Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

huszár

hadik_cover2

Hadik filmbemutató

2023. március 18. 9:42

A „szabadidő irányított eltöltése, kulturális program, filmszínház látogatással” program keretében az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság Borsod vármegyei közigazgatási összekötő osztály négy tartalékos főtisztje és a MSZC Kandó Kálmán Informatikai Technikum elsőéves Honvéd Kadét Program (HKP-2) tizenhat növendéke, közösen vettek részt a „Hadik” című új magyar film bemutatóján.

Kishuszár_5 másolat_nyito

Kishuszártoborzó Szombathelyen

2023. március 15. 19:24

„Újra a veszélyek korát éljük, azzal kell szembesülni, hogy a szomszédságban háború dúl, amelyből a magyaroknak ki kell maradniuk” – mondta a honvédelmi miniszter, aki az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 175. évfordulója alkalmából Szombathelyen mondott ünnepi beszédet szerdán a Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományőrző Egyesület kishuszártoborzó rendezvényén.

Hadik_megemlékezés_12_nyito

Gróf Hadik Andrásra emlékeztek Szerbiában

2023. március 13. 21:08

Március 12-én a szerbiai Magyar Nemzeti Tanács (MNT) és a hertelendyfalvi Tamási Áron Székely-Magyar Művelődési Egyesület gróf Hadik András halálának évfordulóján, emléke előtt tisztelegve tartott ünnepséget Futakon, Szerbiában. Az ünnepségen megjelent a belgrádi Magyar Nagykövetség Véderő Attaséhivatal állománya, a Belgrádban szolgáló honvédtisztek és családtagjaik, valamint Ausztria Szerbiában akkreditált véderőattaséja is. A megemlékezés során az egybegyűltek koszorút helyeztek el gróf Hadik András sírhelyén, amely Futakon, a Jézus Szíve-templomban található.

huszár_skanzen_nyitó

A huszárok életét mutatja be nemzeti ünnepünkön a szentendrei Skanzen

2023. március 13. 15:42

Március 15-én ismét ünnepi programmal várja látogatóit a szentendrei Skanzen: huszártábor, lovas díszbemutatók és verbuválás színesíti a programot az 1848-as forradalom ünnepén – áll a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum MTI-hez eljuttatott közleményében.

HadikA

A merész és szorgalmas hadvezér

2023. március 12. 7:47

Napra pontosan 233 évvel ezelőtt hunyt el a 18. század egyik legkiválóbb hadvezére, aki tehetségét főként szorgalmának köszönheti. Hadik Andrásról Lázár Balázs, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum történészével beszélgettünk.

IMG_5385

A huszárságról Nyíregyházán

2023. február 6. 15:50

A Magyar Huszár Alapítvány és az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred Honvédelmi Oktatási és Kulturális Központ az „Adassék tisztelet a katonaeszménynek” előadássorozat keretében tartott előadást dr. Bene János, a Magyar Huszár Alapítvány titkára a Nyíregyházi SZC Vásárhelyi Pál Technikumban, „Huszárok 1848-49-ben” címmel január 31-én.

bal felső másolata másolata

Az összetartozás az élet legnagyobb értéke

2022. december 21. 7:15

Az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár megbízásából imázsfilmet készített a HM Zrínyi Nonprofit Kft. Katonai Filmstúdiója a katonai szervezet sokoldalú tevékenységéről. Tartsanak velünk!

_DR_3301

A limanowai diadal székesfehérvári huszárjaira emlékeztek

2022. december 12. 15:50

Huszonötödik alkalommal koszorúzott a Fehérvári Huszárok Egyesülete a székesfehérvári Városház téren a 10-es huszárok lovasszobránál. A Pátzay Pál által készített szobor az osztrák-magyar, a lengyel, a német haderő és az orosz csapatok közt 108 évvel ezelőtti, 1914. november 28. és december 18. között lezajlott limanowai csata emlékét őrzi. A csata során az osztrák-magyar csapatok megállították és a Dunajec folyó mögé vetették vissza a Krakkó irányába áttörni készülő orosz csapatokat.

Szalay-Bobrovniczky_Kristóf_MTI_nyitó

A közép-európai régió katonanemzete mi vagyunk

2022. október 23. 16:14

Katonanemzeti mivoltunkról, annak bizonyítékairól, illetve a magyarokban élő huszárvirtusról beszélt Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a Kossuth Rádió „Gondolat-jel – a szabadságról” című, október 23-ai műsorában.

Pákozd_index

A múlt és a jelen találkozója Pákozdon

2022. szeptember 22. 16:39

A Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége (BEOSZ) második alkalommal rendezte meg a Kisbajtársak Találkozóját a pákozdi Katonai Emlékparkban (KEMPP). A résztvevő családok, osztályok több állomásból álló ügyességi, elméleti feladatokon, valamint dinamikus és statikus bemutatókon keresztül kaphattak betekintést a Magyar Honvédség történelmének legfontosabb mozzanataiba és a jelenkor mindennapjaiba.