújtsák, és készen álljanak a szolgálatra bárhol, bármikor. Szolgálatuk nemcsak a jelent, hanem a jövőt is építi, biztosítva, hogy hazánk erős, biztonságos és szabad maradjon” – hangsúlyozta a Honvéd Vezérkar főnöke.

20241012tartalekosavatas_HSZ54

Hozzátette: a szeptemberi árvízi védekezésben is egyértelműen bebizonyosodott, hogy a területvédelmi tartalékos rendszer nélkülözhetetlen eleme a hazai védelmi képességeknek. A most lezárult Szeretem, megvédem! nevű tartalékos toborzókampány sikereit méltatva, a Honvéd Vezérkar főnöke aláhúzta: bebizonyosodott, hogy a társadalom fontosnak tartja, hogy részt vegyen a haza védelmében. Mint mondta, a tartalékos állomány létszámának növekedése mellett sokkal fontosabb, hogy a katonai alapkiképzéssel egyre többen sajátítják el elméletben és gyakorlatban azokat az ismereteket, amelyet nem csupán katonai szolgálatuk során, hanem hétköznapi életükben is a haza védelmében hasznosíthatnak.

A ceremónia végén a Magyar Honvédség legidősebb veterán tartalékosa átadta a stafétát a legfiatalabb eskütevő tartalékosnak.

A Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség nyáron indította el a „Szeretem, megvédem!” nevű országos tartalékos toborzókampányt, amely rendkívül sikeres volt. A kampány célja az volt, hogy mindenkinek a lakóhelyéhez közel biztosítson lehetőséget arra, hogy tartalékos katonai szolgálatot vállalva kivehesse a részét a haza védelméből. Az esküt követő statikus és dinamikus bemutatók során a közönség láthatta a modern Magyar Honvédség legújabb, high-tech eszközeit, egyebek között a Leopard 2A7HU harckocsit, a Lynx páncélozott csapatszállító harcjárművet és a Gidránt is.

Az MH Altiszti Akadémia digitális katonai bemutatója mellett az MH Kiss József 86. Helikopterdandár és a Bálna Honvédelmi Központ szimulátorokkal, míg az MH Kiberműveleti Parancsnokság számítógép alapú játékokkal települt ki az ünnepélyes eskütétel helyszínére, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karának budapesti campuszára, a Zrínyi Miklós laktanyába.

Az MH Anyagellátó Raktár Bázis, az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár és az MH Sodró László 102. Vegyiharc Ezred eszköz- és fegyverkiállítással, az MH II. Rákóczi Ferenc 14. Műszaki Ezred pedig könnyű- és nehézbúvár felszerelésekkel készült. Az elektronikai felderítés és a pilóta nélküli felderítő repülőeszközöket az MH Bornemissza Gergely 2. Felderítőezred állította ki, az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred pedig tűzszerész robottal, bombaruhákkal, fémkeresővel, valamint pajzs és hatástalanított robbanótestek bemutatásával szórakoztatta a látogatókat.