Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tartalékos tűzélmény

Szöveg: Navarrai Mészáros Márton | Fotó: Rácz Tünde |  2024. október 6. 18:52

Tudás és élmény – hét területvédelmi ezred katonái vettek részt átfogó vegyivédelmi foglalkozáson az ócsai kiképzőbázison, október 5-én, szombaton.

„Igazi nagyszabású csapatmunkát láthatunk a kiképzőbázison: 105 területvédelmi tartalékos katona – ezredenként 15 fős létszámban – hajtja végre szakfelkészítésük vegyivédelmi modulját. A tartalékosok 48 órás összevonáson tartózkodnak itt, péntektől vasárnapig kiszakadva a mindennapokból. A tartalékosok polgári életviteléhez igyekeztünk alkalmazkodni, ezért időzítettük hétvégére az összevonást” – közölte Bodó Szabolcs alezredes, az MH Területvédelmi Erők Parancsnoksága Kiképzési Főnökség főnökhelyettese a kiképzéssorozat második, vegyivédelmi moduljának foglalkozása után, az MH Ludovika Zászlóalj Kiképző Bázisán.

w2024.10.05.tartalekos abv kikepzes ocsa.rt. (2)

Az ország különböző helyszíneiről érkező katonák pénteken elfoglalták a szálláskörleteket, majd elméleti foglalkozáson vettek részt, míg szombaton a gyakorlati végrehajtásé volt a főszerep. A komplex foglalkozás része a gázsátorgyakorlat, a különböző oltási technikák elsajátítása, a hatástechnikai bemutató, valamint egybefüggő végrehajtás a tűzakadálypályán. Ennek megvalósításához az MH Sodró László 102. Vegyiharc Ezred nélkülözhetetlen támogatást nyújt – tette hozzá Bodó alezredes.

A tartalékosok júniusban fejezték be a lövészeti modult, amelyet háromnapos műszaki ismeretszerzés, majd harcászati képzés követett szeptemberben. „Nagyon hasznos tudással gyarapítják eddigi ismereteiket, ma például elsajátítják mindazt a képességet, amit egy lövészkatonának a vegyivédelemmel kapcsolatban tudnia kell. A foglalkozások élményszerűek: a tartalékosok nagyon motiváltak, az intenzív, rövid összevonások során” – hangsúlyozta.

w2024.10.05.tartalekos abv kikepzes ocsa.rt. (9)

Polyák András ezredes, az MH Területvédelmi Erők Parancsnoksága parancsnokhelyettese kiemelte a parancsnokság tartalékos kiképzés tartalmi gazdagítására létrehozott modulrendszerű szakfelkészítés jelentőségét.

„A pilotjellegű lövész-szakfelkészítési program tizenkét kiképzési ágat tartalmaz, amelynek legfontosabb célja az előző évben, az alapfelkészítés során megtanult ismeretek frissítése és magasabb szinte történő emelése. Hiszek abban is, hogy az összevonás segíti az egység kialakítását is. Magam is azt látom, hogy a katonák kihívásokkal teli, de hasznos lehetőségként tekintenek a hétvégi foglalkozásokra” – vélekedett.

Mint kiemelte: a „Szeretem, megvédem!” mottójú országos tartalékos toborzókampány több mint kétezernél több olyan új tartalékost vonzott a Magyar Honvédség kötelékébe, akik tevékenyen dolgoznának a haza védelméért.

Példát szeretnének mutatni

Domina Barnabás, az MH Bauer Gyula 5. Területvédelmi Ezred 44. Adorján József Területvédelmi Zászlóalj zászlósa gyermekkorától megszállottan érdeklődik a katonaság intézménye és a történelem iránt. A Fonyódon élő mozdonyvezető 48 éves, így még teljesített sorkatonai szolgálatot az előző évezredben.

„Elfogulatlanul mondhatom: élveztem a sorkatonaságot, méghozzá olyannyira, hogy később ebből jött a huszárhagyományőrzés az életemben, ami mostanra ifjúságneveléssel is kiegészült, mert van egy gyermekekből álló hagyományőrző csapatom, s közben huszártábort is szervezek. Azzal, hogy tartalékos szolgálatot teljesítek, a három gyermekem mellett ezeknek a srácoknak szeretnék példát mutatni” – közölte. Rengeteg hasznos tudást gyűjtött az elmúlt napokban, így az átlagembernél sokkal koncentráltabban és felkészülten tud reagálni a mindennapok esetleges válsághelyzetére is – tette hozzá.

w2024.10.05.tartalekos abv kikepzes ocsa.rt. (18)

„Mindig vonzott a katonai pálya, különösen érdekelt a katonák, elkötelezettsége és munkabírása. Partiumi gyökereim miatt úgy éreztem, hogy fontos a hazaszeretet, ráadásul igyekszem hasznos lenni. Szerencsére támogatott a családom, hiszen a férjemmel együtt vonultunk be 2022-ben. Valamennyire a kisgyermekünk motiválta a jelentkezésünket, mert szeretnék jobb világot és nagy biztonságot teremteni neki” – ezt már a Pest vármegyei Kókán élő Turainé Pető Andrea, az MH vitéz Reviczky László 1. Területvédelmi Ezred szakaszvezetője mondta, aki civilben könyvelőként dolgozik.