Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Millenniumi ünnep

A Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2024. október 7. 19:58

2024. szeptember 5-én, Kecskeméten, az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandárnál ünnepélyes keretek között fogadták a honvédség első KC–390 Millennium típusú közepes szállító repülőgépét.

Magyar_Honvéd_magazin_2024_10_borito

A brazil Embraer cég által gyártott magyar felségjelzésű gépet két Gripen vadászbombázó kísérte a levegőben, majd landolását követően a hagyományok szerint vízsugár köszöntötte a honvédség legújabb haditechnikai eszközét, melynek rendszerbe állítása komoly szállítókapacitás-növekedést jelent. A KC–390-es tágas, a levegőben is nyitható (így az ejtőernyősök ugratása mellett a teherernyővel ellátott raklapok ledobására ugyancsak alkalmas) rámpával rendelkező rakterébe akár nyolcvan teljes felszereltségű katona, hatvan ejtőernyős vagy két Gidrán 4×4 páncélozott harcjármű is befér.

A gép 33,5 méter hosszú, 11,4 méter magas, fesztávolsága 33,9 méter. Komoly távok megtételére képes, köszönhetően annak, hogy a szárnyakban kialakított, integrált üzemanyagtartályokba 23 ezer kilogramm kerozin tölthető, sőt ez a mennyiség – a tehertérben elhelyezhető három kiegészítő tartály kapacitása révén – 35 ezer kilogrammig bővíthető. Rendelkezik merev tankolócsővel, így a levegőben is vételezhet üzemanyagot. A szárnyak alá beépített két, kifejezetten takarékos IAE V2500–E5 sugárhajtómű, illetve a nagy, akár 11 ezer méteres repülési magasság ugyancsak segíti a hatótávolság növelését. A gyártó adatai szerint a KC–390-es teljes terheléssel 2820 kilométert képes megtenni, 470 mérföld/óra (870 kilométer/óra) utazósebességgel.

A szállítási feladatokon túl a gép alkalmassá tehető arra, hogy más légi járműveknek is juttasson üzemanyagot repülés közben. Ehhez mindkét szárny alá egy-egy Cobham 912E hajlékony csöves konténer szerelhető, melyekkel percenként 1500 liter üzemanyag tölthető át a fedélzeti készletből.

További részletek a Magyar Honvéd magazin október 11-én, pénteken megjelenő számában!