Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A békét mindig ki tudjuk vívni

Szöveg: Navarrai Mészáros Márton | Fotó: Schöff Gergely |  2024. október 6. 17:05

Erkölcsi kötelességünk emlékezni az aradi vértanúkra – fogalmazott Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes a debreceni Hősök temetőjében, október 6-án, vasárnap délelőtt.

Azért kell közösen fejet hajtanunk a tizenhárom aradi vértanú előtt, mert csak így fejezhetjük ki az irántuk érzett, soha el nem múló tiszteletünket: legyőzték a félelmeiket, a meghunyászkodás helyett a cselekvést választották, egyéni érdekeik helyett az összetartozás erejében bíztak – mutatott rá az államtitkár az eredetileg az 1849. augusztus 2-ai debreceni csata áldozatainak létesített sírkertben.

Beszédében kiemelte: a szabadságharc után halálra ítélt honvédtisztek – Aulich Lajos, Damjanich János, Dessewffy Arisztid, Kiss Ernő, Knézich Károly, Láhner (Lahner) György, Lázár Vilmos, Leiningen-Westerburg Károly, Nagysándor József, Poeltenberg Ernő, Schweidel József, Török Ignác és Vécsey Károly – és az első magyar kormányfő, gróf Batthyány Lajos nevét meg kell őriznünk az utánunk következő generációk számára.

20241006_Aradi_vertanuk_emleknapja_Debrecen_SG_011

„Példamutató tetteik és cselekedeteik nélkül ma nem állhatnánk itt” – jegyezte meg, kiemelve: az aradi vértanúk is megmutatták, hogy a bátorság, a hűség és a hazaszeretet jelenti a sikeres nemzet alapját. „1848–49 egységbe kovácsolta a magyarokat: nemesek, polgárok és földművesek együtt harcoltak a magyar szabadságharcért, azokért az értékekért, amiket ma természetesnek veszünk. Hőseink fegyverrel és vérükkel vívták ki a szabadságot – nyelvünk, kultúránk és az egész magyar nemzet fennmaradását” – tette hozzá.

Vargha Tamás szerint az emléküknek azzal is adóznunk kell, hogy együtt, közösen, békében olyan stabil és virágzó országot építünk, amely történelmi értékeinket rohamosan változó világunkban is megőrzi.

20241006_Aradi_vertanuk_emleknapja_Debrecen_SG_003

Kósa Lajos országgyűlési képviselő, az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának elnöke beszédében rámutatott: az 1848–49-es szabadságharc alatt a Magyar Honvédség vezénylőnyelve német volt, hiszen a magyar katonákat eredetileg német anyanyelvű tisztek képezték ki. Ennek ellenére a Habsburg Birodalomtól való függetlenségért vívott másfél éves harcban nem csak magyarok vettek részt, hanem „különböző népek fiai” – köztük osztrákok, németek, szerbek, szlovákok, románok és zsidók – harcoltak a magyarok oldalán, a magyar szabadságért, a magyar függetlenségért, de az ő szabadságukért és függetlenségükért is.

A politikus emlékeztetett arra, hogy a Honvédsereg az orosz intervenciós hadsereg II. és III. hadtestével és a 12. gyaloghadosztállyal szemben elveszítette az 1849. augusztus 2-án zajlott debreceni csatát. „Nagysándor József tábornok mégis teljesítette a küldetést, hiszen az volt a feladata, hogy amíg a fősereg Szeged térségébe vonul, tartóztassa fel a Paszkevics vezette orosz fősereget. Ezt megtették: mindkét oldalról sokan meghaltak, akik most itt, a honvédek temetőjében nyugszanak” – idézte fel. Mint fogalmazott, Görgei Artúr magyar honvédhadseregének világosi fegyverletétele bölcs döntés volt, mert harmincezer katona életét mentette meg.

20241006_Aradi_vertanuk_emleknapja_Debrecen_SG_014

Kósa Lajos beszélt arról is, hogy nem volt esély arra, hogy az Orosz Birodalom haderejével egyesült császári hadsereggel szemben fel tudjuk venni a kesztyűt, de a szabadságharc, bár osztrák-orosz győzelemmel zárult, mégsem volt hiábavaló. „A szabadságharc tette lehetővé, hogy a politikai fejlemények arra kényszerítsék az Osztrák Császárságot, hogy 1867-ben végül kiegyezzen a magyarokkal. Ha végig gondoljuk a történelmünket, akkor nyugodtan megállapíthatjuk: a békét meg tudjuk nyerni, a háborút azt nem” – magyarázta.

A debreceni megemlékezés ünnepélyes zászlófelvonással vette kezdetét a debreceni Kossuth Lajos téren. Az eseményen Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára mellett Papp László, Debrecen polgármestere és Tasó László, országgyűlési képviselő is részt vett.