Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum

20211001-baja-temeto  (7)

Feltárások Baja kiscsávolyi temetőjében

2021. október 2. 9:09

A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum hadisírgondozó szakemberei szeptember 20-22. között végeztek feltáró munkát a Bács-Kiskun megyei város temetőjében - a német partnerszervezet, a helyi temetkezés, illetve önkéntesek segítségével - a sírkert egy már használaton kívüli részén.

hadisír (8)

Przemysl: megkezdődött a jelöletlen pikulicei első világháborús hősi temető feltárása

2021. augusztus 10. 8:27

A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) hadisírgondozó munkacsoportja - a helyi lengyel partnerszervezet, a Przemysl Erődítmény Erőd Községeinek Szövetsége önkénteseivel együttműködve - augusztus elején kezdte meg a pikulicei első világháborús hősi temető feltárását.

borító_szerkesztett

Gyászol a magyar hadtörténetírás

2021. július 27. 18:23

Életének 71. évében elhunyt Csákváry Ferenc, a Hadtörténelmi Közlemények örökös főszerkesztője.

Lajta_archív

Ismét látogatható a Lajta Múzeumhajó a Parlamentnél

2021. július 1. 18:26

Az Osztrák-Magyar Monarchia idejéből származó hadihajó július elsején érkezett meg a Parlament elé, ahol a tervek szerint augusztus 23-ig lesz látogatható.

HIM_FILMBEMUTATÓ (4)

Rendhagyó filmpremier a Múzeumok Éjszakáján

2021. június 24. 10:46

A Nemzeti Filmintézet Filmarchívum igazgatóság, valamint a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum munkatársai a két intézmény együttműködésének keretében arra vállalkoztak, hogy az 1918–1919-es évek legnépszerűbb híradósorozatának, Az Est Filmnek nemrégiben, a Filmarchívum raktárából előkerült eredeti kameranegatívjaiból négy, eddig elveszettnek hitt filmriportot rekonstruáljanak. A tekercseket a Nemzeti Filmintézet Filmlabor igazgatóság digitalizálta, ezután vált lehetővé a felvételek kutatása, beazonosítása.

lengyel-magyar együttműködés (14)

„A múltban gyökerezik az együttműködésünk, de a jelenben és a jövőben él tovább!”

2021. június 12. 14:36

Lengyel-magyar múzeumi együttműködési lehetőségekről tárgyalt dr. Kovács Vilmos ezredes, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) parancsnoka által vezetett delegáció a héten, a lengyelországi Przemysl-ben.

HMHIM_Szlovákia (15)

„Értéket helyreállítani, értéket teremteni jöttek”

2021. június 10. 10:51

A magyar 1. vasútépítő hadosztály hősi halottainak emlékművét avatták a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) munkatársai június 8-án, a szlovákiai Kriványban. A magyar hadifoglyokból álló alakulat a felvidéki vasúthálózatban esett károk javítását végezte 1945-ben.

hmhim

Múzeumtörténet a második világháború idején

2021. április 6. 11:24

1945. március 27-én foglalták el a dunántúli Doba községhez tartozó Somlóvár kastélyát a szovjet csapatok. A kastélyban tárolták a Magyar Királyi Hadimúzeum műtárgyainak legértékesebb darabjait, illetve a Hadilevéltár iratanyagának egy részét. Az ide menekített tárgyak és iratok egy jelentős hányada viszont már sosem tért vissza a múzeumi gyűjteménybe. Hogy mi történt velük és hogyan vészelte át maga a múzeum a második világháborút? Ennek próbáltak meg utánajárni a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum munkatársai egy rövid dokumentumfilmben.

hmhim_elismerés (1)

Jubileumi emlékplakett a hagyományok őrzéséért

2021. február 26. 8:40

A Honvéd Hagyományőrző Egyesület megalakulásának 30. évfordulója alkalmából - a magyar honvéd hagyományok megőrzése terén nyújtott támogatásért - a Honvéd Hagyományőrző Egyesület jubileumi emlékplakettjét vette át Kovács Vilmos ezredes, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) parancsnoka.

Citadella_lövegtalp (3)

További kutatások kellenek egy lövegtalp miatt

2020. december 15. 10:57

Úgynevezett szondázó jellegű régészeti próbafeltárást végzett a Citadella keleti részén - az erőd megújításának keretében - a Várkapitányság Integrált Területfejlesztési Központ Nonprofit Zrt. A felszínre került tárgyak közül az egyik legérdekesebb egy 1905/8 M légvédelmi ágyú talpa volt. A lövegtalp feltehetőleg az első világháború után, de még a második világháború előtt kerülhetett a megtalálási helyére, azonban ennek a kérdésnek a tisztázásához további kutatások szükségesek.