Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egy éjszaka a Katonai Térképészet Múzeumában

Szöveg: Zrínyi Kiadó |  2024. június 13. 7:11

A Magyar Katonai Térképészet Szakmatörténeti Múzeuma 1981-ben kezdte meg működését az MN Térképészeti Intézet épületében. A múzeum otthona ma már a HM Zrínyi Nkft. kezelésében van, de napjainkban is látogatható, és egyéni tárlatvezetéssel várja az érdeklődőket. Az intézmény munkatársai különleges programmal készülnek a Múzeumok Éjszakájára.

Muzeum_reklam_Muzeumok_ejszakaja_2024

Állandó kiállítás, folyamatos programok

A látogatók megtekinthetik az állandó kiállításon bemutatott gazdag gyűjteményt, amely átfogó képet ad a világhírű magyar katonai térképészet történetéről, az első katonai felmérésektől egészen napjainkig.

A tárlaton műszereket, fotókat, dokumentumokat egyaránt találhatunk, és megnézhetjük a világ egyik legnagyobb méretű fából készült földgömbjét is.

Ezen az estén a múzeumhoz csatlakoznak a Magyar Honvédség toborzói, s nekik köszönhetően ki lehet próbálni a lézerlövészetet, valamint fegyversimogató is lesz.

16 órától folyamatos lesz a tárlatvezetés, és meglátogatható az udvaron található Topográfus Emlékhely is.

Akcióban a Zrínyi Kiadó

A rendezvény keretében a katonai szakirodalom iránt érdeklődők számos érdekes kötetet vásárolhatnak meg, ugyanis a Zrínyi Kiadó kedvezményes könyvvásárt tart. Emellett itt mutatják be Kazareczki Noémi Igazmondó Háry János. Zubovits Fedor rendhagyó katonai pályája című új könyvét.

A szerzővel 17 és 18 óra között Szőts Zoltán Oszkár (a Zrínyi Kiadó marketingmenedzsere, az Újkor.hu főszerkesztője) beszélget a pódiumon. A könyvbemutató után dedikálásra is lesz lehetőség.

Hogy ki volt az 1846 és 1920 között élő Zubovits Fedor? Egy sokoldalú és legendás személyiség, aki kalandos élete és nem mindennapi tettei révén már saját korában legendává vált. Katona, haditudósító, vadász, sportember, feltaláló, diplomata, publicista, megyei tisztségviselő, illetve nem utolsósorban a 19. század utolsó párbajhőseinek egyike volt.

Szavalás, zene és meglepetések

18 és 19 óra között szavalóverseny várható „A Haza minden előtt” néven, amelyre kortól függetlenül minden látogató benevezhet, s a végén díjat is nyerhet.

19 és 20 óra között Pomázi Zoltán, a legendás Bojtorján együttes énekes-gitárosa, továbbá Schäffer Edina (a Neoton együttes volt énekese) lépnek fel a legismertebb Bojtorján dalokkal.

21 és 22 óra között „Múzeumban szól a próza” fantázianévvel egy kiváló színésznő „A versek világa angyalbőrben” című önálló estjéből hallgathatunk meg egy részletet.

23 órától éjfélig meglepetésprogram várható, amelyben a hagyományőrzésé lesz a főszerep.

* * *

A Magyar Katonai Térképészet Szakmatörténeti Múzeuma (1024 Budapest, Szilágyi Erzsébet fasor 7–9.) 16 órától éjfélig látogatható a Múzeumok Éjszakájának napján. A  belépés ingyenes, nem kötött előzetes regisztrációhoz vagy karszalaghoz. A rendezvény Facebook-eseménye ide kattintva érhető el.

Meghívó Zubovits Fedor életrajzi könyv bemutatója 2024. június 22.