Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szabadság, önrendelkezés, nemzeti identitás – ma is hűen a 48-as eszmékhez

Szöveg: Sin Bettina | Fotó: Érdi Róbert |  2024. október 6. 15:20

„Hősök mindig ott születnek, ahol a feltétlen hit, a megtörhetetlen szellem és az őszinte szív mutatja az utat a küzdelem legnehezebb óráiban is” – mondta Zsigmond Barna Pál, az Európai Uniós Ügyek Minisztériumának parlamenti államtitkára az aradi vértanúk emléknapján, október 6-án, a Fiumei úti sírkertben, gróf Batthyány Lajos mauzóleumánál tartott állami koszorúzáson.

20241006_oktober6_koszoruzas_er_025

„A legnagyobb árral, életükkel fizettek azért, mert kitartottak meggyőződésükben, és tudatában voltak küldetésük jelentőségének. Hittek benne, hogy ha a végső küzdelmet az ellenséggel szemben meg nem is nyerhetik, örökül hagyhatják az emberi nagyság megdönthetetlen igazságait, a nemzet ügyében való meg nem alkuvást. Az ő vérük pecsételte meg azt az elkötelezettséget, amely közel két évszázada meghatározza a magyar nemzet karakterét. A szabadság, az önrendelkezés és a nemzeti identitás iránti feltétlen hűséget” – mondta beszédében Zsigmond Barna Pál államtitkár a 175 évvel ezelőtt mártírhalált halt tizenhárom aradi vértanúra és Batthyány Lajosra, Magyarország első miniszterelnökére emlékezve. Hozzátette, hogy a Pesten kivégzett gróf Batthyány Lajosért, Magyarország első miniszterelnökének tiszteletére immár 98 éve ég az örökmécses lángja.

20241006_oktober6_koszoruzas_er_007

„A 21. században úgy érezhetjük, hogy a nemzeti szuverenitásunk adottság. Azonban sosem felejthetjük el, hogy nap mint nap meg kell küzdenünk érte. A tizenhárom aradi vértanú nem csupán a múltunk, hanem élő üzenet a jelen számára is. Egy üzenet arról, hogy a szabadság és a függetlenség soha nem adatik meg könnyen. Az ország gazdasági függetlenségének és semlegességének megőrzése olyan kihívások, amelyek megkövetelik tőlünk, hogy megvédjük érdekeinket és értékeinket. Nekünk is ki kell állnunk Magyarország hosszú távú stratégiai érdekei mellett az európai politika bonyolult útvesztőiben. Amikor a világ háborús és gazdasági nehézségekkel, geopolitikai megosztottsággal küzd, különösen fontos, hogy mi, magyarok egységesek maradjunk. 1848–49 mártírjainak áldozata arra emlékeztet bennünket, hogy egy nemzet ereje az összetartozásban rejlik” – fogalmazott az államtitkár.

20241006_oktober6_koszoruzas_er_020

Az ünnepségen koszorút helyezett el – többek között – dr. Sulyok Tamás köztársasági elnök úr nevében dr. Kun Szabó István vezérőrnagy, főhadsegéd, a Sándor-palota Honvédelmi Igazgatóság igazgatója; Orbán Viktor miniszterelnök nevében Nagy János Miniszterelnöki Irodát vezető államtitkár; illetve dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke képviseletében Mudra József ezredes, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár dandárparancsnoka. A megemlékezésen a honvédelem ügyét támogató civil szervezetek képviselői közös koszorúval emlékeztek.

Az ünnepségen jelen volt Batthyány Boldizsár is. Az ifjú leszármazott miniszterelnök őse nyomdokaiban járva a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tanul nemzetközi biztonság és védelempolitikát. „Büszkeséggel tölt el, hogy itt lehetek, nagyon jó érzés emlékezni nemzetünk nagyjaira. Engem érdekel a politika és a közélet. A célom az, hogy egyszer majd ezen a pályán tudjak érvényesülni” – fejezte ki reményeit Magyarország első miniszterelnökének leszármazottja, hozzátéve, hogy szeretne tartalékos katonának is jelentkezni.