Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum

fortepan1

Újabb második világháborús gyűjtemény a Fortepanon

2023. január 4. 11:27

Felkerült Fehér Antal, egy, a második világháborúban szolgált katona hagyatéka a fortepan.hu weboldalra. A Fortepanra az évek során már több, mint ezer fotó került fel a II. magyar hadsereg doni cselekményeiről, vesszőfutásáról és pusztulásáról. Időről-időre mégis kerülnek elő újabb hagyatékok, fotók, amik tovább mélyítik a tudásunkat erről a teljesen érthetetlen, már a korabeli hátország számára is felfoghatatlan kataklizmáról.

otranto3

Az otrantói tengeri csatára emlékeztek

2022. december 18. 14:41

Az első világháború legjelentősebb tengeri ütközetére emlékeztek a közelmúltban Budapesten, a Magyar Logisztikai Egyesület (MLE) „Az adriai kereskedelmi tengerészet és az otrantói ütközet” című rendezvényén.

tura10

Bukovinai emléktúrát szerveztek a szekszárdiak

2022. december 14. 17:09

Az előző évek hagyományához híven idén is megszervezte bukovinai megemlékező túráját a szekszárdi Baka Múzeum és a MATASZ Tolna Megyei Szervezete.

kunbaja1

A délvidéki vérengzés áldozatainak emlékére avattak keresztet Kunbaján

2022. december 13. 12:28

Új kereszt felszentelésével emlékeztek meg az 1944. évi délvidéki vérengzés 72 kunbajai áldozatáról a közelmúltban.

kazah8nyito

Tudományos szintre léphet a kazah-magyar együttműködés

2022. december 11. 13:22

Újabb mérföldkőhöz érkezett a Kazahsztán és Magyarország között kialakulóban lévő tudományos együttműködés: a Magyar-Kazah Tudománydiplomáciai Munkacsoport (TDMCS) társelnöki találkozójára került sor december 8-án, csütörtökön, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban.

20221121_hmhim_mogyorod_ismeretlen_katona_01

Második világháborús hőst azonosítottak Mogyoródon

2022. november 27. 9:07

A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum Hadisírgondozó és Hőskultusz Igazgatóság (HM HIM HHI) hadisírgondozó szakemberei a Pest megyei Mogyoród település temetője mellett található Hősök ligetében végeztek azonosító feltárást 2022 októberében. A feltárásnak köszönhetően újabb magyar katona személyi azonosítása történhetett meg, aki továbbra is a – méltóképpen rendben tartott – mogyoródi Hősök ligetében nyugszik majd.

20221111_masodik_vh_hadifoglyok_moldova

Második világháborús magyar hadifoglyokra emlékeztek Moldovában

2022. november 16. 10:58

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Encsencs község önkormányzata - az előző évekhez hasonlóan - november elején ismét felkereste a moldovai Bălți városában elhunyt honfitársaink emlékművét, amelynek létrejöttében a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum hadisírgondozó szervezete is fontos szerepet játszott.

20221108_hm_him_aldebro_exhumalas_02

Második világháborús magyar katonákat exhumáltak Aldebrőn

2022. november 14. 12:10

A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum Hadisírgondozó és Hőskultusz Igazgatóság (HM HIM HHI) munkatársai a Heves megyei Aldebrő temetőjében végeztek feltárást, amelynek során három, a második világháborúban hősi halált halt magyar katonát sikerült exhumálniuk.

megeml nyit

Megemlékezés Berettyóújfaluban

2022. november 1. 11:55

A második világháború berettyóújfalui és berettyószentmártoni áldozatainak emléknapja alkalmából tartottak megemlékezést a közelmúltban Berettyóújfaluban.

újratemetés_nyitó

Emlékezzünk közösen katonaelődeinkre!

2022. október 29. 10:57

„Hősi halottaink emlékének felidézése kötelességünk, egyben tisztelgés történelmünk előtt, mert nekik köszönhetjük, hogy ma is itt élhetünk" - írta közösségi oldalán Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter, aki a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum országos szintű felhívásával összhangban, halottak napjához közeledve azt kérte a temetőkbe látogatóktól, hogy szeretteik nyughelyein kívül látogassanak meg egy hősi emlékművet, hadisírt is.