Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Önvédelem, hogy másokat is védhessenek

Szöveg: Bányász Eszter | Fotó: Pintér Ákos |  2024. október 7. 15:53

A nemzetközi béke és biztonság megőrzésében egyre nagyobb a békefenntartó missziók szerepe. A dinamikusan változó világ azonban újabb és újabb fenyegetések elé állítja az ezekben részt vevő katonákat és rendőröket. Erre igyekszik választ adni az ENSZ legújabb, saját erők védelmét szolgáló tanfolyama, amelynek az MH Katonai Továbbképző Központ ad otthont ezekben a hetekben.

20241007_Szolnok - ENSZ tanfolyam_PAKO_-2

Hazánk az ENSZ 2023 decemberében tartott békefenntartási konferenciáján tett felajánlást, hogy a nagy sikerű és múltú Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyam (IMOC) mellett egy újabb tanfolyamot szervez, illetve helyszínt biztosít annak azért, hogy támogassa a szervezet globális békefolyamatokban való részvételét, valamint a béketeremtésre és -megőrzésre irányuló törekvéseit. Így jött létre a „képezd a kiképzőt” típusú ENSZ-erők Védelme Kiképzői Tanfolyam, amelynek megnyitóján tizenkét ország – köztük hazánk – kiképzői vettek részt október 7-én Szolnokon. A „kéksisakosok” kiképzőinek kéthetes tanfolyamán a hangsúly elsősorban a missziós szolgálatteljesítés taktikai aspektusain lesz, de fontos szerepet kap a vonatkozó jogi kérdések ismertetése is. A fő cél, hogy megkönnyítsék a műveleti környezet fenyegetései, például a rögtönzött robbanószerkezetek és/vagy a terrorista csoportok azonosítását, illetve azok hatásának minimalizálását. Mivel a missziós felkészítés alapvetően nemzeti felelősségi körbe tartozik, a tagállamok maguk jelölhették ki az instruktorokat, akik részt vehetnek az egyedülálló tanfolyamon.

20241007_Szolnok - ENSZ tanfolyam_PAKO_-13_1

A megnyitón Schleisz Ferenc ezredes, az MH Haderőmodernizációs és Transzformációs Parancsnokság megbízott parancsnokhelyettese köszöntötte a több mint húsz résztvevőt. Emlékeztetett, a professzionálisan kiképzett békefenntartói állomány létfontosságú szerepet játszik abban, hogy az új kihívások ellenére is megőrizzék a nemzetközi békét és biztonságot. Rafael Barbieri, az ENSZ Békeműveleti Főosztály Integrált Képzési Szolgálatának képviselője, egyben a tanfolyam igazgatója kiemelte Magyarország példaértékű hozzájárulását a nemzetközi szervezet békefenntartó tevékenységéhez, utalva egyebek között az MH Katonai Továbbképző Központ nemzeti és nemzetközi kiképzéseire, illetve hazánk jelentős missziós szerepvállalására. „Az egyik legfontosabb feladat a békefenntartók biztonságának megóvása. Ha ők nem tudják megvédeni magukat, valószínűleg nem, vagy legalábbis kevésbé lesznek képesek a műveleti területen lévő civil lakosság védelmére. Tehát meg kell tudniuk védeni magukat azért, hogy megvédhessenek másokat” – hangsúlyozta Barbieri.