Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum

exhum6

Legvégső tisztesség

2022. szeptember 26. 11:08

A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum Hadisírgondozó és Hőskultusz Igazgatóság (HM HIM HHI) munkatársai a Pest megyei Tápiószele település Györgyei úti katolikus temetőjében végeztek feltárást, amely során sikerült exhumálniuk a második világháborúban hősi halált halt Takács Vince szakaszvezetőt.

him14

Második világháborús hősi halottak exhumálása Balatonszabadin

2022. szeptember 14. 12:11

A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum Katonai Emlékezet és Hadisírgondozó Igazgatóság (HM HIM KEHI) munkatársai Balatonszabadi település (Somogy) Vak Bottyán úti temetőjében végeztek a közelmúltban feltárást, amely során a második világháborúban hősi halált halt, a temetőben eltemetett hatvannyolc katonát sikerült megtalálniuk.

hadisír (3)

Veszprémben jártak a hadtörténeti múzeum munkatársai

2022. március 7. 16:22

A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) munkatársai folyamatosan járják az országot, hogy a pályázatok keretében már felújított sírhelyek és síremlékek állapotának megfelelő fenntartásáról személyesen is meggyőződjenek.

HIM_farsang (1)

Gyermekek töltötték meg a hadtörténeti múzeumot

2022. március 5. 11:35

Nagy sikert aratott a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) családi nappal egybekötött farsangi rendezvénye: közel ötszázan látogattak el az intézménybe február utolsó hétvégéjén.

20211001-baja-temeto  (7)

Feltárások Baja kiscsávolyi temetőjében

2021. október 2. 9:09

A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum hadisírgondozó szakemberei szeptember 20-22. között végeztek feltáró munkát a Bács-Kiskun megyei város temetőjében - a német partnerszervezet, a helyi temetkezés, illetve önkéntesek segítségével - a sírkert egy már használaton kívüli részén.

hadisír (8)

Przemysl: megkezdődött a jelöletlen pikulicei első világháborús hősi temető feltárása

2021. augusztus 10. 8:27

A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) hadisírgondozó munkacsoportja - a helyi lengyel partnerszervezet, a Przemysl Erődítmény Erőd Községeinek Szövetsége önkénteseivel együttműködve - augusztus elején kezdte meg a pikulicei első világháborús hősi temető feltárását.

borító_szerkesztett

Gyászol a magyar hadtörténetírás

2021. július 27. 18:23

Életének 71. évében elhunyt Csákváry Ferenc, a Hadtörténelmi Közlemények örökös főszerkesztője.

Lajta_archív

Ismét látogatható a Lajta Múzeumhajó a Parlamentnél

2021. július 1. 18:26

Az Osztrák-Magyar Monarchia idejéből származó hadihajó július elsején érkezett meg a Parlament elé, ahol a tervek szerint augusztus 23-ig lesz látogatható.

HIM_FILMBEMUTATÓ (4)

Rendhagyó filmpremier a Múzeumok Éjszakáján

2021. június 24. 10:46

A Nemzeti Filmintézet Filmarchívum igazgatóság, valamint a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum munkatársai a két intézmény együttműködésének keretében arra vállalkoztak, hogy az 1918–1919-es évek legnépszerűbb híradósorozatának, Az Est Filmnek nemrégiben, a Filmarchívum raktárából előkerült eredeti kameranegatívjaiból négy, eddig elveszettnek hitt filmriportot rekonstruáljanak. A tekercseket a Nemzeti Filmintézet Filmlabor igazgatóság digitalizálta, ezután vált lehetővé a felvételek kutatása, beazonosítása.

lengyel-magyar együttműködés (14)

„A múltban gyökerezik az együttműködésünk, de a jelenben és a jövőben él tovább!”

2021. június 12. 14:36

Lengyel-magyar múzeumi együttműködési lehetőségekről tárgyalt dr. Kovács Vilmos ezredes, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) parancsnoka által vezetett delegáció a héten, a lengyelországi Przemysl-ben.