Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az első éleslövészet

Szöveg: Bányász Eszter | Fotó: Szováthy Kinga |  2024. június 18. 8:07

„Büszkén mondhatom, hogy most már nemcsak sportolóként képviselhetem a hazámat, hanem katonaként is” – hangsúlyozta Havasi Gergő tartalékos szakaszvezető, az MH 2. Sportszázad tagja. Alapkiképzésének végéhez közeledve társaival éleslövészeti foglalkozáson vett részt, melyet az MH Dombay Miksa 4. Területvédelmi Ezred a dóci lőtéren hajtott végre.

A katonasportolók alapkiképzésük után önkéntes tartalékos szolgálatot látnak majd el – jelen esetben a vitéz Heim Géza 46. Területvédelmi Zászlóaljnál –, felkészítésük a „lakóhelyük szerinti” területvédelmi ezrednél folyik. Ez lehetővé teszi számukra, hogy mindkét, rengeteg időt és energiát igénylő hivatásukban egyszerre helyt tudjanak állni.

„Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy az alapkiképzésünket az MH 2. Sportszázadnak köszönhetően moduláris képzésben végezhetjük el. Ez azt jelenti, hogy napi négy órában foglalkoztatnak minket, így a délelőtti és délutáni órákban zavartalanul részt tudunk venni az edzéseinken” – fogalmazott Havasi Gergő tartalékos szakaszvezető. Eddigi tapasztalataik alapján bajtársai, Deák Fanni közkatona, ökölvívó és Kovács Pál közkatona, ökölvívó is úgy érzik, teljes mértékben össze tudják hangolni a két területet, sőt, a feszített tempó miatt még koncentráltabbak.

20240612_2_Sportszazad_loveszet_SZK_13 copy

A sport és a honvédelem területe sok szempontból szorosan összefügg, katonasportolóink alapkiképzés során elsajátított készségei és tudása, illetve az edzéseik által szinten tartott rendkívüli fizikum és fókusz kölcsönösen hatnak egymásra, méghozzá a lehető legpozitívabb módon. „Az edzőm is megjegyezte már, hogy mióta csatlakoztam a honvédséghez, rengeteget javult az önfegyelmem” – emelte ki Deák Fanni közkatona. „Azért csatlakoztam a sportszázadhoz, mert így egy stabil hátteret tudok biztosítani magamnak a jövőre nézve. Azóta is nagyon jó döntésnek érzem, mivel azt vettem észre, hogy itt a sportszázadban ugyanaz van, mint a sportomban: tisztelet, fegyelem és kitartás” – tette hozzá Kovács Pál közkatona.

A katonasportolók az alapkiképzésük utolsó moduljához tartozó alaplőgyakorlatot AK-63D gépkarabéllyal és P9RC pisztollyal hajtották végre. Mindannyian kiemelték, hogy bár az összes foglalkozást szerették – egyrészt a bajtársias közösség, másrészt az újdonság jelentette kihívás miatt – az éleslövészetet találták az egyik legizgalmasabbnak.

Csatlakozz a területvédelmi tartalékosokhoz! ⇒ iranyasereg.hu/tartalekos