Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kiállítás a ráckevei hős huszár emlékére

Szöveg: Petróczy Levente | Fotó: Rácz Tünde |  2024. június 18. 6:17

A ráckevei Árpád Múzeum és a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum közös kiállítást szervezett Egy ráckevei huszár Napóleon seregei ellen… címmel. A június 14-étől látogatható időszaki tárlat helyszíne a ráckevei Árpád Múzeum Kossuth Lajos utcai épülete, valamint a vele egy utcában lévő Keve-Galéria, ahol a napóleoni háborúk, a 18–19. századi Ráckeve, valamint Horváth Nepomuki János huszárkapitány élete és emlékezete áll a középpontban.

w2024.06.14.kiallitas rackeve.rt. (10)

Páratlan kiállítással készült Horváth Nepomuki János születésének kétszázötvenedik évfordulójára a ráckevei Árpád Múzeum. A nagyszabású kiállítás nem jöhetett volna létre a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) segítsége nélkül: a HM HIM szakemberei nemcsak a tárlat összeállításán dolgoztak, hanem kiállítási tárgyakkal is támogatták a ráckevei tárlat létrejöttét.

„A kiállítás számos ponton támaszkodik a Hadtörténeti Intézet és Múzeum kutatásaira, hiszen a fémkeresős terepbemutatások a győri ütközet helyszínén, illetve a francia nyelvű kutatásaink nagyon komoly eredményeket hoztak, ezért a hadtörténeti kutatóintézetünk megírta Horváth Nepomuki János életútját, amely reményeink szerint nemsokára olvasható lesz nyomtatásban is” – foglalta össze a tárlat létrejöttének hátterét dr. Bán Attila alezredes, múzeumigazgató, a HM HIM parancsnokhelyettese.

w2024.06.14.kiallitas rackeve.rt. (4)

A kiállításról Bán alezredes elmondta, a HM HIM hetvenhét műtárgya szerepel a kiállításon, amelyek leginkább a napóleoni háborúkhoz köthetők, illetve több műtárgy fotóját is megtekinthetik a látogatók, így tudnak közelebb kerülni a korhoz és szellemiséghez, amelyben Horváth Nepomuki János élt.

„A kiállítással szeretnénk táplálni a városban ismert legendát, miszerint Petőfi Sándor Horváth Nepomuki Jánosról mintázta János vitéz karakterét. A szakemberek jelenlétében muszáj hangsúlyoznom, hogy ez csak egy helyi legenda, de akár igaz is lehet, ugyanis volt egy közös ismerősük, Ács Károly, aki elmesélhette a ráckevei hős történetét Petőfinek” – fogalmazott a huszárkapitány legendájáról Vereckei Zoltán, Ráckeve polgármestere.

A polgármester hozzátette, nagyon örül, hogy a város történelmi hősének méltó emléket állít a kiállítás, ezzel is megőrizve Nepomuki János személyének és a város ezen korszakának emlékét.

A tárlat a múzeum nyitvatartási idejében, egész évben látogatható.