Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Történelmi jelentőségű adomány – alegységzászlót kapott a gróf Nádasdy Ferenc Huszárosztály

Szöveg: honvedelem.hu / MTI | Fotó: Kormány Gábor |  2024. október 4. 14:34

A huszárt, amely mindig is egy volt a nemzettel, a huszárszellem hatja át – jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter, amikor katonai parádé keretében alegységzászlót adományozott a gróf Nádasdy Ferenc Huszárosztálynak pénteken a budai Várban.

20241004_honved_huszar_KG010

Elmondta: a zászló évezredeken keresztül mutatta az utat, segítette a katonai alakulatokat és a katonai becsület jelképe. A zászló összeköti azokat a generációkat, amelyek alatta harcoltak a honfoglalástól véráztatta történelmünk során egészen a mai napig.

Ugyanakkor a huszárok mindig sok tekintetben különböztek a többi alakulattól – folytatta. Ennek alátámasztására felidézte az 1941. évi lovassági kiképzési segédletet, ami szerint „a lovasszellemtől áthatott az a huszár, aki bátor szívű harcos, fanatikusan bízik magában, lovában és fegyvereiben és önmagánál is jobban szereti és ápolja azokat”.

Hangsúlyozta: torokszorító érzés, hogy az 1688-ban, a Magyar Honvédség legrégebben létrehozott reguláris ezredének a Nádasdy ezrednek a zászlaját avatták újra. Annál is inkább, mert évtizedeken át tartó szünet után 2020-ban jöhetett létre újra a gróf Nádasdy Ferenc Huszárosztály.

20241004_honved_huszar_KG003

Hozzátette, hogy személyes szálak is fűzik a huszársághoz, hiszen nagyapja és két nagybátyja is ebben az ezredben szolgált és vitte tovább az ezred szellemét.

Kijelentette, hogy a huszárságnak úgy van értelme, ha az ma is valódi, harcoló, műveleti értékkel bíró egységként része a honvédségnek. Vagyis szükség van egy olyan NATO-kompatibilis, felderítő osztályra, amely jellegében és szellemében a magyar huszárhagyományokat képviseli.

20241004_honved_huszar_KG013

Ezért létrehoznak egy, a legmodernebb eszközökkel, Gidrán és Lynx harcjárművekkel felszerelt huszárosztályt, ami része lesz a Nádasdy huszárezrednek – mondta a honvédelmi miniszter.

Ezt követően Nádasdy Borbála zászlóanya köszöntötte a huszárosztály tagjait. Azt mondta, az ősei azt üzenik a mai Nádasdy huszároknak: „becsület, hagyomány és jövőkép. Érezzétek át azt a felemelő hazaszeretetet, ami a ti lelketekben és a ti lelketeket erősíti (...) a hazáért mindhalálig”.

Továbbá igazi bajtársi összefogást, józan együttlétet és együttműködést kívánt a huszároknak fenn- és megmaradásunkért, hagyományaink megőrzése érdekében.

20241004_honved_huszar_KG009

Varga István ezredes, a huszárosztály parancsnoka a zászló átvétele után azt mondta: elvárja a huszárosztály teljes állományától, hogy a régi huszárszellemnek megfelelően tegyen eleget a régi mondásnak. Eszerint a huszárnak első a lova, a második a bajtársa lova, a harmadik a felszerelése és csak ezt követi önmaga.

Az ünnepségen a honvédség katolikus és protestáns tábori lelkészei megáldották a lobogót.