Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A haditechnika éjszakája

Szöveg: honvedelem.hu / MTI | Fotó: Rácz Tünde archív felvételei |  2024. június 18. 7:57

A Bálna Honvédelmi Központ mellett a RepTár Szolnoki Repülőmúzeum, a börgöndi repülőtér és a Pintér Művek Haditechnikai Park is várja a haditechnika iránt érdeklődőket június 22-én, a Múzeumok éjszakáján.

muzeumokejszakaja1

A Bálna Honvédelmi Központban a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum kiállítása várja a látogatókat, ahol bemutatják a 175 éves Magyar Honvédséget. A kiállítás korhű díszletekkel felszerelt tereiben virtuálisvalóság-szimulátorok, airsoft fegyverek és látványos vetítések mutatják be a Magyar Honvédség első és második világháborús szerepvállalását. A tavaly nyílt kiállítás idén tavasszal bővült a Tüzérteremmel, amely a magyar tüzérség történetét mutatja be a középkortól napjainkig, a Katonahőseink terme, amelyben bárki böngészheti a Hadtörténeti Intézet és Múzeum veszteségi adatbázisát, így felkutatván ismerősei vagy saját családja katonahőseit. A Hadiereklyéink termének célja pedig a háborúk résztvevőinek emberi közelségbe hozása személyes tárgyakon, relikviákon és történeteken keresztül.

A kiállítás mellett bemutatót tart és interaktív edzéssel várja a látogatókat a Magyar Honvédség Sportszázada, az MH Altiszti Akadémia segítségével megismerhetik az érdeklődők, milyen közelharci felkészítésen vesznek részt a honvédek, a Kard Rendje Lovagi Kör és Vívóiskoláéval pedig a középkori európai harci művészeteket mutatja be. A Mathias Rex Történelmi Hagyományőrző Egyesület középkori fegyverbemutatót tart, vágáspróbával.

A Bálna szombaton 18.30-tól este 11 óráig várja a látogatókat.

muzeumokejszakaja2

Nyitva lesz a Múzeumok éjszakáján, 17 és 24 óra között a Magyar Katonai Térképészet Szakmatörténeti Múzeuma is, ahol a világhírű magyar katonai térképészet történetéről szóló kiállítás mellett műszerterem mutatja be tematikusan a térképezés fontos tárgyi eszközeit és nyomtatott dokumentumait. A Magyar Honvédség toborzóinak köszönhetően ki lehet próbálni a lézerlövészetet és „fegyversimogató" is lesz. Bemutatják Kazareczki Noémi Zubovits Fedor őrnagyról írt könyvét, de lesz szavalóverseny és meglepetésprogram a hagyományőrző katonával a főszerepben.

A RepTár Szolnoki Repülőmúzeumban délután 4 órától éjfélig várják a látogatókat. Az éjszakai kincskereséssel a teljes RepTár bebarangolható; este 8 órától 30 perces zseblámpás éjszakai tárlatvezetések indulnak, ahol érdekes legendákra is fény derül. A beszállókártya megvásárlásával olyan gépekbe engednek betekintést a látogatóknak, amelyekre más napokon nincs lehetőség, így megnyílik a Mi-8P, Mi-9 és a Mi-24 is. A műemlék épületek fényfestést, különleges megvilágítást kapnak.

muzeumokejszakaja3

Az Albatrosz Repülő Egyesület a Facebook-oldalán azt írta, hogy a börgöndi repülőtéren várják az érdeklődőket szombaton 14 órától éjfélig. Óránként indulnak a vezetett hangártúrák a gyűjtemény részletes bemutatására, „kinyílik" a Tu-154 és An-2 repülőgép, valamint a Mi-2 helikopter pilótafülkéje, és bemutatják az R-22 Futárt, a legidősebb repülőképes magyar gyártású repülőgépet, de látható lesz a Piper J-3 Cub, a legidősebb repülőképes magyar lajstromjelű repülőgép is. Ki lehet majd próbálni a Góbé vitorlázórepülő szimulátort is.

A Pintér Művek Haditechnikai Parkja Kecelen várja a közönséget szombaton 16 órától 21:30-ig. Itt többek között a Bajai Tudományos Ismeretterjesztő Egyesület magaslégköri ballon- és rakétamodellező szakosztálya tart statikus és dinamikus bemutatót, valamint a Magyar Nemzeti Mentődrónpilóták Egyesülete mentéstechnikai bemutatót. A HUNOR-programról, a magyar űrhajós kiválasztásáról, kiképzéséről, az űrrepülésről Magyari Gábor Béla űripari szaktanácsadó tart előadást. A Múzeumok éjszakáján ingyenesen lehet megtekinteni a több mint 3 hektáron elterülő szabadtéri kiállítást, ahol bemutatják a Magyar Néphadseregben és a Magyar Honvédségben használt különböző harci eszközök helyreállított darabjait, a gyerekek military ügyességi próbán vehetnek részt, a „járműnyitogatóban” pedig feltárul többek között a MiG-21 vadászgép, a T-72 harckocsi, a KamAZ-4310 teherautó és az MT-LBu páncélozott szállítójármű.

muzeumokjszakaja4
Kapcsolódó cikkek