Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az „Esterházy” huszárezredet ünnepelték Metzben

Szöveg: honvedelem.hu | Fotó: Kormány Gábor |  2024. március 23. 19:15

Magyar katonák részvételével rendeztek ünnepséget március 21-én, a franciaországi Metzben a francia haderő 3. „Esterházy” huszárezredének 260 éves fennállása tiszteletére. A látványos ünnepségre nézők ezrei voltak kíváncsiak.

20240321_metz_eszterhazy260_1500px_KG028

A város főterén rendezett ezredsorakozón Habsburg György, Magyarország párizsi nagykövete is jelen volt. Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és a Magyar Honvédség képviseletében Bugnics Mike Pál százados, parancsőrtiszt, illetve az MH vitéz Szurmay Sándor Helyőrség Dandár gróf Nádasdy Ferenc Huszárosztályának katonái vettek részt a látványos ünnepségen. „A huszár több mint lovas katona. A huszár mi vagyunk, a nemzeti karakterünk egyenruhába öltött lényege – írta közösségi oldalán a honvédelmi miniszter a jubileumi találkozó kapcsán – A magyar nemzet egy egész csapatnemet adott a világnak: a magyar huszárt, akinek virtusáról Európa, sőt világszerte regéltek, gyönyörű magyar zsinóros huszáregyenruhájukat pedig sok helyen a mai napig is büszkén viselik.”

20240321_metz_eszterhazy260_1500px_KG012 másolat

A 3. huszárezred (3ème „Esterhazy” régiment de Hussards, 3e RH) a francia szárazföldi haderő 1. hadosztályának állományába tartozó francia–német közös dandár egyik francia felajánlású ezrede, 1764-ben Esterházy Bálint Miklós herceg alapította. Azóta végigharcolta az összes háborút, amelyben Franciaország részt vett: kitüntette magát többek között a napóleoni háborúk, majd a két világégés csatáiban, illetve a 20. század második felének gyarmati háborúiban is. Dicsőséges helytállásáért az ezred megkapta a „Liberation of the Croix de Guerre” kitüntetést.

Az „Esterházy-huszárok” modern felszereltségük mellett továbbra is ragaszkodnak a huszár hagyományokhoz: az ezred katonái körében a mai napig a felkészítés elmaradhatatlan részének számít a lovas kiképzés, és egészen a közelmúltig a bajuszviselés is kötelező volt náluk.