Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„A lóversenyzés egyre népszerűbb Magyarországon”

Szöveg: Sin Bettina | Fotó: Kormány Gábor |  2024. július 22. 10:27

Rutkai József igen szerencsés évet él, két lova is hatalmas győzelmet aratott a Kincsem Parkban: Enjoy megnyerte a 102. ügető derbyt, Géza pedig a 102. galopp derbyt. Tulajdonosuk már csak azt sajnálja, hogy nincs agara, mert akkor a Magyar Derby mindhárom kultikus napján győzelmet arathatott volna valamelyik állatának köszönhetően. A Kincsem Park istállójában az üzletember sok érdekességet mesélt a győzelmekkel kapcsolatban, bemutatta idomárját, Balogh Bernadettet és hajtóját, Fazekas Imrét is.

20240719_sin_betti_interjujahoz_KG001

„Nagyon büszke vagyok!” – kezdi lelkesen Rutkai József. „Megnyertem a galopp derbyt az egyetlen galopplovammal, és az ügető derbyt a favoritommal. Még sosem volt ilyen kettős győzelem a világon. Galopp lovam, Géza fejére talán feltehetjük az úgynevezett hármas koronát is, hiszen eddig megnyerte a Nemzeti Díjat, a Derbyt és már csak az őszi Magyar St. Legert kell a legjobbként futnia. Az Alagi-díjat is elvitte, pedig a babona szerint, aki azt megnyeri, nem nyerhet derbyt” – büszkélkedik József, aki gyermekkora óta a lóversenyzés rabja.

Már kamaszként is imádott fogadni a Kincsem Parkban, bejárt az istállókhoz hajtani, majd Amerikába disszidált, és megcsinálta a szerencséjét. Mióta megteheti, versenylovakat tart. Jelenleg tizennyolc ügető lova van és Géza, a galoppló. Minden saját tenyésztésű lovát a rádiházi Kabala-Ménesben nevelik, majd Franciaországban készíti fel egy őket egy híres tréner, utána itthon Fazekas Imre edzi őket tovább.

20240719_sin_betti_interjujahoz_KG005

Enjoy trénerétől, Balogh Bernadettől sok mindent megtudhatunk a győztes ügető ló természetéről. Ez a csődör svéd anyukától és apukától származik, de Magyarországon született. A többi csikóhoz hasonlóan Rádiházán és Franciaországban kapott jó nevelést, majd Bernadett edzette, a derby győzelmet pedig a harmincszoros champion fogathajtó, Fazekas Imre aratta vele.

Jó képességű, intelligens ló, nem kevés allűrrel. Például nem szereti a zablát, idegesíti a kavics szórása a pályán és más apróságok. „Sok idő volt kikísérletezni, hogy hogyan érzi komfortosan magát, hogyan tudja a legtöbbet kihozni magából, mert a képességei kiemelkedőek, de nem egyszerű természetű” – magyarázza Bernadett. „A derbyn favoritnak számított, győzelme azon múlt, hibázik-e vagy sem az idegessége miatt. Pályán kívül nagyon jó természetű ló, kedveli az embereket, a répát és a simogatást. Idomárként az összes lóért felelősséget vállalok és a mindennapos feladatokat én végzem, ezért jól ismerem” – meséli az idomár.

20240719_sin_betti_interjujahoz_KG003

Fazekas Imre, a győztes hajtó már kiskorában imádta a lovakat, 1971-ben zsokéként kezdett, tizenöt galoppfutamot nyert meg, de ahogy teltek az évek, „túlsúlyos” lett. Katonai szolgálata után, 1984-ben hajtási engedélyt kapott, segédhajtóból hajtóvá, majd trénerré avanzsált. Az egyik legeredményesebb magyar hajtó lett.

„Érzékenység, lócentrikusság kell ehhez a szakmához. Mindent megteszünk a lóért, hogy minél jobb körülmények közt tudjon élni és versenyezni. Nem a lovat kell megtörni, hanem nekem kell alkalmazkodni hozzá. Enjoy hallgat az emberre, jókedvvel edz, a versenyen felhúzza magát, ki kellett ismerni. A derby győzelem mindig nagy dolog, nekem ez már a hetedik” – mondja a hajtó.

20240719_sin_betti_interjujahoz_KG006

Géza, a többi aktív galopplóhoz hasonlóan Alagon lakik. „Nem értek a galopphoz, de a barátaim kínálgatták eladásra őt” – emlékszik József. „Amit láttam belőle, az nagyon tetszett, igazi hosszútávú versenyzőnek bizonyult. Előző gazdájának egy kikötése volt, hogy a bolgár származású Stanislav Georgev maradjon az edzője. Be is jött a páros, Géza zsokéja pontosan tudta, hogy az állat kitartó, ezért jó időben adott neki teret, az utolsó 800 méteren, és Géza a célegyenesben be is előzte a többieket. Nem szeretném őt külföldre vinni, itthon szeretném élvezni a győzelmeit, mert nekem már nem a pénz a fontos, hanem a sikerélmény. Ha hoznának egy 100 milliós ajánlatot, azt is elutasítanám Gézát illetően. Nagyon reménykedem benne, hogy megszerezzük a hármas koronát a St. Leger verenyen” – árulja el Géza tulajdonosa.

Rutkai József istállójából az átnevelhető, kiöregedő lovakat lovasterápiával foglalkozó szakemberek öröklik meg, mert a lovaglás jó hatással van a sérült gyerekekre. Az állat gondozása, közelsége boldogabbá teszi őket. „Próbálom ezt a kis csapatot egyben tartani, a saját tenyésztésű lovaimat irányítani, és örülök, hogy a honvédelmi miniszter, Szalay-Bobrovniczky Kristóf ilyen lelkesen foglalkozik a lóversennyel” – mondja József. „Ez egy szép hagyomány és reméljük, hogy még több ember megszereti a Kincsem Park hangulatát és a lóversenyzés világát. Nagy örömünkre a lóversenyzés egyre népszerűbb Magyarországon” – teszi hozzá a beszélgetésünk végén.

20240719_sin_betti_interjujahoz_KG004
Címkéksport